Forum Akaa: Lähelle on kiva lähteä – Käykää kahvilassa, museossa, jäätelöllä, torilla ja matkailukohteissa

Tiia Välimäki.

”Kun on ottanut etäisyyttä, lähelle on kiva lähteä.” Tällä sloganilla markkinoi Visit Tampere yhdessä lähiseudun matkailutoimijoiden kanssa Helsingin Sanomien etusivulla.

Lauseessa on itua. Kevät oltiin kaukana toisistamme sosiaalisessa eristyksessä omissa kodeissamme, ja kaikki matkailuun liittyvä toiminta oli säästöliekillä. Ravintolat, kahvilat, museot, huvipuistot ja muut matkailukohteet pitivät vielä toukokuussa ovensa suljettuina ja lähtivät kesän merkittävään sesonkiin melkoiselta takamatkalta.

Korona vaikuttaa elämäämme edelleen, ja elämme poikkeuksellista kesää: ei ole alkukesän festareita, ei ole öisiä ravintolailtoja, ja avoinna olevat matkailukohteet ovat tehneet mittavia toimenpiteitä varmistaakseen vierailijoidensa terveysturvallisuuden. Tämä kesä lutrataan käsidesillä, ei hengitetä toisen niskaan, ja asiakaspalvelijat hymyilevät muovipleksien takaa.

Rajoituksista huolimatta Suomen kesässä on paljon koettavaa, ja tämä kesä on ehdottomasti kotimaan matkailun kesä.

Suomalaisessa kesämökki-idyllissä ajatus kevättalven pitkästä sosiaalisen eristäytyneisyyden ajasta sekä koronasta tuntuvat kaukaisilta ja mieli elpyy. Mökkiloma onkin monen mielessä, ja vuokramökkejä on etsitty kivien ja kantojen alta. Pääministeri Sanna Marinin sanoin: ”Nyt ON aika mennä mökille”. Mutta kun menette mökille, älkää pelkästään jääkö mökille. Tukekaa paikallista yritystoimintaa mahdollisuuksien mukaan. Käykää kahvilassa, museossa, jäätelöllä, torilla ja matkailukohteissa.

Matkailun ytimessä tänä päivänä on paikallisuus, ja yhä useammin halutaan välttää kartta kädessä sokeana turistikohteissa seikkailua. Reissussa halutaan asettua paikallisten saappaisiin ja larpata matkan ajan paikallisten elämää. Ajatuksena on etsiä aitoja kokemuksia: tehdä samoja juttuja ja käydä samoissa paikoissa kuin paikallisetkin. Löytää paikallisten suosima ravintola ja nauttia tunnelmasta turistimenujen sijaan.

Olen aiemmissakin kolumneissa maininnut siitä, että meidän perheemme tekee kesälomamatkansa Kylmäkoskelta Toijalaan. Täydellinen kesäkohteemme odottaa seuruettamme tänäänkin, ja kirjoitan tätä kolumnia matkalaukut pakattuina. Lomaresortissamme vuokramökillä Vanajan rannalla on tiedossa viikon ajan paljon vesiaktiviteetteja, saunomista, hyvää ruokaa ja yhdessäoloa. Viikkoon mahtuvat myös piipahdukset lähiseudulle, ja aion jälleen aurinkotuolista käsin mökkiterassilla selailla sopivia matkailukohteita meidän perheelle. Mielessä on jo valmiiksi ainakin Pihlgren & Ritolan tapettitehtaan kesänäyttely sekä Naivistit Iittalassa.

Meidän perheellä on kokemusta lähilomailusta myös Tampereella. Vuokrasimme AirBnB-palvelusta asunnon Pyynikiltä muutamaksi päiväksi ja kiertelimme Tamperetta niin turisti- kuin paikallisvinkkelistäkin. Tämä ajatus herätti hilpeyttä ystäväpiirissäni, pendelöimmehän mieheni kanssa joka arkipäivä töihin Tampereelle, ja muutenkin entisenä tamperelaisena turistivinkkelillä kaupungin tutkailu tuntui kieltämättä huvittavalta.

Meillä oli ikimuistoista, kun maalaislapset larppasivat hetken kaupunkilaiselämää. Kävimme turisteina Särkänniemessä, kissakahvilassa, muumimuseossa ja Vapriikissa. Kävimme myös elokuvissa ja tilasimme ruokalähettipalvelulla ruokaa asuntoomme. Kaikki nämä ovat elämyksiä, joita emme Kylmäkosken perämetsissä pääse kokemaan. Matkailuelämyksiä löytyy uusista vinkkeleistä ja tavallisestakin elämästä, kun vain katsoo lähelle.

 

Tiia Välimäki

Kirjoittaja on perheenäiti, Särkänniemen markkinointipäällikkö ja ylpeästi maalainen akaalainen.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?