Pureudu paikalliseen

Akaan Seudun näköislehti on nyt ilmaiseksi luettavissa verkossa osoitteessa akaanseutu.fi/pureudupaikallisiin. Mallina on viime vuoden postilakon seurauksena Sanomalehtien Liitossa syntynyt spontaani kampanja, jossa yli sata paikallismediaa avasi sisältönsä luettavaksi.

Akaan Seutu on ollut syksyn aikana mukana Sanomalehtien Liiton paikallisjournalismia esiin tuovassa kampanjassa. Kampanjan aikana olemme järjestäneet nuorille kirjoituskilpailun ja sitoutuneet kunnioittamaan nuorta lukijaa. Näköislehden avaaminen maksutta yleisölle liittyy samaan kampanjaan.

Miksi paikallislehden sisältöä kannattaa seurata? Akaan tapauksessa tähän on helppo vastata. Kun katsotaan karttaan, huomataan että Akaa muodostaa selkeästi oman alueensa. Vaikka liikenneyhteydet ovat joka suuntaan hyvät, ei Akaa ole kiinni kasvanut mihinkään suurempaan kaupunkiin. Olemme myös sopivan kaukana isommista kaupungeista niin, että niiden lehdet eivät merkittävissä määrin seuraa tapahtumiamme. Akaa on hyvällä tavalla oma maailmansa, jossa on omat jutut. Paikallismedia kertoo paikalliset uutiset nopeasti ja perusteellisesti. Jos niistä haluaa olla perillä, paikallismedian seuraaminen antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Miksi paikallisista asioista kannattaa olla kiinnostunut? Koska yksilö liittyy aina jollakin tavalla ympäristöönsä. Monelle se liittymäkohta on lapset. Tämä pätee, vaikka itse kävisi Akaassa lähinnä nukkumassa. Harva ottaa lapset mukaansa lähtiessään aamulla naapurikaupunkiin töihin, useimmat jättävät heidät kotia lähimpiin päiväkoteihin ja kouluihin.

Jos lapsia ei ole, voi tuo liittymäkohta olla vaikka harrastukset. Jos ei lue paikallista mediaa, voi ihmetellä, mitä Toijalan urheilukentän laidalle rakennetaan. Paikallismedian kuluttaja tietää, että luistimet kannattaa nyt viedä teroitettaviksi, ehkä jo kuukauden kuluttua siinä työmaan kohdalla luistellaan.

Sosiaalisessa kanssakäymisessä keskustellaan usein ajankohtaisista asioista. Paikallismediaa seuraamalla on helppoa pysyä ajan tasalla paikallisissa puheenaiheissa.

Paikallisten yritysten ilmoitukset ovat aina olleet median tärkeää sisältöä. Helposti saatetaan luulla, että niistä on hyötyä vain medialle ja ilmoittavalle yrittäjälle. Ne ovat kuitenkin myös merkittävä osa paikallisen median tarjoamaa tietoa. Niistä näkee, mitä kaupungista on saatavilla, mistä ja mihin hintaan. Sama koskee tietysti myös tapahtumailmoittelua.

Paikallismedia on täysin eri luokan tiedotusväline kuin vain muutama vuosi sitten. Digitalisaatio on nostanut sen hitaasta tiedotusvälineestä todennäköisesti nopeimmaksi. Vaikka niillä aiemmin mainituilla suurilla lehdillä on yhtä nopeat kanavat käytössään, on paikallismedialla yksi suuri etu. Se ei tee mitään muuta kuin seuraa paikallisia ja paikallisille tärkeitä aiheita.

Tässä oli se joukko hyviä syitä seurata paikallista mediaa minkä sain tälle palstalle mahtumaan. Tämä juttu oli avoin kaikille, samoin kuin Akaan Seudun viikon 46 näköislehti verkossa. Käy osoitteessa akaanseutu.fi/pureudupaikallisiin katsomassa, mitä Akaassa tapahtuu. Se ei maksa mitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?