Pysähdy hetkeksi: Hyvää yötä ja anteeksi kaikki pahat!

Mummuni opetti minua siihen, ettei vihan tai riidan kanssa saa mennä nukkumaan. ”Älä anna auringon laskea vihasi ylle”, hän sanoi. Lisäksi hän opasti, että iltarukouksen aamenen jälkeen voi vielä sanoa: ”Hyvää yötä ja anteeksi kaikki pahat!”

Mitä anteeksi antaminen sitten loppujen lopuksi on? Onko se heikkoutta tai nöyrtymistä? Minusta ei.

Anteeksiantohan on pohjimmiltaan toiminto, jolloin anteeksi antava lakkaa kokemasta kaunan, närkästyksen, tuohtumuksen tai vihan tunteita. Tutkimusten mukaan anteeksi antaminen vähentää vihaisuutta, loukkaantumisen tunnetta, masennusta ja stressiä sekä johtaa lisääntyneisiin toivon, rauhan, myötätunnon ja itsevarmuuden tunteisiin. Se parantaa ihmissuhteita sekä fyysistä terveyttä.

On tärkeää muistaa, että anteeksi antaminen ei tarkoita vääryyden hyväksymistä vaan ihmisen vajavuuden tunnustamista. Kyky antaa anteeksi kasvaa tutkimusten mukaan iän myötä.

Psykologi Frederic Luskin on kuvannut anteeksiannon yhdeksän askelta internetsivullaan (learningtoforgive.com) näin:

1.) Kerro tarkalleen, mitä tapahtui ja miltä sinusta tuntui ja miksi se ei ollut oikein.

2.) Muista, että anteeksianto tapahtuu sinun itsesi vuoksi eikä kenenkään muun.

3.) Anteeksianto ei tarkoita välttämättä sovinnon tekemistä eikä teon katsomista läpi sormien. Olet etsimässä mielenrauhaa.

4.) Etsi hyödyllistä perspektiiviä tapahtuneeseen.

5.) Kun tunnet olevasi poissa tolaltasi, kokeile stressin hallintamenetelmiä ja tapoja rauhoittua.

6.) Lakkaa odottamasta toisilta ihmisiltä sitä, mitä he eivät aio tehdä.

7.) Suuntaa energiasi toisiin tapoihin saavuttaa tavoitteesi riippumatta kokemuksesta, joka loukkasi sinua. Loukkaantumisen vatvominen mielessä ei auta.

8.) Muista, että paras ”kosto” on se, että menestyt elämässä. Sen sijaan, että suuntaat huomiosi loukkaantumisen tunteisiisi ja siten annat loukkaajallesi yhä valtaa elämässäsi, opettele etsimään rakkautta, kauneutta ja ystävällisyyttä ympäriltäsi.

9.) Korjaa vääryyden kokemisen tarinaasi nyt muistuttamaan sankarillisesta päätöksestäsi antaa anteeksi.

Raamattu puhuu paljon anteeksiantamuksesta ja siitä koituvasta siunauksesta. ”Niin kuin isä armahtaa lapsiaan, niin armahtaa Herra niitä, jotka pelkäävät ja rakastavat häntä” (Ps. 103:13).

Nykyään näkee liiaksi sitä, että emojit kuvaavat anteeksipyyntöä. Ensin voidaan sanoa viesteissä tai some-postauksissa ihan mitä vaan ja sitten, kun perään laittaa hymiön tai muun sopivan emojin, se ikään kuin pyytää anteeksi kaiken edellä sanotun.

Anteeksianto voi viedä aikansa, koska siinä tarvitaan asioiden tutkailua ja läpikäymistä kaikessa rauhassa. Pienemmissä asioissa anteeksianto on luonnollisesti helpompaa. Täytyy opetella antamaan anteeksi myös itselleen. Olla itselleenkin armollinen.

Eräs vaasalainen soitin- ja lauluyhtye tuo sanoman esille laulussaan ”Pala rauhaa” näin: ”Hei anna anteeks, pyytää on vaikeet. Sanoa se ääneen, että kaikki kuulee…”.

Toivon teille kaikille monta palaa rauhaa loppukesään ja -vuoteen. Illalla on sitten hyvä sanoa itselleen tai perheenjäsenilleen tuo ”Hyvää yötä ja anteeksi kaikki pahat!”

Anttijussi Vikman

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?