Forum Akaa: Säteilysuojattu t-paita verottaa lompakkoa 99 euron verran – Ihmiset kärsivät oireista, vaikka kaapeleita ei ole kytketty verkkoon

Juha Leinivaara.

Kesän kuuminta katumuotia saapui yllättävältä suunnalta. Enkä tarkoita kasvomaskeja. Koronapandemian aikana maailmalla poltettiin hermojen lisäksi myös uusia 5G-telemastoja.

Perusteluna oli mastoihin kohdistuva pelko. Pelko juontaa juurensa säteilyn vaaroihin. Vaarallinen säteily edellyttää yhtä asiaa. Sen pitäisi olla tarpeeksi vahvaa lyödäkseen atomien elektroneja pois radoiltaan.

Kännyköistä lähtevä säteily ei ole tarpeeksi vahvaa jättääkseen tuollaisia jälkiä soluihin. Samoin teleoperaattoreiden mastoista lähtevä säteily jää liian laimeaksi. Tämä tieto ei lohduta näkymätöntä uhkaa pelkääviä. Ja tähän tyhjään markkinarakoon isketään monilla suojavarusteilla.

Nettimainoksiin ilmestyi sähkösäteilysuojiksi tarkoitettuja arkivaatteita. Takkien ja housujen sisään on ommeltu hopeakangasta. Sen pitäisi suojata käyttäjää wifi-modeemeilta, älypuhelimilta sekä matkapuhelintukiasemilta. Vaatteita myydään niin huppareina kuin lasten potkuhousuina.

Tuotteiden hinta voi tuntua hurjalta. Säteilysuojattu t-paita verottaa lompakkoa 99 euron verran. Tulee halvemmaksi käydä ahon laitaa ilman paitaa. Se on kuitenkin pieni hinta mielenrauhasta. Valitettavasti mieltä on alun perin sekoitettu turhalla pelolla. Suojavaatteet ovat rahastusta.

Sähkösäteilystä kärsivien oireita ei pidä väheksyä. Heidän tuntemansa päänsärky, ärtynyt iho ja nivelien vihlonta ovat oikeita oireita. He oikeasti kokevat asioita. Ne eivät johdu säteilystä vaan siitä tiedosta, että lähellä on jokin masto. Tämä on todettu sellaisissa kaupungeissa, joissa on pystytetty uusia mastoja tai sähkölinjoja.

Kyselyissä ja tutkimuksissa havaittiin, että mastojen tai sähkölinjojen ympäristössä asuvat ilmoittivat kärsivänsä epämääräisistä säryistä ja oireista. Ne yhdistettiin maston tai suurjännitelinjan lähettämään sähkömagneettiseen säteilyyn.

Yhdistämisen ongelma oli vaan siinä, että kyseisiä mastoja ei ollut vielä kytketty päälle. Se selvisi muun muassa Hollannissa tehdyssä kyselyssä. Uuden sähkölinjan lähellä asuvat ilmoittivat uusista oireista. Tosin oireet ilmestyivät ennen kuin kaapeleita oli vielä kytketty sähköverkkoon.

Etelä-Afrikassa toistui sama ilmiö vuonna 2009, kun iBurst-teleoperaattorin masto oli pois käytöstä huollon takia kuusi viikkoa. Sen ympäristössä asuvat kertoivat mastoa vastustavalle kampanjalle kärsivänsä päänsäryistä ja keskittymishäiriöistä. Myös huoltotauon aikana.

Sähköallergiasta kärsivät ihmiset oireilevat jopa ilman sähköä. Mutta he kuitenkin oireilevat. Tuo oireilu on sitä yleisempää mitä enemmän he ovat lukeneet sähkömagneettisen säteilyn terveyshaitoista. Tieto oikeasti lisää tuskaa.

Ratkaisu olisi perinteinen ”poissa näkyvistä, poissa mielestä” lähestymistapa. Eli rakentaa mastot ja voimalinjat sellaisella tavalla, ettei niitä enää näkisi maisemakuvissa. Silloin niiden aiheuttaman oireet vähenisivät. Se ei vain ole taloudellisin tapa rakentaa sähköverkkoa.

 

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?