Viialan Keskustan koululle murtauduttiin kolme kertaa kesäkuun aikana – Lähistöltä löytynyt käytettyjä ruiskuja

Viialan Keskustan koulun ikkunat rikottiin murron yhteydessä. Ikkunoiden korvaaminen karmeineen on kallista kunnalle. Kuva: Helmi Lehtonen

Viialan Keskustan koululle on murtauduttu kolme kertaa kesäkuun aikana. Murtautujat ovat olleet noin 14–17-vuotiaita nuoria. Ensimmäinen murto tapahtui kesäkuun alussa, ja sen tekijät on tunnistettu. Muiden murtojen tekijöitä ei ole vielä tunnistettu.

Murrot tehty aamuyöllä

Viialan Keskustan koulun murrot on kaikki tehty öisin. Viimeisin murto, joka tapahtui kesäkuun lopussa, tehtiin kolmelta yöllä. Akaan kaupungin kiinteistötyönjohtaja Kari Kairenius toivoo vanhempien kiinnittävän enemmän huomiota siihen, missä heidän lapsensa liikkuvat öisin.

– Murrot ovat tapahtuneet niin myöhään, että lapset eivät välttämättä ole edes tulleet yöksi kotiin. Mietin, tietävätkö vanhemmat, missä heidän lapsensa liikkuvat öisin, Kairenius pohtii.

Syyt kouluun murtautumiselle ovat epäselviä.

– Koululta ei murtojen yhteydessä ole viety oikeastaan mitään. Kouluhan on käytännössä tyhjä, ei siellä edes ole mitään varastettavaa. Lähinnä palloja on viskottu ympäri ruokalaa, kertoo Kairenius.

Kairenius epäilee, että koululla voisi mahdollisesti olla huumekätkö. Tätä epäilyä vahvistaa viereisen parakkikoulun edestä löytynyt pussi käytettyjä ruiskuja.

– Tämä on tietysti vasta epäily, mutta on outoa, että he näkevät hirveän vaivan päästäkseen sisään kouluun, eikä mitään edes viedä, Kairenius pohdiskelee.

Murtautuminen jaetaan sosiaalisessa mediassa

Murtojen yhteydessä on huomattu suhteellisen uusi ilmiö. Nuoret eivät enää pelkää valvontakameroita ja yleensä murtautuminen kuvataan myös omilla kännyköillä. Kairenius on huomannut, että murtautujista on tullut röyhkeämpiä.

– Nuoret heiluttelevat kameralle, koputtelevat sitä ja pelleilevät kameroiden edessä. Nuoret eivät selvästikään pelkää vastuuseen joutumista, Kairenius ihmettelee.

Kairenius epäilee murroista kuvattujen videoiden leviävän sosiaalisessa mediassa muiden lähialueiden nuorten nähtäväksi. Videot voivat rohkaista muitakin nuoria tulemaan paikan päälle kokeilemaan jopa naapurikunnista.

– Luulen, että videoissa neuvotaan, kuinka kouluun pääsee sisälle. Murtautujat ovat selvästi suunnitelleet murrot ja valmistautuneet niihin, sillä heillä on ollut oikeat työkalut mukanaan, kertoo Kairenius.

Viialan Keskustan koulun sisäpihan puoleiset alimmat ikkunat on kaikki rikottu. Kuva: Helmi Lehtonen

Valvontaa on lisätty

Akaan kaupunki panostaa kaupungin kohteiden valvontaan. Kameroita on lisätty moniin paikkoihin, kuten Kylmäkosken koululle sekä Tarpiakotiin. Kameroita kaupungilla on jo yhteensä 250 kappaletta.

Myös vartijapalveluita on lisätty. Melkein jokaisessa kaupungin kohteessa on käytössä piirivalvonta, josta kohteiden käyttäjät ja asukkaat voivat soittaa vartijan paikalle. Vartija vierailee kohteissa myös viikoittain tai päivittäin, riippuen tarpeesta. Muun muassa juuri valmistuneessa hyvinvointikeskuksessa vierailee vartija päivittäin ilkivallan vuoksi.

Lue myös:

Arvo Ylpön ja Sontulan kouluilla ilkivaltaa – Ikkunoita rikottu ja kattotiiliä paiskottu maahan

Arvo Ylpön koululla ja Terveystalolla ilkivaltaa viikonloppuna – Tekijät on saatu kiinni

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?