Kylmäkoskella sai tutustua urheiluammuntaan

Pienoispistoolilla ampumassa akaalainen Jutta Kuitunen, kouvolalainen Maija Laukkanen ja tamperelainen Marie Kuusinen. Taustalla ohjaamassa järjestävien seurojen Ossi Reini ja Asko Lehtonen. Kuva: Virpi Rantala.

Ampuminen on keskittymiskykyä ja asennonhallintaa kehittävä liikuntaharrastus. Toijalan Seudun Reserviläiset järjestivät yhdessä Toijalan Urheiluampujien kanssa toukokuisena lauantaina tutustumispäivän urheiluammuntaan.

Päivä toteutettiin urheiluampujien radalla Kylmäkosken Ruskeakivellä. Osallistujia oli kymmenen paitsi Akaasta myös Kangasalta, Tampereelta ja aina Kouvolasta saakka. Osallistujissa oli kahdeksankymmenprosenttinen naisenemmistö.

Tutustumispäivässä ammuttiin pienoispistoolin, pienoiskiväärin ja liikkuvan maalin lajeja. Kaksi ensin mainittua ovat perinteisiä rata-ammuntoja. Viimeksi mainitussa ammutaan myös pienoiskiväärillä, mutta paikallaan olevan taulun sijasta tähtäillään mekaanisesti rullaavaa maalia, joka aina välillä innostuu parantamaan menoaan kuin sika juoksuaan – ihan vain ampujan reaktionopeuden ylläpitämiseksi.

Ensimmäistä mutta ei viimeistä kertaa

Heli Niemi kertoo olleensa nyt ensimmäistä kertaa elämässään ampumassa ja piti kokemuksesta. Hän on ollut jo pitkään ollut asiasta kiinnostunut, mutta kokeilumahdollisuuksia ei ole ollut. Nyt sellainen tarjoutui.

– Tilaisuus oli selvästi ajatuksella koottu, sillä se antoi todella monipuolisen kuvan harrastuksesta. Ryhmä jakaantui pieniin osiin, joissa sai rauhassa tutustua kuhunkin lajiin ammattimaisesti opastettuna ja turvallisesti. Ohjaajat osasivat vastata kaikkiin kysymyksiin. Hetkeksikään ei jäänyt vaille ohjausta tai päässyt tulemaan epävarma olo.

Niemi kiinnostui aiheesta niin paljon, että seuraavalle ampumakerralle hän suunnittelee ottavansa mukaan lapsensakin tutustumaan aiheeseen.

– Mainiota tekemistä, hyvin ja asiantuntevasti järjestetty, ja aika kului siivillä, tamperelainen Marie Kuusinen puolestaan kiitteli järjestäjiä.

Liikkuvan maalin ampujat Jaakko Luoto Tampereelta ja Sari Leppänen Kangasalta Rainer Hirvosen ja Hannu Lötjösen ohjauksessa. Kuva: Virpi Rantala.

Perinteiden jatkuvuutta

Aivan uusi asia ei tutustumispäivä ollut, muistelee Heikki Ahola, pienoiskivääriradan valvojana toiminut pitkän linjan urheiluampuja ja reserviläinen. Varsinkin 1990-luvulla urheiluampujat oli yksi niistä toijalalaisista urheiluseuroista, jotka toteuttivat yhdessä paikkakunnan koulujen kanssa tutustumisia sellaisiin lajeihin, jotka eivät kuuluneet tavanomaiseen liikunnan opetussuunnitelmaan.

Reserviläisten puheenjohtaja Virpi Rantala toteaa kyseessä olleen uuden toteutustavan pilottikokeilu.

– Ampumatapahtuma oli erittäin onnistunut. Ampujat olivat kaikki tyytyväisiä ja kiittelivät monimuotoisuutta.

Rantala kiittelee osallistujia ja järjestäjiä ja lupaa, että seuraava vastaava tapahtuma pidetään jo 10. heinäkuuta.

Juttua muokattu 13.6., korjattu kuvatekstissä ollut nimivirhe.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?