Tupakkarinki, tennispallon pauketta, tyhjiä tunteja ja Anssi Kelan Nummela – Akaan Seudun yhden miehen toimitus katseli viikon ajan Toijalan asemahallin elämää

Toijalan asemahallin pylvästä oli sotkettu tammikuussa 2021. Kuva: Mikko Peltoniemi

Akaassa on niin sosiaalisessa mediassa, paikallislehdessä kuin kuntalaisaloitteessakin käsitelty viime kuukausina Toijalan rautatieaseman asemahallin levottomuutta, häirintää, paikkojen rikkomista ja sotkemista ja sitä, pitäisikö ja voisiko niille tehdä jotain. Jotta Akaan Seutu saisi paremman käsityksen hallin arjesta, perustin helmikuussa viikon ajaksi yhden miehen pop up -toimituksen hallin entisen kioskin tiloihin.

Pop up -toimituksen edellinen vuokralainen ennen Akaan Seutua oli Taksiliikenne Mikkola, jonka teippaukset koristivat ja tummensivat edelleen työtilan ja asemahallin välistä ikkunaa. Tummennuksen ansiosta ja takia tilanne oli se, että minä näin kaiken, mitä hallissa tapahtui, mutta kukaan ei nähnyt, että istuin heti lasin takana työpöytäni ja tietokoneeni ääressä.

Tilanteet tummennetun ikkunan takana olivat monesti hieman tai huomattavan kiusallisia, sillä tarkoitus ei ollut stalkata vaan tehdä normaalisti omia hommia ja samalla seurata hallin arkea.

Olin pop up -toimituksessa viitenä päivänä vaihtelevia aikoja ja tein asemahallin arjesta enemmän tai vähemmän satunnaisia havaintoja. Näin sen näin.

Akaan Seudun pop up -toimituksen sisutuksen viihtyisyydestä tingittiin hieman, koska käyttöajaksi oli vuokrasopimuksessa kirjattu vain yksi viikko. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Perjantai 19.2.

11.38 saavun paikalle

11.42 kaksi miestä hakee kiinalaisesta ravintolasta ruokaa.

11.44 nainen hakee kiinalaisesta ravintolasta ruokaa.

13.20 siivooja moppaa asemahallin lattiaa.

13.45 hallissa istuu kaksi ehkä lukioikäistä poikaa. Juttelevat ja lataavat kännykkää.

14.10 pojat vaihtavat ylleen toiset paidat ja takit. Toinen tekee nyrkkeilyliikkeitä.

14.45 joukko yläasteikäisiä tulee penkille. Musiikki alkaa soida. Pojat menevät radan puolen tuulikaappiin.

15.10 nainen hakee ison kassin ruokaa kiinalaisesta.

Noin 15.20–15.26 kaksi poikaa heittelee tennispalloa hallin seiniin ja ikkunoihin.

15.55 pojat polttavat tupakkaa asemahallissa. Sitten jatkuu tennispallon heittely seiniin ja peltiseen ilmanvaihtohormiin.

16.15 tyhjä Megaforce-energiajuomatölkki lentää ilmassa. Tennispalloa heitellään seinään kiinalaisen ravintolan oven viereen.

16.40 lähden. Jäbät on edelleen asemahallissa.

16.42 en lähtenytkään. Vartija tuli autolla aseman eteen, käveli hallin läpi ja hetkeä myöhemmin takaisin, meni autoon ja ajoi pois. Jäbät on edelleen asemahallissa.

Asemahallin kulkijat kävelivät ja oleilivat parhaillaan muutaman kymmenen sentin päässä pop up -toimituksen ikkunasta, ja osa pysähtyi jopa peilaamaan itseään tai kuikuilemaan sisään. Kuva: Mikko Peltoniemi

Maanantai 22.2.

8.42 saavun paikalle. Aseman edessä seisoo iso joukko ihmisiä maskit kasvoilla. Pian he nousevat bussiin suksipusseinen ja kasseineen. Työhuoneeni tuntuu olevan hieman lämpimämpi kuin perjantaina. Laitan silti auton sisätilalämmittimen puhaltamaan lattialle.

Aamupäivällä asemahallissa on ihmisiä ja koira odottamassa busseja ja junia ja käyskentelemässä, mutta sitten hiljenee. Kello 13–14 hallissa ei ole ketään. Hallin vastakkaisen seinän yläosan sadat lasitiiliruudut katsovat tyhjää hallia, ja niiden alla VR:n entisen lipunmyyntihuoneen ikkunateippausten joutsenet lentävät paikoillaan.

15.00 neljä nuorta tulee asemahalliin. Tyttö hyppää ikkunalaudalle ja käärii sätkän. Tupakat mennään polttamaan ulos radan puolelle.

15.15 porukka kasvaa. Koolla on neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Sitten kaksi poikaa lähtee.

15.32 punainen Ford tuo asemalle pojan, joka hyppää auton takapenkiltä ja liittyy porukkaan.

Bussi vei porukan mennessään aseman edestä maanantaina 22. helmikuuta. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tiistai 23.2.

9.10 muutama ihminen tulee asemahalliin odottamaan. Tyttö meikkaa itsensä käyttäen työhuoneeni ikkunaa peilinä ja jää sitten seisomaan ikkunaan nojaten. Vähän hävettää ja pelkään paljastuvani. Vetäydyn läppärin kanssa väliseinän taakse keittiönurkkauksen tasolle.

Puolenpäivän maissa muutamia ihmisiä hallissa, muuten hiljaista.

Noin kello 15 alkaa tulla porukkaa halliin. Muutama koululainen menee nurkkaan, pari nuorta miestä tulee työpisteeni eteen, äiti ja lapsi ja muutama muu peremmälle halliin. Suurin osa ihmisistä istuu lattialla tai nojailee seiniin, koska penkkejä on vain yksi.

15.43 olen juuri lähdössä, kun kolme kaupungin nuoriso-ohjaajaa tulee halliin keltaisissa liiveissä ja menee juttelemaan nurkassa istuvien nuorten kanssa. Vähän ajan kuluttua nuoriso-ohjaajat yrittävät saada yhden pojista lopettamaan tennispallon heittelyn hallissa. Pienempi poika skuuttaa keskellä hallia.

16.06 nuoriso-ohjaajat lähtevät. Ihmisiä tulee junalta. Nuoret istuvat penkillä ja parveilevat sen ympärillä. Mietin, mitä vartija tekisi, jos sellainen sattuisi paikalle tulemaan. Käskisi nuorten olla hiljaa? Käskisi nuorten lopettaa tennispallon heittelyn? Käskisi nuoria lopettamaan skeittaamisen ja skuuttaamisen? Minäkin lähden.

VR:ltä vuokratun pop up -toimituksen edellinen vuokralainen oli taksiyritys. Kuva: Mikko Peltoniemi

Keskiviikko 24.2.

Päätän viivähtää pop up -toimituksessa välillä myös ilta-aikaan, joten saavun paikalle kello 18 ja klikkaan itseni Etelä-Pirkanmaan Vihreiden järjestämään kuntavaalikeskustelustriimiin. Hallissa on yksi poika, joka lähtee. Pian toinen tulee tilalle ja istuu penkille.

18.25 poika on lähtenyt.

18.33 tyttö ja poika tulevat.

18.52 tyttö ja poika lähtevät.

18.54 mies tulee istumaan penkille.

19.35 lähden. Yhtään vartijaa ei näkynyt puoleentoista tuntiin.

Iltaisin oli välillä hiljaista. Kuva: Mikko Peltoniemi

Torstai 25.2.

14.00 käyn tilaamassa hallin toisesta päästä kiinalaisesta ravintolasta paistettua riisiä ja katkarapuja ja palaan virittämään setupin, johon kuuluvat läppäri, erillinen isompi näyttö, langaton näppäimistö ja hiiri sekä kännykkä ja sille pieni jalusta kuvaamista varten. Hallissa kulkee ihmisiä edestakaisin. Osa jää istuskelemaan ikkunalaudoille tai penkille. Käyn hakemassa ruuan ja tulen syömään. Tummennetun ikkunan vieressä on maitolasi-ikkuna. Sen läpi tulisi hallista paremmin valoa työpisteelle, mutta sitten en näkisi, mitä hallissa tapahtuu. Pop up -toimituksen valoja ei voi sytyttää, koska silloin hallista näkisi työpisteelleni, joka on heti ikkunan takana. Olen päättänyt pysytellä varjoissa.

14.25 halli on hiljentynyt

14.42 poika tulee skeittilaudan kanssa halliin ja istuu penkille. Ulkona maata kattaa jää ja sohjo, joten hallissa lienee Akaan parhaat ja ainoat skeittausolosuhteet. Aseman eteen kaartaa bussi, josta purkautuu muutamia nuoria. Eivät tule asemalle.

14.49 tyttö tulee halliin ja moikkaa poikaa ja menee tämän luo juttelemaan.

15.00 poika ja tyttö ovat lähteneet. Kolme tyttöä tulee halliin.

15.03 YleX:n auto ja toinen Ylen auto ajavat aseman edestä ja lähtevät Valtatien suuntaan. Onkohan Akaasta tulossa uutisia? Tyttöporukkaan tulee neljäs jäsen.

15.14 tytöt menevät ulos asemalaitureiden puolelle. Ainakin osa polttelee tupakkaa.

15.19 tytöt tulevat takaisin sisälle.

15.37 tytöt ovat taas tupakalla. Muut ovat menneet muualle, joten halli on tyhjänä.

15.42 lapseni entinen koulukaveri kävelee hallin läpi ja menee autoon. Tullut varmaan junalla Tampereelta.

15.47 yksi tytöistä vie puhelimen latautumaan hallin pistorasiaan. Näin ovat tehneet monet monena päivänä.

15.54 pari poikaa tulee halliin.

16.05 lähden.

18.02 tulen takaisin ennen illan videokuvauskeikkaa. Halli on tyhjä.

18.18 pariskunta lähtee kiinalaisesta haettujen ruokien kanssa. Toinen pariskunta käveleskelee hallissa. Penkillä istuu tyttö.

18.37 kaksi poikaa tulee halliin, ja pian muitakin nuoria saapuu paikalle. Bluetooth-kaiuttimesta alkaa soida Anssi Kelan Nummelan alkutaputtelu, huuliharppuintro ja sitten laulu: ”Nämä kadut kaupungin, huvilat ja puutarhat. Kävelytän koiraa ja mieleen palaa vuodet parhaimmat. Tuosta ojasta me silloin fillareita naarattiin, jälkeen vedonlyönnin, jossa jälleen hulluus punnittiin.”

Meinaa tulla tippa linssiin. Eihän täällä tällaista pitänyt olla. Nainen kävelee hallin sisälle ja puhuu puhelimessa. Nuoret laittavat musiikin pois.

18.55 lähden videokuvauskeikalle.

19.55 tulen takaisin. Musa soi, jätkät istuskelee penkin luona. Menevät välillä ulos asemalaiturin puolelle.

20.13 Movetronin Romeo ja Julia! Torstaidisko käyntiin! Volyymi on maltillinen.

20.20 jengi lähtee ulos. Ehkä R-junalla Viialaan.

21.00 poistun paikalta, koska aseman ovet menevät kiinni. Kun istun autooni, nainen ajaa aseman eteen ja poimii monena päivänä hallissa oleskelleen tytön omaansa.

Lue myös: ”Jokainen odottaa kuin kuuta nousevaa, että tilanne loppuisi”: Koronamaailmaan mukautunut kaupungin nuorisotyö on saamassa uuden tilan Viialan yhtenäiskoululle – Sitä ennen jalkauduttiin Toijalan asemalle

Viikko-ohjelmassa oli myös naapurin kiinalaisesta ravintolasta haettua lounasta kera maan hallituksen koronatiedotustilaisuuden. Kuva: Mikko Peltoniemi

Vartiointia on lisätty

Kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoi Akaan Seudussa 18. tammikuuta, että Toijalan aseman rauhoittamiseksi siellä oli aloitettu vartiointi. Vartijoiden aikatauluja ei kerrottu, mutta Peltola kuvasi vartiointia asemanseudulla tiheäksi. Jutussa kerrottiin, että vartioinnin fokus olisi asemarakennuksessa, mutta vartiointi kattaa koko asemanseudun.

Helmikuussa asemahallin yhteydessä toimiva yrittäjä kertoi, että hän ei ole nähnyt kertaakaan yhtään vartijaa eikä ole kuullut kenenkään muunkaan nähneen. Akaan Seudun pop up -toimituksen yksi tarkoitus olikin tarkkailla, kuinka usein vartijat käyvät asemahallissa ja mitä he tekevät.

Ainoaksi havainnoksi vartioinnista jäi yhden vartijan perjantai-iltapäivän kävely hallin päästä päähän ja takaisin. Perjantai-ilta ja viikonloppu jäivät pop up -toimituksen havainnoinnin ulkopuolelle.

Pari viikkoa myöhemmin, 12. maaliskuuta, kaupunginjohtaja Peltola kertoi Akaan Seudulle, että vartiointia on asemalla hieman lisätty entisestään, ja vartioinnit alkavat iltapäivällä. Kaupunki maksaa vartioinnin.

– Tässä kuussa aloitamme myös konkreettiset keskustelut poliisin kanssa Ankkuritoiminnasta, Peltola toteaa.

Ankkuritoiminta.fi-sivun mukaan ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen.

– Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea ja tarvittaessa ohjata avun tai tuen piiriin, sivustolla lukee.

Akaan kaupunki on lisännyt vartiointia Toijalan rautatieasemalla. Akaan Seudun vartijahavainnot jäivät yhteen, mutta perjantai-iltana ja viikonloppuna pop up -toimitus ei ollut paikalla. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?