Forum Akaa: On paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, ja naapureiden elämä on yksi niistä – Mutta ei moottorisahaa voi enää puolilta öin käyttää tai koiraa kakattaa naapurin portille

Erika Löövi.

Nykyisen ja edellisen kotimme välissä asuimme puolisen vuotta kerrostalossa. Lyhyen visiittimme aikana tutustuimme vain yhteen naapuriin, ja sekin johtui siitä, että hän poltti sisällä ja tupakansavu tunkeutui meille.

Yritimme voidella naapuria tupakoimattomuuteen Leijona-pullolla, ja hän olikin hyvin ystävällinen ja ymmärtäväinen – sen yhden illan. Eräänä aamuyönä heräsin bileisiin ja aloin jo ärsyyntyä. Olin kuitenkin niin väsynyt, että päätinkin vain iloita bilekansan hyvästä musiikkimausta. Heräämisen hetkellä kerrostalon rakenteissa soi täysillä AC/DC.

Parikymppisinä vietimme iltaa ystävämme vanhempien kotona, kun ystävän isä alkoi paasata ”ihmisistä, joilta omakotiasuminen pitäisi kieltää lailla”. Kyseessä olivat siis naapurit, joilla tämän kuusikymppisen kauhuksi lumikola nojasi seinään vielä kesällä ja polkupyörät hautautuivat lumen alle. Ymmärsin jo silloin, että olen noita ihmisiä, mutta olen siitä huolimatta uskaltautunut omakotitaloasujaksi.

En ole itse kuitenkaan jaksanut erityisemmin kiukustua naapureiden tekemisistä, vaikka ikkunasta toki välillä näkeekin mitä heillä tapahtuu. En mieti, tarjoaako naapurusto meille täydellisen maiseman tai viettävätkö he meille sopivaa elämää. Jos naapuri haluaa istuttaa puun tai laittaa pihaansa paljun, ei sen pitäisi liikuttaa meitä pätkääkään. Eikä kyllä liikutakaan. Ja jos sattuu niin, että naapurin koivu varistaa lehtensä meidän puolelle, se on vain elämää. Maailmassa on puita, ja meilläpäin ne syksyisin luopuvat lehdistään.

Viisas ystäväni sanoi kerran, että periaate naapureiden kanssa pitäisi olla, että vaikka heidän aitansa rakentuisi oman pihan puolelle, naapureiden kanssa ei riidellä. Tämä on totta, sillä sellaista riitaa on vaikea lopettaa, johon liittyy kummallekin niin rakas asia kuin koti. Hyvä naapuruus edellyttääkin suurpiirteisyyttä ja kykyä antaa periksi, mutta tietysti myös toisten huomioon ottamista ja kommunikointia.

Juhliminen joskus on ok, mutta ei moottorisahaa voi enää puolilta öin käyttää tai koiraa kakattaa naapurin portille. Jos yölliset perheriidat naapurissa ahdistavat, silloin on pakko soittaa poliisille, sillä ihan kaikkea ei voi seurata sivusta.

Jos naapurien toimet jatkuvasti ärsyttävät, pilaa se lähinnä oman elämän. On paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, ja naapureiden elämä on yksi niistä. Parempi vain olla huomioimatta naapurin touhuja ja pahassa paikassa yrittää neuvotella ja sopia sääntöjä. Joskus se Leijona-pullon tuoma yhden illan rauhakin voi riittää.

Naapurustossamme asuu joukko ihania ihmisiä. Emme tapaa välttämättä kovin usein, mutta heipat ja kuulumiset vaihdetaan. En tiedä, miksi emme ole sen parempia ystäviä, sillä siihen ei ole mitään erityistä syytä. Joskus naapureista voi tulla sydänystäviä, mutta ei se ole välttämätöntä toimivassakaan naapurustossa.

Uusin naapurimme kävi hiljattain tervehtimässä meitä ja sanoi: ”Oli kiva tutustua. Moikkaillaan kun tavataan!” Siitä se lähtee, hyvälle naapuruudelle on tällä lauseella asetettu erinomaiset lähtökohdat.

 

Erika Löövi

Kirjoittaja on onnellinen omakotiasuja, onneton puutarhuri ja laiska lumitöiden tekijä, mutta innokas naisten skumppailtojen järjestäjä.

Forum Akaa on kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?