Kuntalain väliaikainen muutos tekeillä, Akaa saanee kahden vuoden lisäajan alijäämän kattamiskauteen – Katettavaa lähes 9 miljoonaa euroa

Kriisikunnaksi ajautuminen ei olisi automaatio ilman lakimuutostakaan, kaupunginjohtaja Antti Peltola muistuttaa. Joka tapauksessa ehdotettu lainmuutos tulee Akaan kannalta hyvään aikaan.

Valtiovarainministeriö valmistelee hallituksen esitystä kuntalain väliaikaiseksi muuttamiseksi. Kuntalakiin ehdotettavan väliaikaisen muutoksen taustalla on covid-19-epidemian johdosta aiheutuvat kuntien vaikeudet kattaa taseeseen kertynyttä alijäämää kuntalain säätämässä määräajassa.

Akaan kaupungin kannalta ehdotus tulee juuri oikeaan aikaan, sillä kaupungin aiempien vuosien alijäämän kattamiskausi päättyy vuonna 2020. Alijäämää on kattamatta noin 8,8 miljoonaa euroa.

Lakimuutoksen johdosta kunta voisi hakea valtiovarainministeriöltä pidennystä alijäämän kattamiskaudelle, jos alijäämän kattaminen määräajassa on vaikeutunut covid-19-epidemiasta johtuvista syistä.

Ehdotus mahdollistaisi hakemuksesta kattamiskauden jatkumisen kaksi vuotta. Tavoitteena on, että lakiesitys annettaisiin ja tulisi voimaan syksyn 2020 aikana. Ehdotettava laki olisi voimassa vuoden 2025 loppuun asti.

Kriisikuntamenettely ei olisi automaatio

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoo kaupungin antaneen asiasta lausunnon ministeriölle syyskuussa.

– Jos lakimuutos menee läpi, Akaa tulee hakemaan jatkoaikaa. Vaikka lakimuutosta ei tulisikaan, Akaa ei toki automaattisesti muutenkaan kriisikuntamenettelyyn joutuisi, Peltola huomauttaa.

Mahdollista lainmuutosta Peltola pitää oikea-aikaisena monen muunkin kunnan kuin Akaan tilanteen kannalta. Korona on kurittanut monen kunnan taloutta.

– Jos lainmuutosta ei tehdä, voi olla, että kriisikuntamenettelyssä on iso joukko kuntia, Peltola arvelee.

Kahden vuoden jatkoaika saattaa riittää

Lainmuutos toisi näillä näkymin kahden vuoden jatkoajan Akaalle. Riittääkö se kaupungin mittavan alijäämän kattamiseen?

– Paljon on kiinni siitä, miten koronakriisi jatkuu. Tulevat vuodet ovat sumun peitossa. Toistaiseksi valtio on tukenut kuntia oikein hyvin, siihen ollaan tyytyväisiä. Uskon, että jos saadaan kahden vuoden jatkoaika ja korona alkaa taittumaan, tilanne näyttää hyvältä.

Se näyttää jo nyt varmalta, että ensi vuonna alijäämää on katettavaksi huomattavasti vähemmän kuin tällä hetkellä. Elokuussa kaupungin taloustilanne näytti siltä, että ylijäämää saattaisi kertyä yli kolme miljoonaa euroa. Viime vuonna kaupungin tilinpäätös oli niukasti ylijäämäinen.

– Samaan aikaan kaksi kolmesta kunnasta teki alijäämäisen tilinpäätöksen. Vanhoista kiinteistöistä pitää päästä eroon ja pitää palveluiden tuotanto jatkossakin tehokkaana, niin lähtökohdat alijäämän kattamiseen ovat kohtuullisen hyvät, Peltola näkee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?