VaLePa voitti Akaa-Volleyn kauden ensimmäisessä kotipelissään – Libero Voitto Köykän sairasloma jatkuu rannevamman takia

Mestarisuosikki VaLePa avasi liigakauden kotiottelusarjansa sunnuntaina noin 250-päisen yleisön edessä. Verkon toiselle puolelle oli saapunut menestysnälkäinen Akaa-Volley. VaLePa vei ottelun numeroin 3–1 (25–22, 23–25, 27–25, 25–19).

VaLePa on jo vuosien ajan kuulunut liigan eliittiin, ja sillä on hyvä voittamisen kulttuuri. Sunnuntain peli avattiin nostamalla viime kauden Suomen Cup -voittajan mestaruusviiri Vexve Areenan kattoon.

– Hyvin pysyimme mielestäni ennakkosuosikin iholla mukana. Valitettavasti tänään oli vaikeuksia etenkin leijasyöttöjen kanssa. Osoitimme kuitenkin, että pystymme haastamaan VaLePan myös täällä Vexve Areenalla, analysoi Akaa-Volleyn parhaana palkittu Eetu Pennanen ottelun jälkeen.

Pennasen valinta akaalaisten parhaaksi oli enemmän kuin oikeutettu. Yleispelaajan tehotilasto osoittaa lukemia 16/+14, joukossa myös kolme ässäsyöttöä ja kaksi torjuntapistettä. Palkitsijoiden mieleen jäivät varmasti toisen erän kaksi viimeistä pistettä. Ne tulivat Pennasen läpisyötöillä.

Eetu Pennasella oli loistava pelipäivä Sastamalassa. Kuvassa mies esittelee monipuolista hyökkäysvalikoimaansa VaLePan torjunnalle. Kuva: Harri Mattila

Akaa-Volleyn pelistä puuttui tasaisuus

Jo ottelun ensimmäinen erä antoi viitteitä tulevasta. Peli alkoi VaLePan kolmen pisteen putkella. Sen jälkeen Akaa-Volley tasoitti kolmella peräkkäisellä pisteellä, ja VaLePa vastasi jälleen kolmella pisteen arvoisella suorituksella.

Akaa-Volleyn torjunta oli useasti juuri kohdallaan, mutta joko torjunnan ajoitus epäonnistui tai sitten pelaajat olivat muutoin huolimattomia. Välillä pallo meni niin sanotusti eturessuun ja välillä kimposi käsistä kentän rajojen ulkopuolelle. Toki näissä tilanteissa täytyy aina antaa kiitosta myös hyökkääjien pelisilmälle. Osaava hyökkääjä käyttää torjunnan käsiä hyväkseen.

Ottelun toinen erä oli erikoinen ja varmasti yleisön mieleen. Akaa-Volley johti ottelua lukemin 8–14 ja näytti siltä, että se rallattelee helppoon erävoittoon. Kun VaLePa vei seuraavat pallot 14–6, oltiin tilanteessa 22–20. Tunnelma salissa nousi seuraavaan oktaaviin.

Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp osoitti erän lopussa oivaa pelisilmää tekemällä useita pelaajavaihtoja. Penkiltä keskelle verkkoa komennettu Aleksi Kaatrasalo otti ensin näyttävän hyökkäyspisteen passari Markkus Keelin nappipassista ja heti perään tappotorjunnan. Mainittujen Pennasen ässäsyöttöjen avulla Akaa-Volley käänsi erän itselleen.

– Alkukauden koronavaikeuksista huolimatta olemme hyvässä kunnossa valmiita liigahaasteisiin. Tästä osoituksena on toisen erän nousu. Olimme jo niin sanotusti sillassa, mutta tulimme takaa lähes erävoittoon, hymyili VaLePan parhaana palkittu Romans Sauss.

Saussin teholukemat ottelussa olivat 21/+10. Hän olikin joukkueensa näkyvin pelaaja, vaikka hakkuri Aaro Nikula takoikin pisteet 21/+12. Kumpikin sai päätettäväkseen 42 palloa.

Panu Pitkänen (vas.) ja Eetu Pennanen torjuvat ValePan hakkuri Aaro Nikulan hyökkäyksen. Kuva: Harri Mattila

Sivula ja Kaurto tehokkaina entistä kotiseuraansa vastaan

Katsomoon näytti kuin Akaan hakkuri Urpo Sivulalla ja keskipelaaja Markus Kaurtolla olisi ollut normaalia suurempi halu näyttää osaamistaan. Kumpikin on ollut VaLePan kantavia voimia aiempina kausina.

Kaurto kirjautti tilastoihin lukemat 10/+7 ja Sivula 21/+8. Kummankin iltapuhde oli siten reilusti plussalla. Etenkin Kaurton kohdalla jäi sellainen tuntuma, että tehoja olisi ollut enempäänkin. Mies ei säästellyt energiaansa joukkueen hyökätessä.

Kun kaksi tasavahvaa joukkuetta kohtaa toisensa, pienet marginaalit ratkaisevat. Kolmannen erän tilanteessa 21–21 Sivulan hyökkäys jäi kotijoukkueen torjuntaan. Koko Vammala – jos ei koko Sastamala – kuuli, miten se otti hakkuria päähän. Erä ei kuitenkaan ratkennut tuohon, vaan VaLePan ja koko Suomen ykköspassari Mikko Eskon ässäsyöttöön.

Neljännen erän alussa VaLePa puolusti kaikki akaalaisten hyökkäykset hienosti peliin. Tilanne kehittyi nopeasti lukemiin 12–7. Mutta illan teeman mukaan Akaa-Volley nousi takaa haastamaan. Joni Mikkosen kahden perättäisen ässäsyötön voimin joukkue nousi jo tilanteeseen 18–18.

Erän lopussa VaLePan pelaajilta onnistui kuitenkin aivan kaikki. Mikko Karjarinta rokotti Akaan takakenttää vaikeilla leijasyötöillä, Sivulan hyökkäys torpattiin ja viimeisen niitin takoi vastustamattomasti Sauss.

– Haastoimme mielestäni VaLePan ihan hyvin. Ottelun kääntämiseen olisimme kaivanneet peliin lisää rauhallisuutta. Siellä tuli sekaannuksia tärkeissä palloissa. Olisiko ollut kommunikaation puutetta, arveli Akaa-Volleyn apuvalmentaja Hasse Mattila.

Mikko Karjarinta yrittää turhaan pysäyttää Markus Kaurton korkealta lähtevää keskihyökkäystä. Kuva: Harri Mattila

Köykkä sivussa muutaman viikon

Viikkoa aiemmin kätensä loukannut libero Voitto Köykkä oli joukkueen mukana Sastamalassa, mutta käsi ei ole pelikunnossa.

– Se on kuvattu ja tutkittu. Pieni murtuma sieltä löytyi. Kyllä tässä muutaman viikon sairasloma on edessä. Lopullinen tuomio tulee maanantaina kirurgin suusta, paljasti Köykkä.

Liberon rooli lentopallossa on joukkueelle tärkeä. VaLePa-pelissä akaalaisten liberona nähtiin odotetusti Nico Nurmesniemi. Hihamiehistä häntä paremmin onnistui vain kotijoukkueen Sakari Mäkinen.

Torstaina Akaa-Volleylla on tärkeä peli Monarilla. Kokkolan Tiikerit on osoittanut olevansa hyvässä syyskunnossa, ja sarjapisteiden lisäksi panoksena on paikka neljän parhaan joukossa Suomen Cupissa.

Verkolla on usein nippu käsiä tavoittelemassa samaa palloa. Kuva Harri Mattila

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?