Forum Akaa: Kuntavaalit tulivat ja menivät – Heikon äänestysaktiivisuuden syyt on hyvä selvittää, mutta kansalaisaktiivisuutta voi onneksi osoittaa monin eri tavoin

Miisa Korvenaho.

Kuntavaalit tulivat ja menivät, ja valtuusto on nyt valittu neljäksi vuodeksi eteenpäin. Äänestysprosentti jäi tänä vuonna lähes historiallisen matalaksi, ja syitä sille voi vain arvailla.

Ehkä oikeaa ehdokasta ei vain tuntunut löytyvän, tai ehkä politiikka koetaan kokonaisuutena liian vaikeaselkoiseksi. Äänestäminen kuntavaaleissa on kuitenkin yksi helpoimmista keinoista vaikuttaa paikalliseen päätöksentekoon.

Jos ääni jäi nyt antamatta, sille on hyvä pohtia syitä. Onneksi kansalaisaktiivisuutta voi kuitenkin osoittaa monin eri tavoin. Koska Akaa on verraten pieni paikkakunta, on yksilön valinnoilla täällä erityisesti vaikutusta.

Yksi suurimmista vaikutusmahdollisuuksista on tietenkin kuntavaaleissa äänestäminen. Mutta harva tulee ajatelleeksi, että vaikuttamista on myös valinta siitä, mitä lähikauppaa tai liikuntapalveluja suosii. Esimerkiksi kaupassa käydessään kuluttaja tekee jatkuvasti valintoja, joita punnitaan tarkasti hinnan, laadun, tarpeen ja alkuperän suhteen.

Toisaalta kuluttaja tekee myös valintaa siitä, suosiiko oman kotikaupunkinsa palveluja vai lähteekö naapurikuntaan vaikkapa edukkaampien hintojen vuoksi. Tuo valinta määrää melko paljon siitä, millaisia palveluja kunnassamme on saatavilla jatkossakin.

Yksi suuri vaikuttamisen mahdollisuus on osallistuminen yhteiskunnan toimintaan jokapäiväisessä elämässään. Väitän, että mitä enemmän osallistuu aktiivisesti erilaisten yhteiskunnassa vaikuttavien ryhmien ja järjestöjen toimintaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä osoittaa kiinnostusta myös muihin yhteiskunnan osa-alueisiin kuten esimerkiksi politiikkaan.

Järjestöt, seurat ja yhdistykset pyörivät nimenomaan vapaaehtoisvoimin, ja olemalla mukana toiminnassa luo uusia verkostoja sekä pääsee osallistumaan juuri siihen toimintaan, mikä itseä kiinnostaa. Järjestöt, seurat ja yhdistykset muodostavat yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeän, niin sanotun kolmannen sektorin, joka on merkittävä palvelujen ja avun tarjoaja julkisten ja yksityisten palvelujen ohella. Toimimalla tuolla kolmannella sektorilla vaikuttamismahdollisuudet ovat suuret, ja kipinä yhteiskunnallisiin asioihin saattaa herätä.

Itse olen ollut mukana useiden erilaisten järjestöjen ja seurojen toiminnassa jo pienestä pitäen. Tutuiksi ovat tulleet etenkin 4H, Rotary, SPR ja ToVoLi sekä lukuisat muut organisaatiot, joiden kautta olen päässyt toteuttamaan innokkuuttani auttaa erilaisin tavoin.

Nuo yhteisöt ovat olleet tärkeitä oman kasvuni ja kehitykseni kannalta, mutta myös tarjonneet ympäristön tutustua erilaisiin ihmisiin ja toimintatapoihin sekä oppia uutta. Samalla olen voinut kokea merkityksellisyyttä vaikuttaessani positiivisesti ihmisten hyvinvointiin.

Innokas kansalaisaktiivisuus lähtee ennen kaikkea asenteista. Siksi kannustan perheitä osallistumaan ja erityisesti osallistamaan lapsia sekä nuoria erilaiseen aktiiviseen toimintaan, koska sillä on väliä heidän tulevaisuutensa kannalta.

Nuoria aikuisia sekä aikuisia kannustan pohtimaan omaa rooliaan yhteiskunnassa. Olisiko mahdollista osallistua johonkin yhteiskunnan kolmannen sektorin organisaation toimintaan edes pienellä panoksella? Tekijöitä tarvitaan aina, ja vapaaehtoistyöhön osallistumisesta tulee itsellekin hyvä mieli. Samalla kipinä vaikuttamiseen yhteiskunnassa saattaa herätä, ja sitä kautta myös äänestysinnokkuus kasvaa.

Miisa Korvenaho

Kirjoittaja on toisen asteen opiskelija Toijalasta.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?