Lukijamme haluavat suunnata seurakunnan testamenttivaroja ensisijaisesti inhimillisen hädän lievittämiseen

Viialan kirkko huhtikuussa 2019. Kuva: Tarja Antola.

Akaan Seudun verkkolehdessä kysyttiin keskiviikkona 5. elokuuta, mitä Akaan seurakunnan pitäisi tehdä saamillaan testamenttivaroilla.

Seurakunnalla on hallussaan 1970- ja 1990-luvulla saatuja testamenttivaroja Hiekin sisaruksilta sekä Kalervo Kerviseltä. Kyseisistä varoista on jäljellä ainakin 70 000 euroa, joille ei testamenteissa ole määrätty käyttötarkoitusta.

Testamenttivaroilla on tähän mennessä rahoitettu muun muassa kalusteiden ja muistokiven hankintaa, Toijalan ja Viialan sankarihautojen tekstien kunnostamista hopeamaalilla sekä tutkimusta Viialan seurakunnan historiasta.

Kysely keräsi maanantaihin 10. elokuuta mennessä 24 vastausta.

Vastauksissa korostui lukijoidemme halu kohdentaa varoja ihmisten auttamiseen hädässä. Rahoja kohdennettaisiin mieluusti myös nuorille, vanhuksille sekä Viialan kirkon ympäristön hoitamiseen.

Lukijamme haluaisivat testamenttivaroja käytettävän ihmisten auttamiseen. Akaan seurakunnan diakoniatyöntekijä Satu-Tuulia Halkosaari kertoi Akaan Seudulle keväällä, että koronaviruksen aiheuttama ahdinko on lisännyt akaalaisten avunpyyntöjä diakoniatyölle. Kuva: Tarja Antola

”Avun tarve kasvaa nyt, kun koronan toinen aalto on alkamassa”

Kirkollinen diakonia tuli esille useaan otteeseen. Kirkon verkkosanaston mukaan diakonia etsii, lievittää ja poistaa ihmisten hätää ja kärsimystä sekä pyrkii auttamaan ja tukemaan erityisesti kaikista heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Diakoniaa luonnehdittiin muun muassa seurakunnan tärkeimmäksi tehtäväksi. Vastaajien mielestä ihmisten auttamisen tärkeys korostuu erityisesti koronatilanteessa.

”Diakoniatyö on seurakunnan tärkein tehtävä näinä aikoina. On työttömyyttä, lapsiperheiden köyhyyttä, masennusta, fyysisiä sairauksia, huumeongelmia ja paljon, paljon muuta. Vähävaraisten perheiden koululaiset tarvitsevat tietokoneita, urheiluvälineitä ja jopa vaatteita.”

”Ehdottomasti diakoniaan. Avun tarve kasvaa nyt, kun koronan toinen aalto on alkamassa. Yksityiset ihmiset avustivat koronan ensimmäisessä aallossa akaalaisia vähävaraisia, mutta kuinka pitkään voimme turvautua yksityiseen apuun, jos epidemia jatkuu pitkään?”

”Hiekin sisarusten testamenttia tulisi käyttää diakonisiin tarpeisiin. Heille näytti olevan tärkeää evankeliumin vieminen kaikille. Ja diakoniahan on juuri palvelua ja lähimmäisenrakkautta. Ja tietenkin Lähetystuvan menojen kustannuksiin se sopisi. Myös toista testamenttia tulisi käyttää inhimillisen hädän lievittämiseen.”

Kalervo Kervinen ei määrännyt testamentissaan mitään varojen käyttämisestä.

Nuorille kokoontumistiloja, vanhuksille ohjelmaa

Kyselyn vastauksissa kannatettiin vahvasti varojen käyttämistä myös nuorten ja vanhusten hyväksi. Esimerkiksi yksi vastaaja ehdotti, että seurakunta voisi hankkia nuorille iltaisin auki olevat tilat sekä palkata sinne työntekijän.

”Nuoret voisivat olla vaan, lukea, pelata, kokkailla ja olla sateelta suojassa, ettei tarvitse tunkea esim. pankkiautomaatille, rautatieasemalle yms. paikkoihin.”

Vanhuksille toivottiin muun muassa ruokailujen ja virkistystoiminnan järjestämistä sekä kuljetuksia seurakunnan järjestämään ohjelmaan.

Panostusta ympäristöjen viihtyvyyteen

Osa vastaajista halusi käyttää testamenttivaroja seurakunnan kunnossapidon piirissä olevien ympäristöjen kehittämiseen. Vastaajien kehittämislistalta löytyivät muun muassa vanhat haudat sekä Viialan kirkon parkkipaikalle vievän Nordintien päällystäminen.

”Testamenttivaroja voisi käyttää vanhojen hautojen kunnostukseen ja ylläpitoon. Niin paljon on vanhoja hoitamattomia hautoja, jotka jo kulttuurihistoriallisesti pitäisi säilyttää.”

”Ei ainakaan historiikkiin, ennemmin Nordintien päällystämiseen (Viialan kirkon parkkipaikalle vievä tie). Muistolehdon kohentamiseen, pelkät rumat betoniseinät töröttää ja laatat sekalaisia eikä kaikista saa kunnolla selvääkään. Minkä ihmeen takia niitä rahoja on pakko haaskata kerralla?”

”Kirkon piha-alueen viihtyvyyteen ja monikäyttöisyyteen seurakuntalaisten iloksi. Kirkon ympäristöön puistomaisuutta. Näkyvästi ’on lupa tulla’ -ympäristö.”

”Pistää varat Viialan kirkon ympäristöön ja sen ylläpitämiseen. Jatkaa sankarihautojen perinnettä. Ehdottomasti Viialaan.”

Hiekin siskosten hauta Viialan hautausmaalla. Kuva: Erkki Kivisara.

Kyselyssä annettuja ehdotuksia kootusti:

”Kun Viialan seurakunnan historia on jo kirjoitettu, siihen ei varmaan paljon lisättävää ole. Sen sijaan testamenttivaroja voisi käyttää vanhojen hautojen kunnostukseen ja ylläpitoon. Niin paljon on vanhoja hoitamattomia hautoja, jotka jo kulttuurihistoriallisesti pitäisi säilyttää. Ja tarkoitan juuri näitä tosi vanhoja hautoja, jossa reunuskivetkin jäljellä. Niitä ei pidä hävittää, vaan reunuskivetkin ja hautakivet suoristaa ja keskusta uudelleen sorittaa. Urakoitsijoita kyllä löytyy sekä pesuun, että oikaisuihin. Tässä hyvä vinkki, jos raha polttaa näpeissä.”

”Ei ainakaan historiikkiin, ennemmin Nordintien päällystämiseen (Viialan kirkon parkkipaikalle vievä tie). Muistolehdon kohentamiseen, pelkät rumat betoniseinät töröttää ja laatat sekalaisia eikä kaikista saa kunnolla selvääkään. Minkä ihmeen takia niitä rahoja on pakko haaskata kerralla?”

”Paikalliseen, Viialan alueen diakonia-, vanhus-, lapsi- ja nuorisotyöhön. Kirkon piha-alueen viihtyvyyteen ja monikäyttöisyyteen seurakuntalaisten iloksi. Kirkon ympäristöön puistomaisuutta. Näkyvästi ’on lupa tulla’ -ympäristö.”

”Tämä koronakevät on vaikeuttanut kirkollista toimintaa, jumalanpalveluselämää pahasti. Kun jumalanpalveluksia ei voitu pitää, ei saatu kolehtituloja. Näin mm. lähetysjärjestöt ovat vaikeuksissa, samoin Kirkon Ulkomaanapu, joka järjestää Yhteisvastuukeräystä, sekin keräystoiminta vaikeutui pahoin. Kun testamenttien lahjoittajat olivat lähetysihmisiä ja vapaaehtoisia monella tavalla omana aikanaan seurakuntatyössä, ehdotan, että nyt erityisesti lisätään tukea lähetystyöhön. Oman seurakunnan diakonia kenties syksyllä tarvitsee lisätukea. Mikä ihmeellinen kiire on laittaa 70000 € tutkimukseen, jota ei ole tarkemmin määritelty, mitkä painatuskustannukset, paljonko otetaan painoksia, myydäänkö teosta, mihin hintaan jne? Valokuvasta päätellen Hiekin hautakivessä kaikkien vainajien nimet eivät näy selvästi, jos niin on, hautakiven hyvään kuntoon laittaminen on heidän elämänsä kunnioittamista. Samoin voitaisiin järjestää kiitosjuhla vapaaehtoisille, joita Viialassakin on paljon, monet jo iäkkäitä, eli kiittää heitä, jotka ovat tehneet samaa vapaaehtoistyötä, rakkaudenpalvelua, mitä Hiekin sisarukset aikoinaan. Myös moni työntekijä viimeisinä vuosina on saanut lähteä vähäisillä kiitoksilla! Pieni sana, mutta merkitsee paljon!”

”Mielestäni testamenttirahoja ei tule käyttää Ali Kulhian tukityöpaikan järjestämiseen vuodeksi hänen saamisekseen pois työyhteisön asioiden sotkemisesta. Kyllä näille rahoille löytyy paljon tärkeämpääkin käyttöä. Diakoniatyö on seurakunnan tärkein tehtävä näinä aikoina. On työttömyyttä, lapsiperheiden köyhyyttä, masennusta, fyysisiä sairauksia, huumeongelmia ja paljon, paljon muuta. Vähävaraisten perheiden koululaiset tarvitsevat tietokoneita, urheiluvälineitä ja jopa vaatteita. Virkistystoimintaa voisi järjestää Toukolassa erilaisille tukea tarvitseville ryhmille viikonloppuisin talviaikaan, kun siellä ei ole rippikoululeirejä. Tämä on mielestäni seurakunnan ydintehtävä!”

”Pistää varat Viialan kirkon ympäristöön ja sen ylläpitämiseen. Jatkaa sankarihautojen perinnettä. Ehdottomasti Viialaan. Osa historiikkiin, mutta siihen olisi hyvä järjestää keräys. Lisäksi vielä vahvistaisin, että testamentissa sanottiin, että Viialan kirkon, ei muualle.”

”Hiekit olivat lähetysihmisiä. Ehdotukseni olisi Lähetystuvan vuokran maksuun. Sekä palkata sinne vakituinen kahvinkeittäjä!”

”Järjestää nuorisolle tapahtumia ja iltoja.”

”Lahjoitus Akaan kunnalle paikkaamaan talousvajetta.”

”Nuorisotyön hankintoihin ja toimintaan. Ikäihmisten sekä omaishoitajien virkistystoimintaan.”

”Raamatun opetukseen eli sisälähetykseen.”

”Käyttää sankarihautojen ylläpitoon.”

”Nuorille seurakunnasta tilat, mihin voisivat kokoontua sekä Toijalaan että Viialaan. Voisi olla auki 17-21 joka ilta paitsi sunnuntaisin. Ja varoilla palkattaisiin paikan päälle joku ’vahti’, joka voisi keittää kahvit ja katsoa vähän perään. Tyypin pitäisi olla sellainen rento ajan tasalla oleva, joka tulisi nuorten kanssa toimeen, ehkä mieluiten mies. Nuoret voisivat olla vaan, lukea, pelata, kokkailla ja olla sateelta suojassa, ettei tarvitse tunkea esim. pankkiautomaatille, rautatieasemalle yms. paikkoihin. Ja kierrätyskeskuksesta saisi varmaan vanhoja sohvia, pöytiä ja tuoleja.”

”Mitä hyötyä seurakuntalaisille on tieteellisestä tutkimuksesta?”

”Antaa kaikki käteisenä hyvälle miehelle Kulhialle.”

”Käyttää ehdottomasti nuorisoon ja yhteisiin kerhoihin ja tilavuokriin eikä mihinkään typerään historiikkiin, ketä kiinnostaa?”

”Hiekin sisarusten testamenttia tulisi käyttää diakonisiin tarpeisiin. Heille näytti olevan tärkeää evankeliumin vieminen kaikille. Ja diakoniahan on juuri palvelua ja lähimmäisenrakkautta. Ja tietenkin Lähetystuvan menojen kustannuksiin se sopisi. Kirkon tutkimuskeskus voisi kustantaa Viialan seurakunnan tutkimuksen. Myös toista testamenttia tulisi käyttää inhimillisen hädän lievittämiseen.”

”Jakaa vähävaraisille perheille.”

”Kirkon leikkipuiston uudistaminen. Nuorille jokin toimintatalo ja vanhuksille oma talo, jossa voivat kokoontua päivisin.”

”Seurakunnan pitäisi teettää jalkapuu, johon työpaikkakiusaajat istutettaisiin jumalanpalveluksen ajaksi.”

”Järjestää esim. ruokailua vähävaraisille vanhuksille ja muillekin vanhuksille kuljetuksineen seurakunnan tiloissa ohjelman kera.”

”Laittakaa diakoniatyöhön ja Lähetystuvan vuokraan. Tälläkin summalla saa paljon tärkeää aikaiseksi.”

”Seurakunnan nuoriin ja vanhuksiin osa rahoista.”

”Ehdottomasti diakoniaan. Avun tarve kasvaa nyt, kun koronan toinen aalto on alkamassa. Yksityiset ihmiset avustivat koronan ensimmäisessä aallossa akaalaisia vähävaraisia, mutta kuinka pitkään voimme turvautua yksityiseen apuun, jos epidemia jatkuu pitkään?”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?