Oletko lähettämässä onnittelukorttia? – Postin palvelupäällikkö kertoo, millaisiin perillemenoaikoihin on hyvä varautua

Postin kulku keskusteluttaa aika ajoin myös Akaassa. Akaan Seutu kysyi Postilta, miten postia nykyään jaetaan ja mitkä seikat voivat selittää väärin jaetun, myöhästyneen tai hukkuneen postin. Kuva: Oona Eskeli.

Postin kulku herättää Akaassa aika ajoin keskustelua esimerkiksi Facebookin suositussa Akaalaiset-keskusteluryhmässä. Tänäkin kesänä ryhmän keskusteluissa on hämmästelty esimerkiksi laskujen ja lehtien saapumista myöhässä.

Postin toiminta oli esillä myös elokuun alkupuolella, kun valtuuston kauden ensimmäistä kokousta päätettiin siirtää varotoimenpiteenä viikolla eteenpäin. Kokouksen siirtämiseen johti se, että maanantaina 2. elokuuta postitetut kokouskutsut ja esityslistat eivät olleet saapuneet perille valtuutetuille perjantaihin 6. elokuuta mennessä.

Akaan Seutu kysyi Postin palvelupäällikkönä Etelä-Pirkanmaalla toimivalta Harri Lehtoselta, miten postia nykyään jaetaan ja mitkä seikat voivat selittää väärin jaetun, myöhästyneen tai hukkuneen postin.

Nippuina jakoon

Palvelupäällikkö Lehtosen mukaan postia jaetaan kaikkina viikonpäivinä. Aamun sanomalehdet jaetaan 6:30 mennessä ja päiväpostia puolestaan arkisin aamusta iltaan.

– Pääsääntöisesti postit on jaettu Akaassa kello 19 mennessä, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kuitenkin toteaa, että tiistaisin ja perjantaisin ei yleensä jaeta esimerkiksi tavallisia kirjeitä, koska kyseiset päivät ovat osoittautuneet päiväpostin osalta hiljaisimmiksi päiviksi.

Akaalaisten postit lajitellaan Multisillassa Tampereella sijaitsevassa lajittelukeskuksessa. Näin ollen myös akaalaisen toiselle akaalaiselle lähettämä posti käy Tampereen kautta.

– Lajittelukeskuksesta postit saapuvat jakajille valmiina nippuina jaettaviksi, ja jakajat pääsevät näin lähtemään jakelureiteilleen mahdollisimman nopeasti, Lehtonen valottaa.

Akaassa postia jaetaan pääsääntöisesti 11 henkilön voimin.

Onnittelukortti kannattaa lähettää varmuuden vuoksi ainakin viikkoa ennen merkkipäivää. Kuva: Oona Eskeli.

Viisi arkipäivää on maksimi

Lehtonen sanoo, että lähetyksen perillemenoon kuluva aika riippuu esimerkiksi siitä, minä päivänä postia on lähetetty. Esimerkiksi torstaina lähetetyn kirjeen jakelu seuraavalla viikolla voi tuntua viiveeltä, kun lähettämisen ja vastaanottamisen väliin osuu viikonloppu.

Valtuuston avauskokouksen materiaalien jumittumisesta postiin Lehtonen ei osaa sanoa tarkemmin mutta arvioi, että jos materiaalit on lähetetty maanantaina, niiden olisi pitänyt olla perillä torstaina.

Lehtosen mukaan posti voi olla perillä aikaisintaan kahdessa päivässä, ja maksimissaan saapumiseen pitäisi mennä viisi arkipäivää.

Lehtonen lisää, että postilain mukaan yleispalveluun kuuluvista kotimaan kirjelähetyksistä vähintään 50 prosenttia on oltava perillä neljäntenä arkipäivänä niiden jättöpäivästä ja 97 prosenttia viimeistään viidentenä arkipäivänä jättöpäivästä.

Kaiken kaikkiaan esimerkiksi onnittelukortti kannattaa laittaa matkaan varmuuden vuoksi ainakin viikkoa ennen merkkipäivää.

Jakaja ohjeistetaan tarkistamaan

Väärin jaettu, myöhästynyt tai hukkunut posti voi selittyä esimerkiksi lajittelussa tapahtuvalla inhimillisellä tai koneen tekemällä virheellä.

– Lajittelussa kone lukee suurimman osan lähetyksistä ja henkilöiden voimin hoidetaan ne, joita kone ei pysty lukemaan, Lehtonen selvittää.

Postin työohjeiden mukaan jakajan tulee tarkistaa, että postit jaetaan oikeisiin osoitteisiin.

– Lopulta se on totta kai postin vastuulla, että laatikkoon pudotetaan oikeat postit, Lehtonen vakuuttaa.

Jos esimerkiksi lehti ei saavu tilaajalle sen julkaisupäivänä, Lehtonen kannustaa antamaan postille palautetta asiakaspalvelun kautta aina ja hetimmiten.

– Jos myöhästyminen on toistuvaa, laitamme lehtiin seurannan päälle. Lisäksi katsomme prosessia ja kokonaiskuvaa muutenkin eli esimerkiksi sitä, ovatko kaikki materiaalit lähteneet ajallaan ja miten painon suunnassa on toimittu. Yksittäistapaustenkin kohdalla pyrimme varmistamaan, että lehti tulisi oikein seuraavalla kerralla.

Lue myös:

Valtuuston pitäisi kokoontua keskiviikkona, mutta kokouksen laillisuudesta on epäselvyyttä – Postitse lähetetyt kutsut jumittuivat jonnekin (9.8.2021)

Akaan Seudun lukija harmittelee, että sateisina päivinä hänen lehtensä joutuvat jakajan käsissä toistuvasti märkään kuntoon. Lukijan kuva.

Lukija närkästyi märästä lehdestä

Sääpalveluyritys Foreca kertoi verkkosivuillaan hiljattain, että elokuu on ollut erittäin sateinen. Runsailla sateilla on ollut harmillinen vaikutus erään Akaan Seudun tilaajan lukukokemukseen.

– Sadekelillä lehti on ollut toistuvasti märkä, tilaaja toteaa.

Tilaaja kertoo antaneensa asiasta palautetta postille, ja viimeisimmästä märästä lehdestä tilaaja otti yhteyttä myös Akaan Seudun toimitukseen.

Tilaajan mukaan postinjakaja käyttää lehteä postilaatikon kannen avaamiseen, ja sen seurauksena lehti kärsii etenkin sadekelillä.

Postin palvelupäällikkönä Etelä-Pirkanmaalla toimivan Harri Lehtosen mielestä on erittäin harmillista, että lehti on päässyt kastumaan.

– Joskus voi olla tilanne, että jakeluautolla ei pääse ajamaan riittävän lähelle postilaatikkoa tai laatikkoryhmää, jolloin kannen avaaminen kädellä on haastavaa, Lehtonen selvittää.

Lehtosen mukaan palautetta vahingoittuneista posteista tulee harvoin.

– Jos palautetta tulee, käymme sen läpi jakelutoimipaikassamme ja pyrimme palvelemaan postinsaajaa jatkossa entistä paremmin, Lehtonen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?