Tulossa lisää yrittäjävetoisia palveluita, vierasvenepaikkoja ja tankkauspiste – Toijalan satamassa kesällä jopa yli tuhat kävijää päivässä

Elinkeinopäällikkö Jari Jokinen uskoo, että Toijalan sataman tapaiset positiiviset asiat lisäävät myös kaupunkilaisten me-henkeä ja kotiseutuylpeyttä. Kuva: Pekka Mustonen.

Moni hieraisi tänä kesänä silmiään, kun kurvasi Toijalan satamaan. Ollaanko Hämeessä vai ulkomailla? Näytti nimittäin siltä kuin Akaa olisi saanut kaikille yhteisen avaran olohuoneen järvinäköalalla.

Ranta oli täynnä kaikenikäistä väkeä. Oli iloista puheensorinaa ja leppoisaa yhdessäoloa. Yksi vetonauloista oli Pirkanmaan ensimmäinen vesipuisto, jonka lapsiperhemyönteisyyttä kiiteltiin.

Parin viikon päästä kaupunki ja yrittäjät pitävät yhteenvetokokouksen. Silloin tarkistellaan kesän kävijälukuja. Näppituntuma on, että parhaina päivinä alueella oli yli tuhat kävijää.

Elinkeinopäällikkö Jari Jokinen on iloinen, että akaalaiset löysivät tiensä uudistuneeseen satamaan.

–  Isoista hankkeista ei voi koskaan etukäteen tietää varmaksi, miten ne menevät. Nyt voi sanoa, että tälle oli valtava kysyntä ja tarve. Oli hienoa nähdä, että satamasta tuli kaupunkilaisten näkökulmasta viihtyisä ja toimiva. Kun paikalliset asukkaat tykkäävät tulla, niin muutkin tykkäävät, Jokinen toteaa.

Satamaan tuotiin muun muassa lisää penkkejä, että ihmiset saisivat ”hengailla” rannalla. Se näytti toimivan. Monella oli korona-ajankin vuoksi sosiaalinen aukko, jota haluttiin täyttää olemalla muiden parissa.

Lisää palveluita ensi kesäksi

Toijalan satamassa vastuut on jaettu selkeästi. Kaupunki huolehtii yleisinfrasta eli toimintaympäristöstä, sillä se omistaa kaikki maat. Yrittäjät ovat satamassa maanvuokrasopimuksilla ja huolehtivat omasta osuudestaan.

Nyt kaupunki on hakenut satamaan lisää yritysvetoisia palveluita. Niihin löytyi innokkuutta, joten ensi kesänä alueelle ilmestyy uutta tarjontaa. Uusien toimijoiden lopullisesta valinnasta päättää kaupunginhallitus.

Tämän kesäisten kokemusten perusteella kehitetään myös hieman infraa. Muutoksia on luvassa etenkin parkkipaikkojen sijoitteluun. Moottorivenekerhon puolelle tehdään laajennettu parkkipaikka. Nykyistä parkkipaikkaa puolestaan kavennetaan ja kävijöiden oleskelutilaa lisätään.

Samoin kasvatetaan vierasvenepaikkojen määrää. Veneilijät ovat saamassa myös tankkauspisteen.

Nyt totutellaan isoihin kävijämääriin

Kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván toteaa, että kulunut kesä antoi käsityksen siitä, miten Toijalan satamaa kannattaa kehittää edelleen. Kuva: Pekka Mustonen.

Kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván sanoo, että uudistuneen sataman vilkas kesä oli hyvin opettavainen.

– Sen myötä näimme, että jos maksimikäyttö on jotakin tuollaista, niin miten siihen kannattaa varautua tulevina kesinä.

Hän sai itse palautetta etenkin veneilijöiltä, jotka kehuivat satamaa ja sen palveluita. Veneilijöiden uskotaan ilahtuvan tulossa olevasta tankkauspisteestä, sillä niitä on harvassa.

– Yksi on Rönnissä ja toinen Valkeakoskella, jossa se on sulun takana, Silván sanoo.

Hän myöntää, että sataman isossa kävijämäärässä ja vilkkaudessa voi olla myös vanhoille kävijöille totuttelemista.

– Siellä on ollut oma rauhallinen meininkinsä vuosikymmenet ja nyt totutellaan siihen, että kävijämäärät lisääntyvät. Se ottaa aikansa.

Palaute oli 90-prosenttisesti hyvää

Sataman alueen saama palaute oli 90-prosenttista myönteistä, Jokinen ja Silván sanovat. Kymmenen prosentin soraäänet tulivat lähinnä siitä, että yöaikaan esiintyi häiriökäyttäytymistä. Siitä saivat osansa alueella yöpyneet karavaanarit kuin vierasvenesatamassa yöpyneet veneilijät.

Talven aikana mietitään, miten tilanne saadaan ratkaistua järkevästi. Joka tapauksessa tavoitteena on, että esimerkiksi uimarit käyttäisivät uintilaituria eikä laivalaituria. Samalla tavoin toivotaan, että karavaanarit voisivat nukkua yönsä rauhassa.

Elinkeinopäällikkö Jari Jokinen toteaa, että illalla ja yöllä pätevät samat säännöt kuin päivälläkin.

– Niinhän meidän kaikkien pitäisi yrittää elää, ettemme häiritsisi käytöksellämme toisia ihmisiä, oli vuorokaudenaika mikä hyvänsä.

Hän kuitenkin uskoo ja toivoo, että suurimmat piikit häiriöissä olisi nyt nähty.

– Se on selvää, että ilta- ja yöliikehdintä siirtyy sinne, missä tapahtuu muutenkin. Tänä kesänä se oli satama. Toivotaan, että se tasaantuu ensi kesänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?