Yli puolen vuosisadan ajan ovat Valkeakosken Seudun Koulutuskuntayhtymän kauppaopettajat kävelleet yhdessä 10 kilometrin reitin opetuspäivän päätteeksi. Lenkki on tehty kaikkina lukuvuosina alkaen vuodesta 1966 silloisen kuntayhtymän palveluksessa. Reitti on kävelty säännöllisesti joka toinen torstai.
Opettajat kävelevät yhä, vaikka virkavuodet ovat tulleet useimmilla aktiiveilla täyteen, eikä heidän tarvitse pitää oppitunteja. Edelleen noudatetaan aloitusvuonna asetettuja sääntöjä, arvoja ja filosofisia periaatteita. Reitille lähdetään kello 16.15, kun viimeinen oppitunti on päättynyt.
Torstaina 22.10. KOUK, Kauppaoppilaitoksen Opettajien Ulkoilukerho, patikoi Valkeakoskella 1000. reittinsä, satoi tai paistoi.
Akaassa on käyty keilaamassa
Kerhon perustajajäseniä oli kymmenkunta, heistä ydinfilosofina Kustavi Hirvimies. Hirvimiehen alkuperäinen idea oli ulkoilu ja yhdessäolo koulumiljöön ulkopuolella, luonnon keskellä liikkuminen ja vapaa keskustelu. Tavoitteena oli työkyvyn ja työhyvinvoinnin edistäminen ja ylläpito, hyvä mieli ja yhteistyön lujittaminen.
– Kuntourheilusta ei milloinkaan ole ollut kyse, vaikka alkuaan reitit olivat pitempiäkin kuin 10 kilometriä ja vaativia juoksu- tai pyöräilylenkkejä, toteaa nykyisin hämeenlinnalainen Anitta Kautio–Toikka.
Reittejä on lyhennetty, etenkin kun suuri osa osallistujista on eläkeläisiä. Tavallisesti reitti kävellään, mutta vuosien mittaan on liikuttu myös muuten: juostu, pyöräilty, hiihdetty, luisteltu, käyty vesijuoksemassa, uitu, sauvakävelty, treenattu ulkokuntoilulaitteilla, jopa soudettu. Akaassa on käyty keilaamassa. Reitin jälkeen on aika ajoin vaihtelevissa paikoissa yhteinen after, johon kuuluu saunominen ja iltapalan nauttiminen. Sää ei ole milloinkaan estänyt reitille lähtemistä eivätkä hirvikärpäset.
Kerhon jäsenet eivät ole kilpailleet milloinkaan fyysisestä kunnosta, mutta perustajien keksimä kannustus pisteistä on tarjonnut hupaisaa kisailua arvonimien ja arvomerkkien saavuttamisessa.
Tutankhamoneita ja kunniamuumioita
Kerhon alulle pannut opettajajoukko kehitteli kerholle säännöt, organisaation ja kannustimet sekä taloustoimet. Reitille osallistumisesta saa pisteen, kun reittimaksu on maksettu. Kauden aikana eniten pisteitä kerännyt kärkikolmikko saa KOUK-neuvoksen arvonimet ja käädyt, ja neuvosto saa käyttää kerhossa rajatonta valtaa eikä sen päätöksistä voi valittaa.
Jokainen jäsen on vuorollaan KOUK-mestari, päättää reitin, tiedottaa siitä, antaa reitille lähtökäskyn ja johdattaa patikoijia reitillä. Mestari järjestää halutessaan afterin, tai pitää koukkauksen ”reikäleipänä” ilman afteria.
– Pistekertymän mukaan annetaan jäsenille arvonimiä ja arvomerkkejä. Aktiivisissa koukkaajissa on mukana muun muassa varavisiiri, ylivisiiri, varamoguli, suurmoguli, contratapiiri, KOUK-marsalkka ja ylimiraakkeli, kertoo akaalainen Liisa Sjöblom.
Tällä hetkellä Maailman Eniten Koukannut Mies (MEKM) on valkeakoskelainen Martti Holopainen, jolla on 794 pistettä ja ylimiraakkelin arvonimi.
KOUK-neuvosto myöntää arvonimiä ja arvomerkkejä myös muista ansioista kuin pistesaavutuksista. Esimerkiksi Holopainen on myös taloustirehtööri, joka valvoo ja ohjaa kerhon taloutta. Virasta eläkkeelle siirtyneet ovat kunniamuumioita, ja Tutankhamonin arvonimiä kunniakirjoineen on myönnetty kymmenen vuotta eläkkeellä olleille koukkaajille. Ulkoilukerhon jäseniä on kaikkiaan 115.
Akaa on vakiintunut reittikohde
Akaassa asuvat aktiivikoukkaajat ovat toteuttaneet reittejä runsaasti kotipaikassaan. Tutuiksi ovat tulleet Nahkialanvuoren ja Akaan kuntoradat, Arajärven ja Toijalan sataman maastot, Viialan Haihunkosken tienoo, Toijalan keskusta patsaskatselmuksineen, Kurisjärven maisemat ja Riitiälän idylliset tiet.
– Ja junia on aina ihmetelty Akaassa koukatessa, naurahtaa akaalainen Liisa Sjöblom.
Ulkoilukerho kutsuu kaikki Valkeakosken seudun kauppaoppilaitoksessa tai VAAOn kaupan ja hallinnon linjalla opettaneet ja opettavat kanssaan koukkaamaan nyt, kun kerho siirtyy reiteissä uudelle tuhannelle.
Koukkaajat kokoontuvat torstaina 22.10. kello 16 Valkeakoskelle tuhannenteen kävelyyn. Lisätietoja antaa, tervehdyksiä ja ilmoittautumisia vastaanottaa akaalainen KOUK-neuvos Kalervo Rekola puh. 0400 621 798 tai kalervo.rekola(at)pp.inet.fi.
Raija Partio
Kirjoittaja on akaalainen koukkaaja