Emma Rytiä opiskelee ammattiin työpaja Horisontissa

Emma Rytiä tuntee olevansa nyt omalla alallaan. Hän opiskelee työvalmentajaksi eli suorittaa kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalveluiden erikoisammattitutkintoa oppisopimuksella Akaan kaupungin työpaja Horisontissa. Rytiä tekee Horisontissa työnsuunnittelijan vakanssia.

– Teen ryhmä- ja yksilöohjausta, johon kuuluu keskustelua ja kädentaitoja. Ohjattavat ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita, Rytiä kertoo.

Emma Rytiä opiskelee oppisopimuksella työvalmentajaksi. Kuva Tarja Antola

Parasta ovat asiakkaat

Rytiän oppisopimuskoulutus kestää puolisentoista vuotta. Suurin osa opinnoista tapahtuu työpaikalla. Koulupäiviä on 2–3 kuukaudessa, ja tällä hetkellä ne toteutetaan koronatilanteen vuoksi etänä. Rytiän oppilaitos on Tredun Santalahdentien toimipiste.

– Olen ihan älyttömästi tykännyt työstäni Horisontissa. Parasta ovat ihmiset, joita täällä tapaa, ja päivät ovat vaihtelevia. Toivon, että jatkossakin pääsen tekemään töitä työllisyydenhoidon alalla, Rytiä sanoo.

Rytiä opiskeli peruskoulun jälkeen kankaankudontaan erikoistuneeksi tekstiiliartesaaniksi ja täydensi osaamistaan sisustusalan opinnoilla, mutta lisäkoulutuksesta huolimatta töitä ei löytynyt. Yli vuoden työttömyyden jälkeen Rytiä pääsi kuntouttavaan työtoimintaan työpaja Horisonttiin, jossa oma polku löytyi. Hän on opiskellut nuoriso- ja vapaa-ajanohjausta ja työskennellyt Horisontissa määräaikaisena ryhmänohjaajana. Rytiän mukaan jatkomahdollisuus edellyttää koulutusta.

Oppia työtä tekemällä

Opinnot työvalmentajaksi alkoivat viime keväänä Akaan kaupungin henkilöstöjaoston hyväksyttyä hänet oppisopimuskoulutukseen.

– Oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto, koska siinä voi oppia työtä tekemällä ja saada osaamisestaan todistuksen, Rytiä perustelee.

Rytiä tekee työpaja Horisontissa ryhmä- ja yksilöohjausta, johon kuuluu keskustelua ja kädentaitoja.

Myös teoriaa tarvitaan

Rytiän työpaikkaohjaajana on Horisontin toiminnanohjaaja Tarja Hast. Hastin mukaan oppisopimuskoulutus edellyttää opiskelijalta kiinnostusta ja luontaista kykyä alalle, oma-aloitteisuutta sekä työssä opitun lisäksi teoriaa.

– Vaikka sanotaan, että työ tekijäänsä opettaa, taustalle tarvitaan myös teoriaa. Työ ja teoria tukevat toinen toisiaan, Hast sanoo.

Aiemmin kehitysvammapalveluissa työskennelleellä Hastilla on oppisopimuskoulutuksesta myös omakohtaista kokemusta. Hän on suorittanut lähiesimiehen ammattitutkinnon oppisopimuksella Akaan kaupungin palveluksessa.

– Oppisopimuskoulutus on melko omaehtoista, jolloin pitää olla valmis tekemään aika paljon itse ja elämäntilanteen sellainen, että se on mahdollista, Hast neuvoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?