Forum Akaa: Pandemiavuoden aikana antikvariaatit ovat päässeet kierrättämään Muumeja, Asterixia ja Lucky Lukea, mutta yksi on kuitenkin ylitse muiden

Juha Leinivaara.

Pandemiavuoden aikana tapahtunut kotinurkissa luuraaminen on kuulemma lisännyt kaappien siivoamista. Jolloin on löydetty ne vanhat jemmatut sarjakuva-albumit. Arkistojen aarteiden selaaminen herätti uuden innon metsästää lisää luettavaa. Antikvariaatit ovat päässeet kierrättämään Muumeja, Asterixia ja Lucky Lukea. Yksi on kuitenkin ylitse muiden.

Aku Ankan seikkailut ovat sukupolvia kestävä suosikki Suomessa. Myyntilistojen kärjessä komeilee Ankkalinnan epäonnisin ankka vuodesta toiseen. Samoin Aku Ankan taskukirjat täyttävät melkein kokonaan markettien lehtihyllyjen sarjakuvaosastot.

Suomen Kustannusyhdistys kattaa noin sadan eri julkaisijan toimintaa. Kustannusyhdistys julkaisee vuosittain yhteiset myyntilistansa. Niistä saadaan hyvä katsaus suomalaisten sarjakuvan kulutukseen. Vuonna 2020 käännetyn sarjakuvan Top-20 myyntilistalla komeili kaikilla muilla sijoituksilla kuin viimeisenä itse Ankkalinnan kuningas. Viimeisen sijan täytti japanilainen One Punch Man manga. Ankan suosio kilpailijoihin verrattuna on siis musertava.

Kauppojen hyllyillä ei enää juuri näy amerikkalaisia sarjakuvia. Ei näy enää Teräsmiehen tai Kapteeni Amerikan seikkailuja. Niitä tuli ostettua karkkirahoilla aina kun uudet lehdet ilmestyivät kauppoihin. Viimeisenä sissinä heiluu vain Hämähäkkimies, joka uhkaa pudota seitiltään.

Tämä puute on yllättävä ottaen huomioon sarjakuviin perustuvien elokuvien suosion. Valtavia kassatuloja keränneet supersankarielokuvat ovat olleet katsotuimpia elokuvia joka vuosi kohta vuosikymmenen ajan. Sen pitäisi kaupparatsujen logiikalla tarkoittaa myös alkuperäismateriaalin suosion nousua. Samaan aikaan samoja hahmoja sisältävät sarjakuvat kuitenkin jäivät ostamatta. Elokuvia edeltävien aikakausien vanhat sarjakuvat sen sijaan menevät kaupaksi. Jopa komeina ja kalliina kokoelmakirjoina.

Epäsuhtaa ei selitetä sillä etteivät ihmiset enää lukisi sarjakuvia. Tai etteivät supersankarit enää kiinnosta. Niitä kyllä vielä luetaan, mutta ei vaan enää länsimaisia lehtiä. Japanilaisten tekemät tarinat ovat vallanneet Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinat. Myyntilistojen kärjillä säännöllisesti pysyvät mangat ovat painosmääriltään miljoonien luokkaa. Mangan suosio oli maailmalla niin suurta, että viime vuonna ei keritty painamaan tarpeeksi albumeita vastaamaan kysyntää. Marvelin ja sen perinteisen kilpailijan DC Comics -firman sarjakuvat liikkuvat myynneillään vain murto-osassa tuosta määrästä. Uusi tuotanto ei näytä kelpaavan entisille eikä uusille asiakkaille. Uusia sarjakuvalehtiä julkaistaan ja perutaan yhtä nopeaan tahtiin. Vähäiset myyntiluvut eivät lannista kustantajia. Seuraavan uusintajulkaisun toivotaan olevan suositumpi.

Isojen firmojen alamäki tarjoaa mahdollisuuksia pienille kustantajille. Kotimaisten sarjakuvataiteilijoiden näkyvyyden nostaminen on helpompaa. Strippisarjakuvia julkaistaan monipuolisesti internetissä ja pienemmällä valikoimalla perinteisesti sanomalehdissä. Internetin mahdollistaman joukkorahoituksen kautta moni artisti onkin päässyt isomman leivän äärelle. Isojen kustantajien palkkalistoilla he tienasivat nälkäpalkan verran.

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?