En tiedä kenen parasta sinä mietit, mutta itselläni on päällimmäisenä mielessä kaikille parempi huominen – On turhaa opiskella ruotsia

Faktahan on se, että jos työelämää haluaa miettiä, olisi tärkeämpää keskittyä opettelemaan Maan vahvoja kieliä kuten kiinaa, venäjää tai vaikkapa saksaa

Onko ruotsin opiskelu ollut aina kivaa ja antoisaa? Enpä usko. Olen huomannut, että monilla on turhautunut ja stressaantunut fiilis ruotsin opiskelusta ja se vaikuttaa negatiivisesti muuhun opiskeluun.

Stressi taas vaikuttaa tutkitusti negatiivisesti muuhun elämään. Vaikkakin ruotsin kieli on toinen Suomen virallisista kielistä, tuntuu opiskelu kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, turhauttavalta. Kielen opiskeluun käytetty aika on myös aina pois muiden aineiden opiskelusta ja vapaa-ajasta.

Itselleni uuden kielen opiskelu on aina vaikeaa, kun kyseistä kieltä ei kuule muualla kuin koulussa. Ruotsin kieltä ei kuule paljoa netissä, elokuvissa, useimmissa sarjoissa tai kirjoissa. Faktahan on se, että jos työelämää haluaa miettiä, olisi tärkeämpää keskittyä opettelemaan Maan vahvoja kieliä kuten kiinaa, venäjää tai vaikkapa saksaa.

Tiedän, että monilla on esimerkiksi sukulaisia Ruotsista, muuta pitääkö ruotsin opiskelua tuputtaa kaikille?

“Suomalaiset ovat iät ja ajat puhuneet ja opetelleet ruotsia ja se kuuluu Suomen historiaan!” “Pitäisi joskus olla valittamatta ja kunnioittaa vanhoja aikoja!” Kaikki tietää, että se kuuluu Suomen historiaan, mutta eikö ennemmin pitäisi ajatella nuorten tulevaisuutta psyykkiseltä kannalta? Kyllä! Ja mitä valittamiseen tulee, niin en tiedä kenen parasta sinä mietit, mutta itselläni on päällimmäisenä mielessä kaikille parempi huominen.

Minusta ruotsin opiskelu on turhaa verrattuna sen tärkeyteen ja hyötyihin tulevaisuudessa. Uuden kielen opiskelu tuo aina kaikille stressiä ja paljon työtä, joka voi olla haitaksi monelle asialle.

Ruotsin kielellä on pitkä menneisyys Suomen historiassa, mutta olisi tärkeämpää keskittyä siihen, mitä oppeja tarvitsee tulevaisuudessa. Ruotsin kieli on hyvin harvalla tärkeä osa elämää opiskelujen jälkeen. Ja jos vanhoja aikoja haluaa kunnioittaa, löytyy netistä paljon oppimismateriaalia halukkaille.

 

Laura Pulkkinen

Viialan yhtenäiskoulu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?