Katso video: Kaupunki keskeytti purkutyöt Hirvialholla, koska Mevaset ei ole noudattanut purkusuunnitelmaa – Ongelmia ovat aiheuttaneet myös asbestityöt

Akaan kaupungin rakennuttaja-asiantuntija Kari Turva kertoi torstaina 13. elokuuta Akaan Seudulle, että hän on keskeyttänyt Hirvialhon koulun ulkopuolen konepurkutyön. Turva teki päätöksen samana päivänä tekemänsä työmaakäynnin perusteella.

– Urakoitsija ei omalta osaltaan ole noudattanut sovittuja purkutyöohjeita, Turva perusteli päätöstään Akaan Seudulle.

Hänen mukaansa vedellä kastelu on ollut riittämätöntä meneillään olevassa purkupaikassa. Tieto tilanteesta menee Turvan mukaan myös aluehallintovirastoon.

– Teemme valvojan kanssa reklamaation urakoitsijan laiminlyönneistä. Aville on todettu, että lisäämme kohteen valvontaa, ja urakoitsija vastaa ylimääräisistä kuluista. Valitettavasti tämä urakoitsija työllistää meitä hyvin paljon, mutta teemme parhaamme, ettei työmaasta aiheudu tarpeetonta haittaa, Kari Turva kertoi.

Konetyö voidaan hänen mukaansa aloittaa valvoja Kimmo Laakson hyväksyttyä riittävän kastelun.

– Urakoitsija on aloittanut toimenpiteet kastelulaitteiden saattamiseksi ajan tasalle, Turva totesi torstaina.

Tiistaina 18. elokuuta kello 11 Hirvialhon koulun purkutyömaalla näytti tältä. Kuva: Mikko Peltoniemi

”Tilanne korjattiin välittömästi”

Purku-urakasta vastaavan Mevaset Oy:n työpäällikkö Seppo Uusitalo vahvisti Akaan Seudulle tiistaina 18. elokuuta, että Akaan kaupunki keskeytti purkutyön, koska työmaalla oli vajavainen kastelu.

– Tilanne korjattiin välittömästi ja töitä jatkettiin. Torstaina valvoja oli heti ennen seitsemää aamulla työmaalla ja antoi luvan jatkaa, koska vesiletkut olivat riittävät, Uusitalo sanoo.

Katkoa purkutyöhön tuli hänen mukaansa noin tunnin verran.

– Haimme isommat vesiletkut, ja tänään kastelua on parannettu edelleen, kun saatiin toinen vesiliittymä. Sääolosuhteet ovat sellaiset kuin ovat. Kaikki on rutikuivaa, Uusitalo totesi tiistaina.

Uusitalon mukaan kaupungin kanssa oli sovittu purkutyömaan pölynestosta vain, että siihen käytetään vettä.

– Ihan niin kuin tavanomaisesti purkutyö tehdään, että vettä käytetään pölynsidontaan. Ei sen kummempaa, kun ei sen enempää tilaaja kuin urakoitsijakaan ajatellut, että tämä on jotenkin tavanomaisesta poikkeava, vaikka koulu onkin vieressä.

Tällä viikolla purkutyöt ovat edelleen jatkuneet normaalisti.

– Siellähän on tänäkin aamuna käynyt työmaavalvoja toteamassa, että homma on ok ja homma jatkuu, Uusitalo totesi tiistaina.

Akaan kaupungin mielestä Hirvialhon koulun purlutyömaata on kasteltu liian vähän sekä ennakkoon että purkmaisen aikana. Kuva: Mikko Peltoniemi

Purkutyömaan runsas kastelu puuttuu

Akaan kaupungin rakennuttaja-asiantuntija Kari Turva tarkensi Akaan Seudulle tiistaina, että Hirvialhon työmaan ongelmia ovat sekä pölynhallinta että asbestipurku. Turvan mukaan urakoitsijan kanssa on sovittu, että purkutyössä on noudatettava Akaan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiä, jätehuoltomääräyksiä, ympäristönsuojelulakia sekä jätelakia ja -asetuksia.

– Purkutyössä on etenkin huomioitava, ettei haitta-aineita leviä ympäristöön. Purkutyö on tehtävä siten, että pölyhaitat ovat kaikissa olosuhteissa mahdollisimman vähäisiä. Purkamisessa käytettävä kalusto on varustettava tarkoituksenmukaisella pölyntorjuntalaitteistolla. Purkutyöalueen välittömässä läheisyydessä olevat katualueet on pidettävä mahdollisimman puhtaina, Kari Turva luettelee.

Hänen mukaansa Hirvialhon koululla olisi pitänyt tehdä ennaltaehkäisevä kastelu ennen purkutyön aloittamista ja purkutyön aikainen runsas kastelu. Viime viikon tiedotteessa mainittu kohteen valvonnan lisääminen tarkoittaa Kari Turvan mukaan sitä, että toistaiseksi valvoja käy kohteessa päivittäin.

Toteamuksellaan ”Valitettavasti tämä urakoitsija työllistää meitä hyvin paljon” Turva kertoo viitanneensa asbestipurun ja pölynhallinnan ongelmiin ja siihen, että urakoitsija ei ole noudattanut purkusuunnitelmaa.

Tiistaina 18.8. Hirvialhon koulun purkutyömaalla ei Kari Turvan mukaan ollut käynnissä konepurkua, mutta koneella on siivottu paikkoja.

Kun Akaan Seutu kävi Hirvialhon koululla kello 11 aikaan tiistaina, ei liikuntasalisiiven luona ollut mitään töitä meneillään, mutta kaksi vesiletkua ruiskutti vettä betoni- ja tiiliraunioihin.

Purku-urakasta vastaavan Mevasetin työpäällikkö ja Akaan kaupungin rakennuttaja-asiantuntija ovat eri mieltä siitä, mitä purkutyömaan kastelusta on sovittu. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?