Forum Akaa: Leikkikentät vs. homekoulut – Ilkivalta on suhteellisen halpaa harmia

Mikko Peltoniemi.

Akaan Seutu on tuoreella sitoumuksellaan luvannut pitää entistä enemmän esillä nuoriin liittyviä ja nuoria kiinnostavia asioita. Keskiviikon 16.9. lehdessä ja saman viikon verkkojutuissa kerroimme muun muassa Akaan nuorisovaltuuston toiminnasta, 16-vuotiaasta akaalaisesta yrittäjästä, akaalaisten nuorten tähdittämän musikaalin ensi-illasta sekä alle 20-vuotiaiden SM-hopeaa voittaneesta painijasta.

Nuorten päättäjien ja pärjääjien lisäksi kirjoitimme siitä, että ilkivallan jälkien korjaaminen maksaa Akaan kaupungille tänä vuonna 30 000 euroa.

Muun muassa leikkikentillä ja asematunnelissa rellestäneitä tekijöitä saadaan harvoin kiinni, eikä heidän ikääkään näin ollen tiedetä, mutta kaupungin kunnossapitopäällikkö puhuu valvontakameroiden tallenteilla näkyvistä pojista.

Kun perheeseemme kuuluva 18-vuotias luki Akaan Seudusta ilkivaltajuttua, hän kiinnitti huomiota tuhotöiden hintaan ja asetti 30 000 euroa laajempiin raameihin: ”Ei taida Akaan taloudellinen tilanne pelkästään tästä johtua. Eiköhän siellä ole aika paljon isompiakin asioita, mutta taas päästään syyttämään nuoria.”

Totta kai rikkominen ja sotkeminen on väärin ja rangaistavaa, mutta mietin hetken, mitä ne isommat asiat ovat. Ne eivät ole nuorten syytä, mutta nuoret niistä eniten kärsivät.

Kymmenen viime vuoden aikana suurin osa akaalaisista lapsista on käynyt koulua epäterveissä ja epäturvallisissa rakennuksissa ja erittäin monet myös vaihtelevissa ja jopa ala-arvoisissa väistötiloissa. Homekoulujen home on aikuisten vika. Aikuiset ovat tehneet päätökset epäonnistuneista remonteista ja remontoimatta jättämisistä.

Aikuiset ovat myös valvoneet remonttitöitä ja laiminlyöneet rakennusten huollon. Vuotavat katot, seinille ryöppyävät rännit ja toimimattomat salaojat ovat aikuisten vika. Aikuiset ovat myös vuokranneet lasten koulutiloiksi kusiparakkeja. Algecon peltikonteista käytetty termi ei ole minun keksimäni vaan Akaan koulutoimessa julkisesti käytetty.

Homekoulussa tai väistötiloissa vietettyjen päivien jälkeen akaalaiset lapset eivät ole voineet harrastaa iltaisin urheilua, koska liikuntasalit on aikuisten tekemien virheiden takia suljettu lopullisesti tai niitä remontoidaan kolmatta kertaa. Viialassa ja Kylmäkoskella totaalisemmin ja Toijalassa ajoittain nuoret eivät ole voineet mennä koulun jälkeen nuorisotiloihin, koska aikuiset ovat sulkeneet ne aikuisten aiheuttamien sisäilmaongelmien takia.

Jos ei nuoria ilkivallan tekijöitä saadakaan aina kiinni, eivät myöskään aikuiset joudu välttämättä vastuuseen kymmeniä tai satoja kertoja kalliimmista virheistään. 30 000 euroa vuodessa ilkivallasta on paljon, mutta aikuiset päättivät, että Keskustan koulun yli 7 000 000 euroa maksaneen epäonnistuneen remontin isälle, homeongelmia vähätelleelle Akaan tekniselle johtajalle maksettiin vuodessa palkkaa 60 000 euroa.

Sama aikuinen pystytytti Algecon parakit Viialaan ilman rakennuslupaa, vaikka kaupungin rakennusvalvoja sitä vaatimalla vaati, kunnes lopulta keskeytti työt. Parhaillaan purettavalla Hirvialhon koululla tekninen johtaja teetti 124 000 euron turhat tutkimukset ilman sopimusta.

Akaan kaupunginhallituksen aikuiset päättivät, että tekninen johtaja ei saa lainvastaisista teoistaan ja muista virheistään mitään rangaistusta. Myöhemmin kaupunginhallituksen ja valtuuston aikuiset päättivät, että tekninen johtaja voi siirtyä itse keksimäänsä osa-aikaiseen kaupungininsinöörin tehtävään odottelemaan eläkkeelle jäämistä. Teknisen johtajan palkalla tietenkin.

Aikuisen va. kaupunginjohtajan mukaan Kemin uusi nimike olisi voinut olla mikä tahansa ja tämä oli joustavaa henkilöstöpolitiikkaa, jolla tuetaan työntekijän työssä jaksamista järjestämällä joustavia ratkaisuja.

Lue myös: Osa kaupunginhallituksesta halusi vapauttaa Antti Kemin tehtävistään – päätös laajasta selvityksestä herättää kysymyksiä

Lue myös: Sinivuoren mukaan Antti Kemin ansiotaso perustuu luottamuksellisiin neuvotteluihin – ”Palkka pysyy tällaisissa tilanteissa yleensä samana”

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?