Forum Akaa: Positiivisuus ruokkii positiivisuutta – Olemme itse luoneet imagomme, mutta viime aikoina Akaassa on tehty asioita oikein

Jari Rantanen.

Kun halutaan myydä, pitää poistaa potentiaalisilta asiakkailta ostamisen esteet. Ostamisen esteet ovat subjektiivisia, joten niiden selvittämiseksi tarvitsee kuunnella ja ymmärtää.

Uusien asukkaiden haaliminen Akaaseen on kaupunkimme myymistä. Me akaalaiset emme ole olleet ujoja kertomaan kaupunkimme ongelmista, ja näin olemme itse luoneet melkoisen setin esteitä sille, miksi Akaaseen ei kannata muuttaa.

Homeiset koulut, puutteelliset harrastusmahdollisuudet, poikkeuksellisen eripurainen valtuusto ja laajastikin noteerattu kunnanjohtajajahti. Vaikka juna kulkee, niin emme ole pysyneet Tampereen lähikuntien kasvuvauhdissa. Sitä saa mitä tilaa!

Viime aikoina Akaassa on kuitenkin mielestäni tehty asioita oikein. Tekojäästä Toijalaan puhuttiin tosissaan jo 90-luvun alkupuolella, ja nyt heti perään sen yhtäkkiä saammekin. Ja vielä laittavat hiekkatekonurmitenniskentätkin kesäksi kaukalon paikalle mahdollistamaan tenniksen laajamittaisemman harrastamisen Akaassa. Marginaalihommia, mutta joillekin meistä tärkeitä.

Mattarin kentälle on noussut uusi tehokas hyvinvointikeskuksemme, joka takaa terveydenhuollon peruspalveluiden säilymisen Akaassa myös sote-aikakaudella. Uuden liikuntahallin rakentaminen Viialaan alkaa nyt marraskuussa, ja siihen heti perään toteutetaan uusi mahtava peruskoulu, joka valmistunee 2023. Lempääläläisetkin ovat kehuneet jalkapallohiekkatekonurmiamme Toijalan ja Viialan taajamissa. Kyllä vaan tuntuu hyvältä.

Kun piirretään 45 kilometrin ympyrä Tampereen ympärille ja vertaillaan omistusasunnon hankintahintaa, Akaa loistaa edullisuudellaan. Meidän kahdelta junaseisakkeelta pääsee Tampereelle noin 20 minuutissa, mutta joku mättää, sillä muuttovoittoprosenttimme on edelleen hyvin maltillinen.

Akaalla on näkemykseni mukaan pitkälle edennyt krooninen imago-ongelma. Pääkaupunkiseudulla asuvat ystävämme tunnistavat Toijalan aseman tukkipinoista, jotka toivottavat junalla tulevat tervetulleiksi kaupunkiimme. Lisäksi meidät muistetaan yllämainituista ongelmista, jotka on muistettu mainita välittömästi, jos joku vähänkin harkitsee tänne muuttamista. Olemme itse luoneet imagomme, ja nyt kun vihdoinkin meillä on suurin osa muuttamisen esteistä ainakin suunnitelma tasolla laitettu kuntoon, sotii imagomme meitä vastaan.

Imagon korjaaminen ei ole nopeaa. Siihen ei ole yksiselitteistä reseptiä, mutta ehdottomasti se on yhteistyötä. Oman pesän likaaminen tulee lopettaa, ja meidän kaikkien tulee jakaa positiivista kuvaa kaupungistamme. Ja on upeaa, että puuterminaali saadaan pois kaupunkimme julkisivulta. Ties vaikka katseet kiinnittyisivät upouuteen tornitaloon.

Miksi haluan Akaan positiivisen vireen jatkuvan ja sen seurauksena kaupunkimme asukasluvun nousevan? Positiivisuus ruokkii positiivisuutta, ja keskimäärin on mukavampaa, kun hommat ympärillämme kehittyvät. Kun saamme tänne lisää porukkaa, saamme tänne lisää palveluita. Ja kun saamme tänne lisää palveluita, saamme tänne lisää työikäisiä asukkaita. Lisääntynyt työvoimapotentiaalimme tekee meistä kiinnostavamman paikan yrityksille ja yrittäjille. Ja kun kaikki nämä uudet veronmaksajat yhdessä osallistuvat kotikaupunkimme kulujen maksamiseen, tulee täällä elämisestä vieläkin edullisempaa ja virikkeellisempää.

 

Jari Rantanen

Kirjoittaja on myyntimies Viialasta

Forum Akaa on kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?