Forum Akaa: Ahdistelijoita riittää joka kylälle – Myös muuten hyville tyypeille pitää voida huomauttaa muita alentavasta puheesta, huutelusta tai luvattomasta koskettelusta

Erika Löövi.

Vuosia sitten Tampereen rautatieasemalla moikkasin tuttua miestä, joka odotteli junaa miesporukassa. Kun kävelin heistä poispäin, kuulin heidän keskustelevan englanniksi minusta. Tuttavamiehen ääni kaikui kovimpana: ”Tunnen sen miehen eikä sitä haittaa, vaikka me vähän lemmiskeltäisiin sen vaimoa!” Hämmennyin totaalisesti, hymyilin typertyneenä, kävelin kauas heistä ja nousin junaan.

Tilanteessa ei varsinaisesti tapahtunut mitään pahaa, mutta nauruun liittyi uhkaus. Jollain epämääräisellä tavalla minua kehuttiin, mutta samalla minusta tehtiin halpa objekti, jolla ei ole omaa tahtoa. Asemalaituri raikui naurusta ja minä punotin häpeästä, vaikka jälkeenpäin ajateltuna miesporukan olisi tietysti kuulunut hävetä mukahauskaa läpänheittoaan.

Nuoruudessani ahdistavat tilanteet olivat melko tavallisia, ja meitä 80- ja 90-luvun tyttöjä valistettiin miten välttyä joutumasta seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi. Äidit varoittelivat vanhemmista pojista autoineen, minihameista, tietyistä sukulaismiehistä ja vaarallisista reiteistä kotiin. Onhan se tietysti ikiaikainen totuus, että itseään kannattaa suojella, mutta näillä ohjeilla vastuu siirrettiin uhrille. Ja näin on tehty aina.

Juttelin taannoin työpaikkani kesätyöntekijöiden kanssa, ja heidän mukaansa tilanne ei ole parantunut. Festareilla käsi työnnetään ilman lupaa hameen alle tai puseron sisään, ja jos tyttö kävelee yöaikaan yksin kaupungin keskustassa, poikaporukat huutelevat perään. Jos ei reagoi tai osoita kiinnostusta, alkaa halventava huutelu.

Sitten on tietysti vielä sosiaalinen media, jossa seksiehdotuksia ja kuvia sukupuolielimistä pukkaa pyytämättä. Tutkimusten mukaan yli 50 % yläasteikäisistä tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää, joten ahdistelijoita riittää joka kylälle.

Kaikki miehet eivät tietenkään ahdistele, häirintää ei tapahdu kaikille naisille ja naisetkin ahdistelevat, mutta juuri näistä syistä tämä onkin kaikkien asia. Ihan jokaisen pitää olla hereillä ja puuttua ikävään ja halventavaan käytökseen. Myös muuten hyville tyypeille pitää voida huomauttaa muita alentavasta puheesta, huutelusta tai luvattomasta koskettelusta.

Mekko ja toppi ovat vaatekappaleita, eivät kutsuja seksiin tuntemattoman kanssa. Naiset eivät vastustele siksi, että oikeasti haluaisivatkin, eikä humalatila tai sammuminen anna lupaa mihinkään. En tunne ketään naista, jota kiinnostaisi vieraan miehen lähettämä peniskuva. Omille alaikäisille lapsilleen ei kukaan varmasti halua, että tällaisia kuvia lähetellään. Ja jos joku joutuu häirinnän tai väkivallan kohteeksi, se pitää ottaa vakavasti, eikä siitä pidä syyllistää uhria.

Mitä sitten saa tehdä ja miten lähestyä? Katseessa tai lyhyessä sometervehdyksessä voi olla suhteen alku. Kun päästään kunnolla jutun alkuun, se voi johtaa yhteiseen haluun koskettaa. Ja kun molemminpuolinen luottamus on syntynyt, säilyy kummallakin aina mahdollisuus sanoa kyllä ja myös ei.

Erika Löövi

Kirjoittaja on akaalainen nainen ja äiti

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?