Forum Akaa: Hauskin näky olivat opettajat, jotka kuljeskelivat pullot käsissään valmiina turauttamaan kaikille vastaantulijoille desiä käsiin – Lähikoulussa on myös etäkoulun piirteitä

Atte Rantanen.

Back again, täällä taas. Aidot ihmiskasvot tervehtivät, välipihat täyttyvät ja lounasta on aina tarjolla. Eihän tämä nyt niin pahaa olekaan.

Koulu on taas lähiopetuksessa. Ei enää jatkuvaa sähköpostivirtaa. ”Jaakko Jarmola jakoi juuri linkin…” tai ”Sinulle on uusi tehtävä Classroomissa” tai jopa ”Tää meiän Meet-homma ei toimi.” Yllättävän mutkattomasti kaikki on myös turvallisuuden osalta sujunut, ”peskääs kädet” on muuttunut opettajien mantraksi jo tässä kohtaa.

Pystyimme myös järjestämään liikuntapäivän! Läheisen urheilukentän keskellä pelattiin norsupalloturnaus (jalkapalloa isolla jumppapallolla) samalla kun kentän ympärillä tukioppilaat pitivät rasteja, joissa pelattiin muun muassa hippaa ja polttopalloa. Lounaan jako sujui moitteettomasti, kun opettajat maskit kasvoillaan jakoivat kertakäyttökulhoihin hernekeittoa ja paperiin käärittyä näkkileipää. Hauskin näky olivat opettajat, jotka kuljeskelivat pullot käsissään valmiina turauttamaan kaikille vastaantulijoille desiä käsiin.

Itse koulunkäynnissä on jopa viitteitä etäopiskelunaikaisista tehtävistä, sillä meidät on muun muassa lähetetty saksankielisille valokuvausreissuille etsimään asioita ja esineitä, esimerkiksi der Tisch. Sen jälkeen katsomme luokan kesken taululta kuinka yksi kuvaajista löysi pöydän sijaan liikunnanopettajan ja otti hänen kanssaan kaverikuvan. Englannin tunnilla tehtävinä oli keskustella parin kanssa kameran edessä ja lähettää video opettajan sähköpostiin viikonloppukatseltavaksi sekä kirjoittaa koneella essee haluamastaan aiheesta.

Teknologian hyödyntäminen jokapäiväisessä opiskelussa kuulostaa asialta, jonka voin nähdä yleistyvän. Tästä itse nauttisin. Käsialaani on Word-dokumentissa huomattavasti helpompi ymmärtää kuin vihkon sivuilla, ja kirjoittaminen on tehokkaampaa. Perinteisellä kynä ja paperi -menetelmällä on tietysti etunsa ja hyötynsä: Ensinnäkin, halvempaa. Paperin kanssa täytyy myös miettiä mitä kirjoittaa, sillä tekstiä on melko haastavaa muuttaa jälkeenpäin. Muistiinpanot saattavat myös jäädä helpommin korvien väliin, kun niiden kirjoittaminen vaatii aikaa ja paikoittaista kumittamista.

Käsienpesu ennen tuntien alkua saisi olla tapa, joka jää. Voisimme sen avulla mahdollisesti vähentää syysflunssa- ja vatsatautiaaltoja, joita usein koulun alkaessa ilmaantuu. Yleisesti sairastumiset ja niistä johtuvat poissaolot vähentyvät, jos nojaamme tunneilla puhtaisiin käsiin. Juuri tällä hetkellä poissaolot ovat tietysti yleisempiä sen takia, että kotiin täytyy jäädä pienimmistäkin oireista. Better safe than sorry, ei kannata ottaa turhaa riskiä.

Kaiken kaikkiaan, hyvin sujuu. Toivotaan nyt vain, ettei uutta aaltoa virustapauksissa synny. Jos syntyykin, olemmepahan jo kokeneita etäopiskelijoita ja -opettajia, ja uuteen opiskelumuotoon pystytään siirtymään huomattavasti sulavammin kuin aikaisemmin, kun se on jo kerran kokeiltu.

 

Atte Rantanen

Kirjoittaja on Viialan yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalainen

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?