Vauvan päivää vietetään 24. syyskuuta – Oikeasti vauvan päivä on joka päivä

Kohta viiden kuukauden ikäisen vauvan isänä Vauvan päivä kuulostaa samaan aikaan hienolta ja vähän hassulta ajatukselta. Hienoa, että uusia ihmisiä näin muistetaan julistamalla vauvoille oma päivä, jonka tavoitteena on muun muassa vauvaystävällinen kunta ja vauvaystävällinen työyhteisö. Samalla itselläni on kuitenkin mainiosti tiedossa, että vauvan päivä on joka päivä. Vauvan päivän teemamusiikiksi sopisikin mainiosti Eino Grönin vuonna 1966 levyttämä tango Sä kuulut päivään jokaiseen, jossa laulaja kuvaa sanojensa kohteen kuuluvan niin aamuun kuin iltaankin.

Onneksi vauvani kuuluu jokaiseen aamuuni ja iltaani. Kun vauvalleen toivottaa aamulla hauskaa päivää ja kääntää auton keulan kohti työpaikkaa, ei ehdi kauaskaan, kun alkaa toivoa pääsevänsä jo pian takaisin kotiin. Kun illalla on saanut vauvastaan kirjaimellisesti väsytysvoiton ja onnistunut vauvan nukuttamisessa, on aikaa keskustella puolison kanssa kuiskuttelemalla sen puolisen tuntia, minkä verran niin kutsuttu oma aika nykyisin kestää.

Mitä jokapäiväinen vauvan päivä tarkoittaa vanhemman kannalta? Joka päivä huomaa olevansa väsynyt, turhautunut, uupunut tavalla, jota ei enää yksillä kunnon yöunilla korjata – ja onnellinen.

Vauvan päivä on joka päivä eikä lomia myönnetä. Eipä haittaa. Vauvan vanhempi saa virtansa vaikka siitä pinnasängyn pohjalta kuuluvasta puhtaan iloisesta naurusta, jota tulee niin kiire katsomaan että kännykän videokameraa ei ehdi käynnistää, vaikka se ehtii juuri mielessä käväistäkin. Siinä ja monessa vastaavassa tilanteessa aika pysähtyy ja vanhempi huomaa olevansa vauvansa kanssa tilassa, jossa väsymys ei vaivaa eikä kodin hautautuminen tekemättömien kotitöiden alle ahdista.

Vaikka välillä varmasti väsyttää, vanhempi voi aina luottaa siihen, että vauvakuplasta löytyy kohta taas jotakin sellaista uutta sydämen sulattavaa ja luultavasti loppuiäksi arvokkaimpien muistojen joukkoon tallennettavaa, että muutamia kuukausia kestävä väsymys on siitä halpa hinta.

Sitä en vielä tiedä, koska helpottaa. Sen olen sisäistänyt, että tietyllä tasolla ei milloinkaan. Sanotaan, että pieni lapsi painaa syliä ja iso lapsi sydäntä. Jälkimmäiseenkin olen jo ehtinyt tottua. Vaikka vanhempi joutuu olemaan huolissaan kaikenikäisistä lapsista, uskon vanhemman jäävän siinäkin saamapuolelle.

Tähänastisen kokemukseni perusteella suosittelen vanhemmuutta lämpimästi jokaiselle. Joka päivä vietettävä vauvan päivä vaatii paljon, mutta antaa enemmän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?