Forum Akaa: Lyijykynä kuvaa ihmisten tapaa suhtautua muutokseen innokkaimmista innostujista kovimpiin kriitikoihin ja kaikkiin siltä väliltä

Anne Huopainen.

Elokuu. Ja aika kaivella esiin koululaisten luottokaveri, lyijykynä. Kuvittele mielessäsi sellainen aivan perinteinen, oranssinkeltainen, puinen lyijykynä, jonka perässä on pieni valkoinen pyyhekumi metallisessa pidikkeessä. Tiedät varmasti, minkälaista haen nyt takaa.

Tätä kaikille tuttua oranssinkeltaista, pyyhekumilla varustettua lyijykynää olen kuullut käytettävän myös kehittämistyön vertauskuvana. Tai tarkemmin vielä; kuvaamaan ihmisten tapaa suhtautua muutokseen ja kehitykseen. Teräväksi teroitettu lyijykärki voisi olla kuin ne kaikista innokkaimmat ja eteenpäin pyrkivimmät tyypit, jotka ennakkoluulottomasti lähtevät suunnittelemaan ja toteuttamaan itselleen tai yhteisölleen tärkeäksi kokemiaan ideoita. He eivät kaihda ottaa suuriakin riskejä ja asettavat itsensä alttiiksi muun muassa muiden arvostelulle ja epäonnistumiselle. Heti lyijykärjen perässä on teroittamalla esiin saatu kynän puinen osa, joka voisi kuvata heitä, jotka lähtevät innokkaasti mukaan kehitystyön toteutukseen, vaikkeivat välttämättä itse ole valmiita ottamaan riskejä tavoitteen saavuttamiseksi. He kannustavat ja vahvistavat lyijykärjen toimintaa samalla kuitenkin maadoittaen heitä ja heidän joskus villinäkin lentäviä ideoita.

Lyijykynän ehdottomasti suurin osuus on sen oranssinkeltaiseksi pinnoitettu puuvarsi. Siihen asettuisivat ne ihmiset, jotka suhtautuvat kehittämistyöhön pääosin neutraalisti. He voivat nauttia vaikkapa Toijalan sataman ja Luttusten uimarannan uusista palveluista tai iloita taikka harmitella uuden Hyvinvointikeskuksen valmistumista, mutta aivan yhtä hyvin elämä jatkuisi ilman näitä uudistuksiakin. Mielipiteitä erilaisten uudistusten ja muutosten puolesta ja vastaan toki nousee, mutta kovin suurta panosta asioiden muuttamiseksi ei olla halukkaita antamaan.

Vielä ennen kaiken pyyhkivää kumipäätä kynässä on pieni metallinen pidike. Lyijykynässä pidikkeen tarkoituksena on pitää pyyhekumi kiinni kynän varressa. Ihmisvertauksessa nämä henkilöt voisivat olla heitä, jotka suhtautuvat muutostyöhön kriittisesti. He kyseenalaistavat, haastavat ja kritisoivat. He näkevät riskit, maalailevat worst case scenarioita ja tuovat kriittisen mielipiteensä esille. He eivät kuitenkaan pyri jarruttamaan, pysäyttämään tai jopa estämään toisten toimintaa, kuten perässään tuleva pyyhekumipää.

Kuten koulussa, myös elämässä muutenkin lyijykynä käy läpi jatkuvaa muutosta. Terä tylsyy ja joskus katkeileekin käytössä. Teroittamalla terä saadaan uudestaan toimivaksi ja samalla puuvarresta kuoritaan oranssinkeltaista pintaa pois ja uutta puuosaa tulee esiin. Puuosan alta paljastuu uutta lyijyä ja niin edelleen. Ilman terävää lyijykärkeä ei kirjoittamisesta tule mitään, ilman vartta ei kunnollinen ote kynästä ole mahdollinen ja aina silloin tällöin tulee tarve käyttää kynään kiinnitettyä pyyhekumiakin.

Vaikka meidän kaikkien ei todellakaan tarvitse olla kehityksen edelläkävijöitä ja suuria innovaattoreita, on jokaisen mahdollista löytää oma tapansa olla jonkun penaalin terävin kynä.

Anne Huopainen

Kirjoittaja on opettaja, äiti ja utelias ihmettelijä

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?