Toijalan Seutu 40 vuotta sitten: Juhlavuoden kunniaksi kotikutoinen Helkajuhla

Tiistaina 9. kesäkuuta

Juhlavuoden kunniaksi kotikutoinen Helkajuhla

Ei loppunut maailma vielä tänäkään vuonna; Ritvalan helkaperinne on edelleen parhaissa voimissaan, ja Huittulan vainiotkin seisovat entisellä paikallaan. Elias Lönnrotin muistiinkirjoittama sääksmäkeläinen sananparsihan kertoo: ”Jo sitten maailmakin loppuu, kun Ritvalan Helka ja Huittulan vainio.” Tämänvuotinen Ritvalan Helka oli hiukan tavallista juhlavampi, vietetäänhän nyt nuorisoseuraliikkeen satavuotisjuhlavuotta. Sen kunniaksi oli Ritvalan Nuorisoseura valmistanut juhlien ohjelmasta mahdollisimman suuren osan itse.

Vilkasta kauppaa ja värikästä ohjelmaa Toijalan markkinoilla

Väriä ja vauhtia ja säätäkin moneen makuun saatiin Toijalan tämän vuotisilla markkinoilla. Kauppa kävi vilkkaasti varsinkin ensimmäisenä markkinapäivänä, jolloin sää oli markkinaväelle suotuisampi, mutta kokonaisuutenakin markkinoista muodostui menestys entisvuosien tapaan. Väriä markkinoille toivat Toijalan nuorisoseuran avajaiskulkue kansallispuvuissaan ja entisajan romantiikkaa toivat Joutsan tukkilaiset, jotka esiintyivät ensimmäisenä markkinapäivänä. Juhlavuutta markkinahumun keskelle saatiin odotetusta vuoden toijalalaisen valinnasta ja markkinat arvokkaasti päättäneestä markkinavaltikan luovutuksesta. Myös lapsia oli muistettu, oli nappulakisoja, rilla-ajelua ja sähköautorataa. Markkinavieraita viihdyttivät lisäksi Heikki Kinnunen ja Raimo Roiha ja Voitto Mäkelän harmonikkapiiri. Huutokaupassakin oli mahdollisuus päästä rahoistaan.

Vanajan pinta nousee yhä

Kokemäenjoen säännöstellyt järvet ovat täyttyneet lumien sulamisvesistä niin, että kesäkuun alussa Vanajan pinta oli 12 senttiä alle kesäkuun 1. päivän sännöstelyn ylärajan. Vanajan pinta nousee edelleen. Toukokuun sademäärät olivat Tampereen vesipiirin alueella poikkeuksellisen pienet, mutta vesistöjen kannalta merkityksellistä on ollut se, että vielä vappunakin oli epätavallisen paljon lunta. Tänä keväänä lumi suli myöhään, ja tämän takia vedenpinnat alkoivat nousta tavallista myöhemmin. Jäiden lähtökin oli pari viikkoa keskimääräistä myöhäisempi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?