Riskiryhmiin kuuluvien 16–69-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Akaassa ja Urjalassa

Koronan riskiryhmien rokotukset alkavat Akaassa ja Urjalassa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien 16–69-vuotiaiden rokotukset alkavat Akaassa ja Urjalassa viikolla 8 pienillä erillä rokotteita. Ensimmäisenä ovat vuorossa 16–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille. Ryhmä 1 on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet ja ryhmä 2 vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.

Näistä ryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti.

16–17-vuotiaille Comirnaty mRNA -rokote

18–69-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokote ja 16–17-vuotiaille Comirnaty mRNA -rokote. THL:n ohjeen mukaisesti mikään yksittäinen sairaus ei ole syy poiketa yllä mainituista ikärajoista. Rokotettava tai hänen lääkärinsä eivät voi valita tiettyä rokotevalmistetta.

Erittäin voimakkaasti vakavalle koronataudille altistavia sairauksia ovat:

-Elinsiirto tai kantasolusiirto

-Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

-Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

-Vaikea krooninen munuaissairaus

-Vaikea krooninen keuhkosairaus

-Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

-Downin oireyhtymä

Ohjeita rokotukseen tulijalle

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Akaassa ja Urjalassa. Tarkemmat paikkatiedot ilmoitetaan ajanvarauksen yhteydessä.  Ajan voi varata mieluiten Klinik 24h-asioinnin kautta tai numerosta 040 335 3071 kello 8–12.

Saavu omalla rokotusajallasi täsmällisesti paikalle, jotta odotustila ei ruuhkaudu. Rokotukselle ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita. Käytä suu-nenäsuojusta paikalle tullessasi, mutta tarvittaessa suojan saa paikan päällä. Varaa rokotuspäiviin mukaan Kela-kortti ja pukeudu niin, että saat helposti riisuttua olkavarren paljaaksi, koska se nopeuttaa rokottamista.

Akaan terveyskeskus tiedottaa uusien ryhmien rokotusten käynnistymisestä verkkosivuillaan sekä paikallislehdissä heti kun saadaan tieto uusien rokotteiden ja rokote-erien saapumisesta.

Lisätietoja rokotusjärjestyksestä, riskiryhmistä ja koronarokotteista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuilta www.thl.fi.

Tietoja ja ohjeita koronarokotuksista Akaassa ja Urjalassa löytyy Akaan kaupungin nettisivuilta osoitteesta akaa.fi/terveys/korona/koronarokotukset/

Tartuntatautilaki velvoittaa yksityisiä toimijoita ehkäisemään koronan leviämistä

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä päätti 23.2. pitää alueelliset koronasuositukset voimassa 15.3. saakka. Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1.3. asti.

Maanantaina 22. helmikuuta tuli voimaan tartuntatautilain päivitys. Pirkanmaata koskee erityisesti lain kohta, joka velvoittaa yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä muita toimijoita ehkäisemään tiloissaan epidemian leviämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Lisäksi tiloissa tulee olla toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?