Akaan kirjastoissa on tehty tarkkoja huomioita kouluvierailuista – Yläkoulujen äidinkielen opettajat palkittiin uudella tunnustuksella

Akaan kaupunginkirjasto on palkinnut Akaan yläkoulujen äidinkielen opettajat Vuoden lukuteko -palkinnolla. Palkinnon saajat ovat Reetta Rintaluoma, Anna Toivonen ja Hanna Walther Toijalan yhteiskoulusta sekä Päivi Peltoniemi ja Sara Silén Viialan yhtenäiskoulusta.

Opettajat vastaanottivat tunnustuksen Akaan pääkirjastossa torstaina 23. syyskuuta, jolloin Pirkanmaan kirjastoissa vietettiin Piki-päivää. Piki on Pirkanmaan yleisten kirjastojen yhteenliittymä.

Vuoden lukuteko -palkinnon vastaanottivat Anna Toivonen (vas.), Reetta Rintaluoma, Hanna Walther, Sara Silén ja Päivi Peltoniemi. Äidinkielen opettajat kertovat, että nuorten suosiossa ovat muun muassa Neropatin päiväkirjat, Soturikissat sekä Kepler62- ja K15-sarjat. Kuva: Tarja Antola

Opettajat tuntevat oppilaansa

Vuoden lukuteko -palkintoja jaettiin Pirkanmaalla yksittäisille henkilöille ja tahoille, jotka ovat tehneet tärkeää lukemista edistävää työtä kuluneen vuoden aikana tai jo pidempään. Tunnustus jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Perustelujen mukaan Akaassa yläkoulujen äidinkielen opettajat tuntevat erinomaisesti yksittäisten oppilaidensa lukutaidon tason ja kiinnostuksen kohteet ja hyödyntävät näitä tietoja löytääkseen jokaiselle oppilaalle sopivia kirjoja luettavaksi. Yhteistyö Akaan kirjaston kanssa toimii loistavasti.

Kirjastonhoitaja Merja Eloranta Akaan pääkirjastosta kertoi palkitsemistilaisuudessa, että äidinkielen opettajat kasvattavat uusia sukupolvia lukemaan ja oppimaan monilukutaitoa sekä asioimaan kirjastossa.

– Samalla puolustetaan kirjallisuutta ja myös kieltä, joka on meille henkilökohtaisesti rakas.

Elorantaan on tehnyt vaikutuksen erityisesti opettajien keskusteleva tapa löytää oppilaille luettavaa. Jokaiselle pyritään löytämään kirja, joka on hänelle mieleinen, eikä oppilaiden valintoja arvoteta.

– Lisäksi silloin tällöin näkee, että kun kaikki muut ovat jo menneet, opettaja on vielä hyllyn takana tytön tai pojan kanssa ja kyselee ”tykkäsitkö tästä vai tästä”.

Kirjastonhoitaja Mari Rintala Viialan kirjastosta Vilkusta ihailee opettajien paneutumista jokaisen oppilaan tilanteeseen.

– Pyritte vaivoja säästelemättä valitsemaan juuri sen oikean kirjan, jotta kokemus olisi oppilaalle palkitseva, Rintala kertoi.

Rintalan mukaan oppilaiden käytös ja puheet kirjastossa paljastavat myös sen, että koulussa kirjastosta puhutaan myönteiseen sävyyn.

Kirjastonhoitajat Mari Rintala (vas.) ja Merja Eloranta jakoivat Vuoden lukuteko -tunnustuksen yläkoulujen äidinkielen opettajille torstaina Akaan pääkirjastossa. Kuva: Tarja Antola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?