”Jutun näkökulmaan, tyyliin tai otsikkoon haastateltavalla ei ole mahdollista puuttua” – Kaupungin viestintäohje kertoo, miten median kanssa toimitaan

Mikko Peltoniemi.

Koulujen ja uutismedian yhteistä mediakasvatuksen teemaviikkoa, Uutisten viikkoa, vietetään taas ensi vuonna tammi–helmikuun vaihteessa. Uutisten viikko kannustaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan.

Uutisten viikolla painotetaan paikallisuuden merkitystä kaikille alueen asukkaille, yrityksille ja paikallisyhteisöjen toimijoille.

”Mikään toimija ei pysty kattamaan paikallisia uutisia, puheenaiheita, ilmiöitä ja ihmisiä paremmin kuin alueella toimivat uutismediat”, Uutismedian liitosta todetaan.

Akaassa törmää monesti siihen, että paikallislehden esiin nostamaa aihetta kommentoidaan kiivaasti ilman että olisi luettu sitä käsittelevää juttua. Tuoreet uutiset entisen Viialan nahkatehtaan muutostöistä ovat synnyttäneet juttua lukemattomien ihmisten hyökkäyksiä sekä kaupunkia että Akaan Seutua kohtaan.

Viime viikonloppuna akaalainen yrittäjä kysyi somekeskustelun tiimellyksessä kaupungilla töissä olevalta valtuutetulta, ”Onko jutussa mainitut pinnoitteet skandaalinhakuisen paikallislehtemme käsialaa tyyliin vedetään hatusta” ja kysymyksen kohteena ollut vastasi osana aktiivista keskusteluaan, ettei hän tiedä, koska hänkään ei ole lukenut juttua. Montako perättäistä Uutisten viikkoa näille herroille olisi tarpeen järjestää?

Toimittajilta ja päätoimittajilta tiedustellaan silloin tällöin kyselyillä, minkälaista ja kuinka kovaa painostusta tai uhkailua he ovat kokeneet päättäjien suunnalta. Akaassa uhka on harvoin suora, mutta kulisseissa kyllä kurmootetaan. Kun juttuun ei olla tyytyväisiä, valitetaan suureen ääneen omilla Facebook-sivuilla paikallislehden seiskamaisuutta ja lietsotaan kavereita ja muita päättäjiä samaan soppaan.

Seiskamaisuus tarkoittaa sitä, että Akaan Seutu on tehnyt julkisesta asiasta uutisen, jossa ei ole mitään virhettä mutta josta kyseinen poliitikko ei olisi halunnut lukea lehdestä. Eikä hän ole välttämättä lukenutkaan mutta nähnyt ehkä otsikon tai toisen päättäjän somepostauksen. Ja ranstakka heiluu.

Päättäjät eivät lähesty valituksellaan toimittajaa tai lehteä, koska ehkä he tietävät, ettei se muuttaisi mitään.

Osa akaalaisista viranhaltijoista on toista maata.

Journalistin ohjeiden mukaan haastateltavalla on oikeus tarkastaa lausumansa ennen julkaisua. ”Tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle”, ohje kertoo.

Myös Akaan kaupungin viestintäohjeessa on oma kappaleensa yhteistyöstä median kanssa.

”Haastattelun voi pyytää luettavaksi ennen julkaisua, jolloin omiin lainauksiin sekä virheellisiin tietoihin on mahdollista tehdä korjauksia. Jutun näkökulmaan, tyyliin tai otsikkoon haastateltavalla ei ole mahdollista puuttua”, Akaan viestintäohje kertoo vihreällä värillä korostettuna.

Kun Akaan kaupungin johtoryhmän jäsen sai hiljattain haastattelun jälkeen valmiin tekstin luettavakseen, hän vastasi sähköpostilla: ”Haluan tietää mikä on jutun otsikko? Onko kyseessä taas kerran ”roskalehtitasoinen klikkiotsikko”?”

Akaan kaupungin viestintäohjeen mukaan viestinnän keskeinen tavoite on, että kuntalaiset ja sidosryhmät saavat oikeaa ja ajantasaista tietoa valmisteilla olevista asioista, palveluista, suunnitelmista ja osallistumismahdollisuuksista.

Akaan kaupungin viestintäohjeen mukaan toimialat viestivät aktiivisesti omista asioistaan toimialajohtajien ja esimiesten johdolla.

Akaan kaupungin viestintäohjeen mukaan sen toteutumista seurataan vuosittain kaupungin johtoryhmässä.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?