Hietastentiellä kukkii pinkki paratiisi – Puutarhasta löytyy tuliaisia myös Katarzyna Kasprzykin kotimaasta

Katarzyna Kasprzyk on rakentanut Hietastentielle rehevän ja monikerroksellisen puutarhan. Kuvat Tarja Antola

Alun perin Katarzyna Kasprzykin piti miehensä kanssa vaihtaa Toijalan Kirkkokankaalla sijainnut omakotitalo pienempään rivitaloasuntoon, mutta viidenkymmenen neliön piha tuntui sekä Katarzynan puutarhaharrastukselle että Didi-koiralle liian pieneltä.

– Etukäteen ajattelin, että pärjään kyllä, mutta kun menin paikan päälle, totesin että se ei riitä millään. Ajatus oli mahdoton, Kasprzyk sanoo.

Rivitaloasunnon sijaan pariskunta osti Hietastentieltä pienen sievän omakotitalon 1 700 neliön tontilla, jonka puutarha on kolmessa vuodessa kokenut ison muodonmuutoksen. Tuijat ja omenapuut ovat saaneet seurakseen värikkäät ja runsaat kukkapenkit ja hyötypuutarhan. Puutarha oli mukana myös valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa 5. heinäkuuta. Paikalla kävi lähes 150 vierailijaa.

Katarzyna Kasprzykin puutarha oli yksi Avoimet puutarhat -tapahtuman kohteista.
Kukkapenkit ovat rehevät ja runsaat.

Hyönteisystävällinen puutarha

Puutarha on Katarzyna Kasprzykin suunnittelema ja toteuttama. Hän myöntää rakastavansa raskaitakin pihahommia.

– Puutarha on minulle paratiisi. Haluan mennä pihalle heti, kun pääsen töistä kotiin, varhaiskasvatuksen erityisopettajana Tampereella työskentelevä Kasprzyk sanoo.

Tavoitteena on ollut rehevä ja monikerroksinen, englantilaistyylinen cottage garden. Myös värimaailma on tarkkaan harkittu.

– Toki aina tulee yllätyksiä, mutta lähtökohtana ovat pinkki ja valkoinen. Joukossa on myös muutamia violetteja ja sinisiä kukkia, jotka keräävät paljon mehiläisiä. Koska haluan puutarhan olevan hyönteisystävällinen, valitsen lajikkeita, joista hyönteiset tykkäävät, Katarzyna Kasprzyk kertoo.

Mustapäivänhattu on kimalaisten suosikki. Kukan nuppuun tulee sininen sävy.
Vaaleanpunainen on puutarhan teemaväri, joka toistuu myös päivänkakkaroissa.
Jättilaukat ovat jo kukkineet.
Happomarjan lajike on Flamingo, jonka nuoret oksat ovat ensin väriltään pinkit.
Mustaselja kukkii ensimmäistä kesää.

Puutarhaharrastus kulkee suvussa

Katarzyna Kasprzyk myöntää, että tontti voisi olla vieläkin isompi. Haaveissa on vielä toinen kasvihuone ja talvipuutarha talon yhteyteen.

Puutarhaharrastus kulkee suvussa. Kasprzyk kylvi ensimmäiset siemenet pikkutyttönä äidinäidiltään saamalle palstalle kotimaassaan Puolassa. Kukkia ja vinkkejä hän sai lapsena myös naapurin rouvalta.

Myös isä harrastaa puutarhanhoitoa, isän äiti on työskennellyt puutarhurina kukka- ja vihannespuutarhassa ja pitänyt omaa vihannes- ja koristepuutarhaa ja isän isovanhemmat ovat kasvattaneet hedelmiä ja vihanneksia myyntiin. Puolan-tuliaisia löytyy myös Hietastentien tontilta.

Komeasti kukkiva kiinanruusu on ostettu pienenä kasvina paikallisesta marketista.
Suikerosorvarinpensaan lehdet ovat koristeelliset.
Sinipallo-ohdake on Katarzyna Kasprzykin suosikkikukka, joka on myös kimalaismagneetti. Sen kukkapallo kukkii sinisenä.
Valkokletran (clethra alnifolia) taimi on tuotu Fiskarsista.
Yucca filamentosa on peräisin Katarzyna Kasprzykin äidin puutarhasta. Yucca on ulkokasvi, mutta se ei välttämättä selviä Suomen ilmastossa. – Kasvatin ensin sitä yhden talven sisällä, hän kertoo.
Vanhasta pihasta muistona on muun muassa kaksi omenapuuta.
Neilikat on kasvatettu siemenistä.
Marjapensaiden seassa kasvaa hortensia ja alppiruusu. Pihalle pyrkiville peuroille kelpaa niin alppiruusu kuin piikkinen karhunvatukkakin.
Maissi.
Kasvihuoneessa on kypsymässä ohutkuorinen kurkkulajike. Kuori on lähes läpinäkyvä.
Keittiöpuutarha voi olla myös koristeellinen. Potagerissa yhdistyvät hyöty- ja koristekasvit.
Raparperi on kasvanut reheväksi kompostimullalla.