Trio Oriana yhdistää kanteleen sekä ukrainalaisen banduran Akaan kirkossa sunnuntaina

Ukrainalaisen Oriana-trion jäsenet tutustuivat suomalaiseen kansansoittimeen kanteleeseen vuonna 2018 ja innostuivat siitä heti. Akaan kirkossa järjestettävässä konsertissa he yhdistävät kanteletta ja banduraa.

Akaan kirkossa esiintyy sunnuntaina 19. syyskuuta kello 15 banduristien trio Oriana konsertissaan Bandura ja kantele – ylivoimainen liitto.

Oriana on yli viisitoista vuotta vanha ammattilaiskokoonpano. Taiteellisen toimintansa aikana siitä on tullut Ukrainan tunnetuin bandurayhtye.

Yhtyeen suosion takana on kolme lahjakasta ja taitavaa muusikkoa, joilla kaikilla on voimakas ja kaunis lauluääni: Natalija Hotsyk (sopraano), Iryna Hubjak (mezzosopraano) ja Julija Rudnytska (altto).

Trion konserttiohjelmisto on hyvin monipuolinen. Se kattaa laajan kirjon lajeja ja tyylejä: kansanmusiikista klassiseen ja hengelliseen musiikkiin sekä jazzista maailmanlaajuisesti tunnettujen säveltäjien ja nykyisten musiikintekijöiden teoksiin.

Akaan kirkossa kuullaan trion sovituksina muun muassa Jean Sibeliuksen Valse triste sekä Leonard Cohenin Hallelujah.

Ollessaan ensimmäisellä konserttikiertueellaan Suomessa marraskuussa 2018 banduristitrio Orianan jäsenet tutustuivat suomalaiseen kansansoittimeen kanteleeseen ja innostuivat soittimesta heti.

Bandura ja kantele ovatkin molemmat ikonisia soittimia sekä edustamiensa kansojen omintakeisia musiikillisia symboleita, jotka sisältävät valtavan määrän kulttuurista ja henkistä perintöä.

Suomessa Orianan naiset huomasivat, miten suurella kunnioituksella suomalaiset suhtautuvat kanteleeseen. Samalla he ymmärsivät, että samat tunteet kohdistuvat banduraankin.

Lopulta syntyi ajatus trion musiikkiteosten soittamisesta samanaikaisesti banduralla ja kanteleella. Kantele ja bandura soivat yhdessä erinomaisesti toisiaan täydentäen ja rikastuttaen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?