Forum Akaa: Monet suuretkin esiin nostetut ongelmat olisi haudattu hiljaisuudessa ilman paikallislehtien aktiivisia toimittajia, joita myös rakkikoiriksi haukutaan

Eija Kariluoma.

Luen paljon paikallislehtiä. Kotiini niitä tulee kolme, ja lisäksi luen niitä muuallakin.

Niissä kirjoitetaan mielenkiintoisella tavalla paikkakuntien ylpeydenaiheista ja ongelmista. Paikallislehdet tuovat vahvasti esiin paikkakuntiensa menestyjien lisäksi myös tavallisten ihmisten asioita ja esittelyitä. Toimittajat ovat löytäneet mielenkiintoisia keräilykohteita, upeita puutarhoja, harrastuspaikkoja, lemmikkieläimiä ja paljon muita mielenkiintoisia ihmisten arjesta löytyviä asioita.

Kaikki lukemani paikallislehdet ovat ylpeitä alueellaan tehdystä kehittämistyöstä ja ne myös tuovat alueensa vahvuudet hyvin esille. Paikallisten yritysten osaamiset ja niistä kertominen on lähellä paikallislehtien sydäntä.  Myös alueen mahdollisuuksia ja tapahtumia esitellään näyttävästi upeiden valokuvien kera.

Paikallislehtien tehtävä ei ole pelkästään kehua ja kiittää vaan tuoda esiin myös ongelmia. Monet suuretkin esiin nostetut ongelmat olisi haudattu hiljaisuudessa ilman paikallislehtien aktiivisia toimittajia, joita myös rakkikoiriksi haukutaan. Pahimmillaan näistä hiljaisuuteen haudatuista asioista on moni sairastunut vakavasti ja rahaankin on saattanut palaa miljoonia. Myös moni vallan ja rahan väärinkäyttäjä on paljastunut tutkivan toimittajatyön ansiosta. Jokaisella alueella löytynee myös jokunen paikallinen vaikuttaja, joka on lopettanut paikallislehden tilaamisen turhauduttuaan tutkivaan journalismiin, toimittajien tutkimustensa pohjalta kirjoittamiin kommentteihin tai kantaa ottaviin pääkirjoituksiin.

Suomalainen uutinen on pääosin faktatietoa, jota on tarvittaessa tarkistettu eri lähteistä. Toimittajien kommentit on selkeästi erotettu uutisista omiin osioihinsa. Myös pääkirjoitusten tehtävä on ottaa kantaa. Minusta pääkirjoitukset ovat lehtien mielenkiintoisimpia kirjoituksia. Luen ne aina. En ole aina kirjoittajien kanssa samaa mieltä, mutta siitä huolimatta mielenkiintoinen ja kantaa ottava pääkirjoitus herättää aina ajatuksia.

Paikallislehtiä ei tehdä talkootyönä. Niitä tekevät ammattilaiset ja he ovat ansainneet työstään myös palkkaa. Näitä lehtiä julkaisevat yksityiset yritykset, jotka tekisivät konkurssin ilman tuloja. Laadukkaiden ja ammattitaitoisten juttujen teko loppuisi äkkiä, jos kaikki olisi ilmaista. Siitä huolimatta laajojakin juttuja vaaditaan maksutta netissä luettavaksi. Jos lehden jutut saisi ilmaiseksi netistä niin miksi lehteä enää maksullisena tilattaisiin? Siihen taitaisi loppua senkin lehden taru.

Paikallislehteen tehty mielipidekirjoitus on oiva ja paljon luettu vaikuttamisen väline, jota hyödyntävät myös vaalien ehdokkaat. Kuntavaaleista riittääkin taas mielenkiintoista luettavaa pitkäksi aikaa. Suurimmalla osalla puolueista onkin ehdokashaku jo käynnissä.

Olen varma siitä, että paikallislehtien tulevaisuus on turvattu. Suurin osa ihmisistä haluaa jatkossakin lukea ja kommentoida ammattitaidolla tehtyjä juttuja kotiseutunsa asioista, ja ovat siitä mahdollisuudesta valmiita myös hiukan maksamaan.

 

Eija Kariluoma

Kirjoittaja on entinen kunnan ja nykyinen valtion virkanainen.

Forum Akaa on kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?