Muistokirjoitus: Pentti Uotila

Pentti E. J. Uotila.

Pentti E. J. Uotila syntyi 5.12.1928 ja nukkui pois 23.6.2020. Pentin äiti menehtyi pojan ollessa viiden kuukauden ikäinen. Siitä eteenpäin hän oli isovanhempien hoidossa Rengon Nummen koululla, jossa isoisä oli opettajana. Keskikoulun Pentti kävi Hämeenlinnassa.

Jatkosodan aikana Pentti Uotila toimi Rengon Suojeluskunnan sotilaspojissa lähettinä ja ilmavalvontatehtävissä. Kun Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin, varttuneet pojat pitivät kuitenkin yhtä. Syntyi kiltatoimintaa ja ensimmäisten joukossa 1991 Pentti Uotila sai sotilaspoikaristin.

Sotilaspojasta tuli varusmiespalvelun jälkeen reserviupseeri. Armeijan jälkeen 1950 Pentti Uotila muutti Toijalaan. Sotilasarvo nousi kertausharjoitusten ja aktiivisen maanpuolustustyön ansiosta yliluutnantiksi.

Toijalassa Uotila aloitti työt valtion rautateillä. Hän toimi lähinnä Toijalassa ja lukuisilla muilla Etelä-Suomen asemilla junan ohjauksessa. VR koulutti Tampereen kauppaoppilaitoksessa 1963 kahdeksan virkamiestään. Näin Pentti Uotila valmistui työn ohessa iltaopiskeluna merkonomiksi.

Hankittuaan kaupallisen koulutuksen Uotila työskenteli Toijalan Kotelotehtaalla, Toijalan Kaidetehtaalla ja Tonaxilla konttoripäällikkönä. Ura jatkui Toijalan Teräsprofiilissa myynnin tehtävissä ja samalla Toijalan Muovin vetäjänä. Eläkkeelle Uotila jäi Rautaruukin Toijalan-tehtaan kuljetuspäällikön tehtävästä vuonna 1991.

Työmaiden aikalaiset muistavat Pentti Uotilan asialleen omistautuneena, touhukkaana ja kohteliaana miehenä. Myös isänmaallisuus ja vastuuntuntoisuus liitettiin häneen.

Kansallisen Kokoomuksen ja lähinnä sen nuorten nimeämänä ehdokkaana Uotila oli kauppalan valtuustossa. Ansioistaan puolueessa hänet nimitettiin Akaan Kansallisten Seniorien kunniajäseneksi.

Pentin edesmennyt vaimo Terttu os. Saranen eli Tessi muistetaan Hämeen Sanomien toimittajana ja taidemaalarina. Avioliitosta heillä on kaksi tytärtä.

Toijalaan oli perustettu 1949 reserviupseerikerho, ja sodan käyneet miehet alkoivat kaivata riveihinsä nuoremman polven väkeä. Niinpä 1951 Pentti Uotila liittyi ensimmäisten sotien jälkeen koulutettujen upseerien joukossa kerhon jäseneksi.

Uotila oli innostunut ampumaurheilusta. Kun laji tuli valvontakomission kiellon jälkeen Reserviupseeriliiton ohjelmaan 1954, alkoi toiminta myös Toijalassa lähinnä Uotilan innostuksen ansiosta. Sen lisäksi, että hän itse oli taitava kivääriampuja, teki hän lajia tunnetuksi ja sai muitakin mukaan.

Uotilan kiinnostus ampumaurheiluun näkyy paikkakunnalla vielä tänäkin päivänä. Kun vanha Pirtti paloi keväällä 1960 ja uusi päätettiin rakentaa, oli Pentti Uotila rakennustoimikunnassa. Lähinnä hän ja Arvi Tiinus saivat aikaan sen, että rakennuksen kellarikerrokseen tuli 25 metrin sisäampumarata. Aikanaan myös Etelä-Hämeen Reserviupseeripiiri huomasi Pentin kyvyt. Hän toimi usean vuoden ajan piirin 1. ampumaupseerina ja samoihin aikoihin myös piirin joukkueenjohtajana Suomen Reserviupseeriliiton kilpailuissa.

Pentti Uotilalla oli merkittävä rooli, kun reserviupseerikerhossa sodan käyneet miehet siirsivät kokemuksensa nuoremmille, jotka taas halusivat uusien asioiden esille ottamista toiminnassa. Kerhon sihteerinä olleessaan hän kirjoittikin 1957 vuosikertomuksessa: ”Jäsenistömme koostuu melko tasapuolisesti vanhemmista reserviupseereista ja meistä nuoremmista jälkeen sotien koulutetuista. On erikoisen merkillepantavaa, ettei minkäänlaista kitkaa ole esiintynyt eri ikäryhmien välillä”.

Toijalan Seudun Reserviupseerikerhon puheenjohtajana Pentti Uotila oli vuosina 1971–1972.

Suomen Reserviupseeriliitto myönsi Pentti Uotilalle liiton kultaisen ansiomitalin 1969 ja siihen soljet 1988.

Oma kerho kutsui Pentin kunniajäsenekseen 1991 ja kunniapuheenjohtajaksi kerhon 65-vuotisjuhlassa 2014.

Reserviupseerikerho aloitti kunniavartion Akaan sankarihaudalla jouluaattona 1954. Pentti Uotilalle oli tärkeää tämä kunnianosoitus, ja hän olikin vartiossa lähes 50 vuoden ajan.

Loppuun asti Pentti halusi tuoda esiin näkemyksiään kerhon toimintaan ja sen parhaaksi. Viimeisin Pentin aloite toteutettiin lokakuussa 2019, kun Saajanmajalla paljastettiin tontin lahjoittaneiden Aino ja Seppo Tiuran kuvat. Tilaisuudessa Pentti oli vielä mukana. Pentti itse säilyy pitkään upseeriveljien muistoissa.

Akaan Reserviupseerikerho ry arvostaen Pentti E. J. Uotilan elämäntyötä ja kunniapuheenjohtajansa maanpuolustustahtoa.

 

Markku Lapinleimu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?