Oletko miettinyt käytetyn auton ostamista?

Käytetyn auton ostaminen on nyt suosittua. Minkälainen auto kannattaa ostaa ja mikä on järkevä tapa rahoittaa ajoneuvon ostaminen?

Käytettyjen henkilöautojen myynti on edelleen vilkasta vuonna 2021. Selkeä enemmistö suomalaisista ostaa autonsa käytettynä – erityisesti käytetyistä hybrideistä ja sähköautoista on paikoin pulaa.

Kotimainen vertailualusta Sortter selvitti, mitkä autot ovat tällä hetkellä halutuimpia käytettynä sekä mihin asioihin autonostajan kannattaa paneutua ennen autokaupoille siirtymistä. Ota myös vinkit talteen, kuinka vältät suuret mokat autorahoitusta valitessa.

Mersu on halutuin käytetty auto Suomessa
Suomen Autokauppa Oy:n vuonna 2021 toteuttamassa vaihtoautokyselyssä selvisi, että noin 28 % vastaajista on kiinnostunut hankkimaan Mercedes-Benzin seuraavaksi käytetyksi autoksi. Toiseksi halutuin automerkki oli Volvo ja kolmanneksi BMW.

Suomalaiset ovat kyselyn mukaan valmiita käyttämään rahaa käytettyyn autoon yli 10 000 euroa.

Vaikka bensiiniauto on edelleen suosittu käyttövoima käytetyissä autoissa, noin 30 % vastaajista haluaisi ajaa hybridillä ja lähes 11 % sähköautolla.

Selvitä auton perustiedot Traficomista
Ennen kuin laitat nimet paperiin, on hyvä tarkistaa muutama perusasia auton käyttöhistoriasta. Käytetyn auton perustiedot löytyvät helposti Traficomista. Sivustolta selviää muun muassa auton katsastushistoria, omistajatiedot ja ajoneuvoverojen maksutilanne.

Jos olet ostamassa autoa yksityiseltä henkilöltä, huomioi, että ajoneuvo on rekisteröity liikennerekisteriin. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että onko ajoneuvo ollut mukana kolarissa. Myös myyjän henkilötiedot on syytä varmistaa.

Aivan ensimmäisenä auto kannattaa kuitenkin käyttää koeajolla, jotta saat tuntuman sen ajo-ominaisuuksiin. Myös huoltokirjaan ja auton mahdollisiin ulkoisiin vaurioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Sopivan autorahoituksen löytää vain kilpailuttamalla

Käytetyn auton ostajalle on tarjolla monenlaisia rahoitusvaihtoehtoja. Autoliikkeet tarjoavat yleensä asiakkailleen rahoitusta autokaupan yhteydessä. Tällöin rahoituspäätöksen saa nopeasti, ja vakuutena toimii tavallisesti ostettava auto.

Autoliikkeen tarjoama autorahoitus vaatii usein käsirahan osuuden, lisäksi ne sisältävät yleensä myös tarkat ehdot autoon otettavan autovakuutuksen suhteen.

Myös vakuudettomista kulutusluotoista päätöksen saa nopeasti, mutta erona autoliikkeestä otettuun rahoitukseen ostaja on käsirahaostajan asemassa. Ostajan ei siis tarvitse antaa autoa vakuudeksi tai huolehtia autorahoituksen viimeisestä suuremmasta erästä eli jäännöserästä.

Sortterin tilastojen mukaan suomalaiset hakevat auton rahoittamiseen lainaa keskimäärin 8 000 euroa. Tyypillinen laina-aika taas on hieman yli viisi vuotta.

Hait sitten rahoitusta autoliikkeestä tai pankilta, kannattaa laina kilpailuttaa ennen luottosopimuksen allekirjoittamista. Ilman kilpailutusta et voi tietää, että onko lainasi edullinen vai kallis.

Muista, että voit aina maksaa lainan takaisin nopeammin kuin luottosopimuksessa on sovittu. Varmista ehdot kuitenkin ennen takaisinmaksua lainanantajaltasi, jotta sinulle ei koidu ylimääräisiä kuluja.

Kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon

Kun valitset sopivaa rahoitusta, kiinnitä huomiota pienen koron sijaan todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko sisältää koron sekä kaikki kulut (kuten tilinhoitopalkkion, kuukausierän sekä laskutuslisän), joten rahoitusten vertailu on helpompaa sekä läpinäkyvää.

Kotimainen Sortter kilpailuttaa autolainan helposti ja nopeasti. Voit saada yhdellä lainahakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia vertailtavaksesi. Vertailu tapahtuu aina todellisen vuosikoron mukaan, ja järjestämme pankeilta saamasi lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen. Lisäksi kerromme, mitkä lainanantajat eivät tehneet sinulle tarjousta.

Kilpailutat maksutta autolainan 1 000–60 000 euron välillä Sortterin vertailupalvelussa. Myös autolainoille myönnetään parhaan koron takuu – jos saat valitsemasi pankin lainatarjouksen muualta edullisemmin, maksamme sinulle lainojen erotuksen.

Valitse vertailun halvin autolaina ja säästä lainakuluissa

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?