Talon seinällä Toijalassa kypsyvästä rypälesadosta syntyy kotiviiniä – Paula Heinolan ja Erkki Mattilan kodin kaapit ja pakastimet ovat täynnä oman puutarhan antimia

Paula Heinola kertoo punahattujen houkuttelevan hyvin pölyttäjiä. Kukat kukkivat vielä lokakuussakin. Kuvat: Tarja Antola

Paula Heinolan ja Erkki Mattilan rehevä kotipuutarha keskustan tuntumassa Toijalassa on tuottanut tänä vuonna useita lajikkeita tomaatteja, punajuurta, naurista, kurkkua avomaalta ja kasvihuoneesta, erilaisia kurpitsoja, perunaa, lehtikaalia, kyssäkaalia, sipulia useaa sorttia ja mangoldia.

– Mangoldin lehtiä käytetään pinaatin tapaan esimerkiksi salaatteihin. Se on mieto mutta hyvänmakuinen. Tein siitä myös pitsakastikkeen, johon pistin mangoldia, tomaattia ja sipulia. Pitsasta tuli todella maukas, Paula Heinola kertoo.

Edessä mangoldia ja takana lehtikaalia.

Tomaateista sosetta ja pikkelssiä

Varsinkin tomaattisato on ollut erittäin runsas, ja tomaatteja on kypsynyt vielä lokakuussakin. Niitä on riittänyt myös muille jaettavaksi.

– Siemeniä tuli laitettua runsaasti, eikä rouva raaskinut heittää yhtään pois. Tomaatteja pistettiin kasvamaan joka kukan viereen, Erkki nauraa.

Paula on keittänyt tomaateista sosetta ja tehnyt pikkelssiä yhdessä kurpitsan, kurkun ja ostopaprikan kanssa.

– Sitä on täytynyt kehittää kaikenlaista, Paula myöntää.

Satokauden jälkeen pariskunta pilkkoo maasta kiskotut tomaatinrungot kompostiin.

Tomaattisato oli tänä vuonna hyvin runsas. Kuva on elokuulta.

Punajuuret pieniksi kuutioiksi

Lehtikaali ja yrtit säilötään kuivaamalla, kurkuista on tehty etikkakurkkuja ja kurpitsoista pikkelssiä ja punajuuret on pilkottu pieniksi kuutioiksi etikkaliemeen rosollia varten.

Marjat on keitetty hilloksi ja mehuksi. Mustaherukan ja tyrnin sato jäi tänä vuonna heikoksi, minkä pariskunta epäilee johtuneen pölytyksen epäonnistumisesta. Pölyttäjiä 1600 neliön tontille houkutellaan hyönteishotelleilla ja värikkäillä punahatuilla ja samettikukilla.

Luumusato oli hyvä, kun taas omenapuu pudotti matoiset omenat maahan. Sillä välin, kun pariskunta oli reissussa Pohjanmaalla, linnut nokkivat loput omenat.

Samettikukat kukkivat 8. lokakuuta näin näyttävästi.

Kaapit täyttyvät kotiviinistä

Vielä jalostamista odottavat tummat rypäleet, jotka kypsyvät talon eteläseinällä kiemurtelevassa viiniköynnöksessä ja kasvihuoneessa. Viinirypäleistä syntyy viiniä, joka Erkin mielestä sopii parhaiten ruuan kanssa nautittavaksi.

– Viime vuonna teimme viiniä viitisenkymmentä litraa. Ongelma vaan on siinä, että kaapit ovat täynnä, kun sitä tulee niin paljon ja itse käytämme sitä vähän. Olemme vieneet sitä sitten tuliaisina, Paula ja Erkki kertovat.

Puutarhan antimia varten pariskunnalla on kolme pakastinta ja kolme jääkaappia. Ulkoportaiden alla on pieni kellari, mutta sen käyttöä rajoittaa liian korkea lämpötila.

– Kaikki pakastimet ovat nyt piripinnassa, Paula sanoo.

Puutarhanhoito on Paulalle ja Erkille tärkeä harrastus, joka on molemmilla peruja lapsuudenkodista.

– Kaikki vapaa-aika menee puutarhaan. Se on mukavaa, kun yhdessä tehdään ja molemmat tykätään siitä, Erkki kertoo.

Viiniköynnöksen rypäleet olivat vielä 27. elokuuta vihreitä.

Lokakuussa rypäleet ovat tummia ja makeita. Erkki on saanut viiniköynnöksen 19 vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi.

Paula ja Erkki ovat tehneet viinirypäleistä viiniä jo useana vuonna.

Kuoppa ja allas on suihkulähdettä varten. Paikalta on kärrätty pois yli 20 kottikärryllistä maata. Säästetyillä nurmikon paloilla paikataan aukkoja nurmikossa.

Pariskunta on tehnyt puutarhaan muistolehdot edesmenneille läheisille. Tähän muistolehtoon on istutettu puut Erkin vanhempien, ensimmäisen vaimon ja pojan muistoksi.

Paula on tehnyt kurpitsoista pikkelssiä. Kuva on otettu elokuun lopulla. Kuva: Tarja Antola

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?