Forum Akaa: Hiilineutraalius on ja tulee olemaan yrityksille imagokysymys – Miksi se ei olisi imagokysymys myös kunnille ja kaupungeille?

Jari Rantanen.

2020 oli absurdi vuosi. Ja tässä yhteydessä sivistyssanalla absurdi tarkoitan vuoden olleen järjetön, järjenvastainen, mahdoton ja mieletön.

Vuosi alkoi niin kuin kaikki muutkin vuodet. Ei siis juurikaan mitään outoa raportoitavissa Euroopan itärintamaltamme. Mitä nyt joku pöpö jylläsi Kiinassa, mutta niitähän on siellä pyörinyt joka vuosi. Toisin kumminkin kävi.

Vuosi 2020 jää historian kirjoihin hyvin haasteellisena ja poikkeuksellisena vuotena. Joskin kyllä me suomalaiset, ja etenkin me akaalaiset, olemme selvinneet hienosti tästäkin haasteesta. Vähäiset tartuntalukumme eivät ole sattumaa. Jotain olemme tehneet oikein, kun meillä on vain 15 tartunnan saanutta. Vertailun vuoksi koko Suomen tartuntamääräkeskiarvo suhteutettuna Akaan asukaslukuun on 108 tartuntaa. Hyvä me!

No mitä meillä on sitten edessä vuonna 2021? Uudesta vuodesta tulee ainakin kasvun vuosi. Taloudellinen epävarmuus väistyy rokotusten edistyessä, mikä piristää teollisuuttamme. Teollisen tuotannon kasvaessa tarvitaan lisää tekijöitä. Parantuva työllisyystilanne nostaa ostovoimaamme, mikä taas nostaa kulutustamme.

Lisääntyvä hyvinvointi helpottaa jyrän alle jäänyttä ravintola- ja kulttuurikenttää. Mutta mikä tärkeintä lisääntyvä positiivisuus parantaa meidän henkistä hyvinvointiamme. 2021 vuosi ei vie meitä takaisin vuoden 2019 tasolle. Mutta suunta on viimeinkin ylöspäin ja tämä on huippua.

Vuosi 2021 kuljettaa meidät ympäristöhypestä kohti konkreettisempia ympäristötekoja. On kiehtovaa seurata, miten isot menestyvät yritykset panostavat miljardeja hiilineutraaliuuteen. Esimerkiksi Akaassakin toimivan SSAB:n suunnitelmat fossiilivapaasta terästuotannosta ovat kerrassaan upea esimerkki vihreästä tulevaisuudesta. Taas ruotsalaiset näyttävät meille mallia! Hiilineutraalius on ja tulee olemaan yrityksille imagokysymys. Miksi se ei olisi imagokysymys myös kunnille ja kaupungeillekin?

Sauli sanaili uudenvuodenpuheessaan osuvasti, ”Rajoituksista päästään vain rajoituksia noudattamalla. Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla.” Virus vaikuttaisi olevan myös näin kakkosaallossa meillä hallinnassa, mutta uudet mutaatiot yhdistettynä vahvasti läsnäolevaan turnausväsymykseen mahdollistavat koko homman munimisen vielä näin loppumetreillä. Keski-iän ylittäneet miehetkään eivät kuulemma ole kuolemattomia, eli rohkeasti maskit vaan päähän julkisella paikalla.

Isoin asia rokotusten alkamisessa on rokotteen tuoma toivo paremmasta tulevasta. Vihdoinkin siirrymme epävarmasta odottamisesta insinöörimielelle soveliaampaan ennalta suunniteltua prosessia noudattavaan toimintaan. Rokote otetaan, ja se mahdollistaa valoisamman tulevaisuuden.

Kevään kuluessa pääsemme myös eroon huonosta sosiaalisesta omastatunnosta. Pian voimme rohkeasti kertoa, jos on saunonut kavereiden kanssa omassa saunassaan. Voit tavata aikaisempien saapumiserien edustajia ja vaikka julkaista kuvan tapaamisesta kasvokirjassasi. Tähän on tultu.

2020 jää historiankirjoihin Korona-vuotena. 2021 tulee jakautumaan alkuvuoden toiveikkaaseen toipumiskauteen ja loppuvuoden normalisoitumiskauteen. Vuoden 2021 lopulla mökötämme jo ihan uusien haasteiden takia, ihan kuin koko Koronaa ei olisi koskaan ollutkaan.

 

Jari Rantanen

Kirjoittaja on myyntimies Viialasta.

Forum Akaa on kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?