Pikamuoti on arjessa piilevä saastuttaja – Lainaa vaatteita ystäviesi kesken ja kierrätä tai tuunaa vanhat vaatteesi

Mistä ostat vaatteesi ja kuinka usein? Tarvitsetko oikeasti vaatteen, jota olet ostamassa? Entä perehdytkö vaatteidesi valmistusprosessiin? Näiden kysymysten pitäisi olla aivan jokaisen kuluttajan mielessä, mutta miksi?

Pikamuoti on jokaiselle meistä jollain tapaa tuttu. Se on vaateteollisuutta, jonka tunnistaa esimerkiksi halvoista hinnoista sekä usein vaihtuvista mallistoista. Pikamuodin epäeettisyys sekä ilmastohaitat ovat etenkin viime vuosina tullut mediassa julki, mutta miksi asiat eivät silti muutu?

Jatkuva ostaminen pikamuotiketjuista on yleinen tapa varsinkin nuorten keskuudessa. Se vaikuttaa siltä, kuin kuluttajat eivät tietäisi yllään olevien vaatteiden haittoja ympäristölle ja muille ihmisille.

Vaatteiden valmistukseen kuluu hurjat määrät vettä. Kokonaisten järvienkin tyhjentyessä asialle ei tehdä mitään. Kun mallistot muuttuvat tiuhaan tahtiin, ylijääneitä vaatteita ei yleensä hävitetä asianmukaisesti. Näiden uusien ja käyttökelpoisten vaatteiden määränpäänä usein on kaatopaikat tai polttaminen. Vaateteollisuus on maailman toisiksi suurin saastuttaja öljyntuotannon jälkeen. Miksi tuette tällaista?

Ymmärrän, miksi pikamuodin asusteita ja vaatteita ostetaan. Ne ovat halpoja, trendikkäitä, ja kaikilla muillakin on samanlaisia. Mutta niiden koko elinkaaren mittainen saastuttaminen näkyy hinnassa. Ekologisuus ja vastuullisuus maksaa, eikä tällaisia yrityksiä kiinnosta muu kuin numerot pankkitilillä. Se on vaaraksi ilmastolle. Hinta kertoo meille myös sen, kuinka vaatteen eri valmistusvaiheissa työskennellyille ihmisille ei ole maksettu lähellekään tarpeeksi palkkaa.

Erilaisuutta meidän onneksemme on pikkuhiljaa alettu arvostamaan enemmän. Joten miksi et haluaisi käyttää vaatteita, joista oikeasti pidät? Kirpputorit sekä vaikka isovanhempiesi vanhat vaatekaapit ovat hyviä paikkoja etsiä uniikkeja vaatteita. Lompakkosikin kiittää näistä löytöretkistä.

Suosi käytettyä, vastuullisia yrityksiä, käytä vaatteesi loppuun asti ja korjaa ne tarvittaessa. Lainaa vaatteita ystäviesi kesken ja kierrätä tai tuunaa vanhat vaatteesi. Pienetkin valinnat vaikuttavat.

 

Sinja Mäkinen

Viialan yhtenäiskoulu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?