Demareiden Jouni Salonen: ”Jos kävis ns Keskurit tai Hirvarit” – Monarin käyttöiän pidentäminen herätti vilkkaan keskustelun, Vihreistä löytyy kannattajia ja kyseenalaistajia, valtuusto tekee päätöksensä tänään

Mervi Pulkkisen näkemys on, että kaupunginhallituksen enemmistön mielestä kustannuksia kannattaa siirrättää mahdollisimman paljon tulevaan ja tuleville. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Akaan Seutu uutisoi 8. marraskuuta, että kaupunginhallitus esittää valtuustolle Toijalan monitoimihallin ja Toijalan yhteiskoulun poistoajan nostamista 20 vuodesta 50 vuoteen. Listalla on joukko muitakin rakennuksia. Jos valtuusto hyväksyy esityksen, päätös tarkoittaa, että kaupungin mielestä yhteiskoulu ja Monari ovat kaupunkia hyödyttävässä käyttökunnossa vielä puoli vuosisataa.

Lista rakennusten käyttöikien pidentämisestä tuli kaupunginhallitukseen teknisestä lautakunnasta. Teknisen toimen perustelut ovat Monitoimihallin osalta seuraavat: ”Monitoimihalli vaatii peruskorjausta lähivuosina, sen jälkeen elinkaari 50 v. Käyttöikä tukee poistoajan pidennystä. Toijalan monitoimihallilla tulee olemaan keskeinen rooli Akaan palveluverkossa pitkälle tulevaisuuteen.”

Jotta käyttöikää voidaan pidentää 30 vuodella, rakennus pitäisi siis peruskorjata. Myös Toijalan yhteiskoulu vaatii mikrobivaurioista johtuvia korjauksia, mutta vuosina 2010–2012 peruskorjatun koulun tai vuonna 1990 rakennetun ja peruskorjaamattoman Monarin korjauksista ei ole mitään päätöksiä.

Akaan Seudun Facebook-sivulla käydyssä debatissa Mervi Pulkkinen (kesk) näkee tilanteen niin, että kaupunginhallituksen enemmistön mielestä kustannuksia kannattaa siirrättää mahdollisimman paljon tulevaan ja tuleville.

Pulkkisen tavoin kaupunginhallituksessa istuvan Hanni Jorosen (vihr) mielestä tilanteen voi nähdä myös näin:

– Kaupunginhallituksen enemmistö on sitä mieltä, että palveluiden tuottamisen resurssit on turvattava ja alijäämä tulee kuitata mahdollisimman nopeasti. Alijäämän kuittaamisella ja vuosittaisten kiinteiden menojen pienentämisellä, mahdollistamme tulevien vuosien palveluiden tuottamiseen tarvittavat resurssit.

Jorosen mukaan poistoaikojen pidentäminen lisää Lastun eli Toijalan yhteiskoulun ja Monarin osalta vuosittaista liikkumavaraa muuhun toimintaan noin 253 000 euroa.

Hanni Joronen (oik.) kannatti kaupunginhallituksessa Monarin ja Toijalan yhteiskoulun poistoaikojen pidentämistä. Kuva: Tarja Antola.

”Mieluusti ilman piiloagendoja”

Sekä Hanni Joronen että Facebook-keskusteluun osallistunut Timo Vepsäläinen ovat Akaassa vihreiden ehdokkaina ensi kevään kuntavaaleissa. Vepsäläisen mielestä Monarille pitää mittavan peruskorjauksen kautta saada arvonnousu ennen uutta poistosuunnitelmaa.

– Kolkyt vuotta vanhan monarin jäännösarvo ei voi olla kummoinen, kun sitä on koskenut ”lyhyt poistoaika”. Eli ei poistettavaa ilman investointeja. Eli vähintään ponsi, ettei investointia tehdä ilman erillistä harkintaa, näin vinkkinä valtuustolle, Vepsäläinen kirjoittaa.

Valtuutettu Kati Kuusiston (vihr) mielestä nyt olisi tärkeää miettiä kaupungin ja kaupunkilaisten etua, ja aina määrite ei voi olla, että pitää tehdä oikein.

– Minusta pitää tehdä järkevästi ja lain puitteissa, kuntalaisten parhaaksi. Asioiden maalittaminen oikeiksi tai vääriksi ei ratkaise mitään, se vain lisää vastakkain asettelua, Kuusisto kirjoittaa.

Timo Vepsäläisen vastaus Kuusistolle on, että asioita voi tehdä oikein ja järkevästi, mieluusti ilman piiloagendoja. Hänestä Toijalan yhteiskoulun poistoajan jatko on ihan ok toimenpide, mutta Monarin tämänhetkinen jäännösarvo on mitätön, eikä sillä ole vaikutusta poistojen suuruuteen.

– Mitättömän poistaminen kahdessakymmenessä tai viidessäkymmenessä vuodessa ei paljon helpota.

Hanni Jorosen mukaan Monarin poistoajan pidennyksen vaikutus vuoteen 2021 on noin 90 000 euroa.

Valtuutettu Kati Kuusiston mielestä asioiden maalittaminen oikeiksi tai vääriksi ei ratkaise mitään. Kuva Tarja Antola

Keskurin alaskirjaus tulisi kalliiksi

Demarivaltuutettu Jouni Salonen on omassa kommentissaan sitä mieltä, että jos ajatellaan pitkää poistoaikaa rakennukselle, niin silloin kai ajatellaan rakennuksen olevan pitkään myös käytössä, mikä tässä tapauksessa vaatisi peruskorjaukset, joka taas nostaisi rakennusten arvoa ja siten myös alaskirjausarvoa.

– Eli jos kävis ns Keskurit tai Hirvarit, niin tulis myös mahdollisen alaskirjauksen kohdalla sitten kalliiksi, Salonen viittaa juuri purettuun Hirvialhon kouluun ja tyhjillään seisovaan Keskustan kouluun Viialassa.

Kumpikin koulu peruskorjattiin, ja kumpikin koulu poistettiin sittemmin käytöstä sisäilmaongelmien ja mikrobivaurioiden takia. Keskustan koulu poistettiin käytöstä epäonnistuneen peruskorjauksen jälkeen vuonna 2017, eikä kaupunki halua purkaa sitä, koska omaisuuden alaskirjaus toisi seitsemän miljoonan euron miinuksen tilinpäätökseen.

Timo Vepsäläinen kommentoi Jouni Salosen kommenttia seuraavasti.

– Jep, minä en vastusta poistoaikojen pidentämistä, se on hallinnollinen päätös. Hallinnollinen päätös on voimassa, kunnes tehdään uusi hallinnollinen päätös. Se mitä vastustan on, no valehtelu, jossa monari kirjataan erinomaisessa kunnossa olevaksi ja pitkään palvelevaksi pyhäköksi, muuttumattomaksi totuudeksi, joka koskaan ei muutu ja ihan tutkimatta.

– Juu, mielestäni poistoaikojen pidennys on hyvä asia niiden rakennusten kohdalla, joilla oikeasti on odotettavissa pitkä käyttöaika, Salonen vastasi.

Vasemmistoliiton edustajana Akaan sivistyslautakunnassa istuva Suvi Soininen toteaa, että ”tutkimustiedon mukaan on ikävän mahdollista, että nykymenoa valtamerien elämä ja niiden myötä muun maapallon vähintään isompien eliöiden elämä myös sitten perässä on kaputt 50 vuodessa”.

Akaan valtuusto käsittelee rakennusten poistoaikojen muuttamista tänään keskiviikkona 11.11. pidettävässä kokouksessa.

Aiheesta käydyn ja edelleen käytävän Facebook-keskustelun löydät täältä.

Valtuuston kokouksen esityslista löytyy täältä.

Jouni Salonen muistutti omassa kommentissaan Facebook-keskustelussa, kuinka esimerkiksi Keskustan koulun tasearvolle kävi epäonnistuneen peruskorjauksen jälkeen. Kuva: Juha Kosonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?