Forum Akaa: Se, että jokin asia on mennyt tänä kesänä kuten ennenkin, on valanut uskoa siihen, että koronakuritus ei ole lopullista

Oona Eskeli. Kuva: Tarja Antola.

Tämän vuoden maaliskuun 12. päivä oli minulle sanalla sanoen mieleenpainuva. Olin silloin Akaan Seudun toimituksessa lyömässä lukkoon kesätoimittajuuttani sekä osallistumassa avustajakahveille.

Samainen päivä lienee jäänyt mieleen myös monelle muulle suomalaiselle. Ei siksi, että olin mutustamassa rähmämunkkia lehden toimituksessa eikä edes siksi, että olin saanut kesätyöpaikan. Vaan siksi, että tuona päivänä pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen ensimmäisistä isoista päätöksistä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Silloin esimerkiksi suositeltiin, eli käytännössä määrättiin, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositeltiin etätyöhön kannustamista työpaikoilla.

Linjaukset saivat kahvipöydän äärellä olleet mietteliäiksi. Miten ja missä lehteä jatkossa tehdään? Entä miten käy pienempien tapahtumien, koulussa käymisen tai suunniteltujen matkojen? Ja itselleni ehkä tärkeimpänä kysymyksenä: viekö korona kesätoimittajalta kirjoitettavat?

Näin heinäkuun lopulla työviikkoja on vyöllä jo sen verran, että uskallan todeta kirjoitettavaa riittäneen vallan hyvin. Kaiken kaikkiaan Akaan kesä on selvinnyt koronaprässistä mielestäni kunnioitettavasti.

On sanomattakin selvää, että koronavirus ei ole kadonnut otsikoista tai maan päältä kesän aikana. Akaassa se ei ole kuitenkaan syrjäyttänyt esimerkiksi niin sanottuja ikivihreitä keskustelunaiheita. Niitä ovat muun muassa liikennekäyttäytyminen, Arajärventien kunnossapito sekä lemmikkien ja/tai niiden omistajien seikkailut.

Vaikka esimerkiksi epämääräisessä liikennekäyttäytymisessä ei ole mitään hienoa, on siitä lukeminen tai kirjoittaminen jokseenkin lohdullista näin koronakevään jälkeen – siis mikäli onnettomuuksilta on vältytty. Se, että jokin asia on mennyt tänä kesänä kuten ennenkin, on valanut uskoa siihen, että koronakuritus ei ole lopullista.

Elokuun alusta sallitaan yli 500 hengen tilaisuudet, ja tapahtumakalenteri on täyttynyt Akaassakin siinä määrin, että tapahtumia menee jopa päällekkäin. Elokuussa järjestetään muun muassa Vasenkätisten Vestivaali, Hunajatori sekä kesäkuulta elokuuhun siirtynyt Toijala-Lentis.

On mielenkiintoista nähdä, miten nämä perinteiset tapahtumat saadaan vietyä läpi. Haluan, että ne onnistuvat ja että niistä päästään kirjoittamaan aivan kuten ennenkin. Mutta koska pandemia on yhä päällä, ei ole varmaa, että ohjelmisto pystytään toteuttamaan suunnitellusti.

Elokuulla tulee olemaan keskeinen rooli siinä, millaisten kysymysten äärellä olemme syksyllä.

Jokainen voi lähtökohtaisesti vaikuttaa ainakin omaan tekemiseensä. Nyt elokuun kynnyksellä meidän kannattaa tosissaan tsempata ja palautella muistiin keväältä tutut arjen tehotoimet.

Eli otetaanhan kauppareissuilla yhä käsidesiä, myös sitä karmean hajuista, ellei parempaa ole saatavilla, pidetään yllä turvaetäisyyksiä ja ei loukkaannuta, jos joku huomauttaa olemattomista turvaväleistämme.

Oona Eskeli

Kirjoittaja on Akaan Seudun kesätoimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?