Forum Akaa: Kiitos akaalaiset – pidetään yhdessä edelleen sitä pirulaista loitolla!

Eija Kariluoma.

Tänä kesänä tuli 20 vuotta siitä, kun muutin Viialaan. Työssäkäyntipaikkakunta on parikin kertaa muuttunut, mutta asuinpaikka on pysynyt samana. Täällä on minulle paras paikka asua.

Kiertelimme perheen kanssa kesälomalla pitkin Suomea, ja useamman kerran ihmettelimme, miten erilaisesti koronaan suhtaudutaan eri paikoissa. Matkalla tuli useamman kerran mieleen, että on se hyvä asua Akaassa myös koronan vuoksi. Täällä on pidetty korona mielessä aivan toisella tavalla kuin monella muulla paikkakunnalla.

Ensimmäisenä kiittäisin meidän ruokakauppojamme. Kesän kierroksella tuli nähtyä kauppoja, joissa ei koronaa enää huomioitu muulla tavoin kuin tarroilla lattialla. Ihmiset jonossa tulivat aina lähemmäksi, jos yritti turvaväliä hiukankin pitää.

Meillä Akaassa kauppojen tilat ovat siistit ja viihtyisät, käsidesiä on hyvin saatavilla ja erityisryhmät on huomioitu aukioloajoilla ja erityispalveluilla. Jos joku tavara on ollut lopussa, niin sitä kyllä tuli nopeasti lisää ja hyllytys kävi vauhdilla.

Ruuan kuljetus- ja noutopalvelut kehittyivät ja laajenivat vauhdilla, osin kauppiasvetoisesti ja osin muiden yrittäjien löytäessä uuden tavan palvella asiakkaita. Paikalliset yrittäjät reagoivat nopeasti, kun oli kiire ja hätä, kiitokset heille siitä.

Apteekit varustautuivat huolella ja turvallisesti. Vaatekaupan uutuuksia saamme ihailla Facebookin välityksellä, ja muutenkin akaalaiset erikoisliikkeet sinnittelivät ensimmäisen aallon läpi, vaikka asiakasmäärät monessa paikkaa romahtivat. Ravintolat löysivät elantoaan noutoruuasta, vaikka se ei normaaliajan myyntiä täysin korvannutkaan. Noutoruokapalvelu pelasti kuitenkin monen etä- ja työpaikkatyöläisen lounaan.

Kaupunki reagoi nopeasti ja tiedotti muutoksista hyvin, vaikka pahimmillaan tilanne ja valtion ohjeistus muuttui lähes päivittäin. Kirjastot palvelevat loistavasti ja turvallisesti. Ihmettelenkin, miten pienen henkilökunnan voimin meillä on kaksi näin laadukasta kirjastoa.

Kouluissakin onnistuttiin olemassa olevien tilojen ja henkilökunnan puitteissa hyvin. Opettajat olivat keväällä aktiivisesti yhteydessä oppilaisiin ja ideoivat mielenkiintoisia etätehtäviä normaalien kirjatehtävien lisäksi. Terveyden- ja sosiaalihuollon rooli on tänä vuonna ollut niin suuri, että heidän kiittelemisekseen tarvittaisiin oma kolumninsa.

Kaikki nämä ja monet muut toimijat ovat tehneet parhaansa, jotta meillä olisi turvallista asioida hyvien palveluiden äärellä. Minusta erityiskiitoksen ansaitsevat kuitenkin akaalaiset. Täällä on pidetty korona mielessä, käsidesit käytössä ja turvavälit kunnossa. Kaikki tehdyt järjestelyt olisivat täysin turhia, jollemme me tekisi omaa osuuttamme.

Vaikka Suomessa korona lisääntyy, niin meillä on Akaassa suhteellisen turvallista, kunhan itse jaksamme yhdessä pitää sitä pirulaista loitolla. Siis lotrataan vielä edelleen käsidesin kanssa, pidetään turvavälit, pestään kädet usein ja sairastetaan kotona.

 

Eija Kariluoma

Kirjoittaja on entinen kunnan ja nykyinen valtion virkanainen.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?