Forum Akaa: Jokavuotiset helteet

Juha Leinivaara.

Jokavuotinen valitus helteistä on arvokas perinne Suomessa. Ne harvat päivät kun kärsimme kesän kuumuudesta kuuluu viettää luminietoksista haaveillen.

Tuulettimet loppuvat kauppojen hyllyiltä sillä sekunnilla, kun huomaat tarvitsevasi sellaista. Onneksi useimmilta löytyy nykyään sellainen valmiiksi varastosta. Aparaattina tuuletin on vanhaa teknologiaa. Siihen ei liitetä samanlaisia uhkakuvia kuin joihinkin uusiin sähkölaitteisiin.

Etelä-Koreassa käytetään vielä varoituksia tuulettimien käytöstä. Kaukaisessa kansakunnassa on vielä viime vuosiin asti uskottu laajasti tuuletinkuolemiin. Maassa ei aina uskalleta jättää tuulettimia päälle pitkäksi aikaa. Tuulettimissa on ajastimet. Samoin niitä ei jätetä päälle suljetuissa huoneissa. Ikkunan on oltava auki, tai muuten tuuletus aiheuttaa hengenvaaran. Taustalla on vanha pelko. Sata vuotta sitten ensimmäiset sähköllä toimivat tuulettimet saapuivat Koreaan. Silloin tapahtui kovimpien helteiden aikana joitain kuolemia. Ne olivat joko alkoholiin tai terveyssyihin liittyviä. Kun samasta huoneesta löydettiin tuuletin, niin se yhdistettiin mahdolliseksi kuolinsyyksi.

Huolet tuulettimien terveyshaitoista lähtivät kiertämään. Joko huoneen ilman kemiallinen koostumus muuttui vaaralliseksi tai nukkuva ihminen kärsi lämpöhäiriöistä ilmavirtauksen takia. Tai huoneeseen muodostui ilmapyörre, joka estää nukkuvan ihmisen hengityksen.

Nämä huolet eivät jostain syystä rantautuneet Koreasta muihin maihin. Suomessa uskaltaa jättää tuulettimen päälle yöttöminä öinä. Eikä minua haittaisi, jos laitteella olisi haittavaikutuksia. Mieluummin nukkuisin pois mukavan viileässä huoneessa kuin hikisessä helteessä.

Korealaisten huoli ei ole täysin tuulesta temmattu, mutta vain tietyissä olosuhteissa. Jos suljetussa huoneessa on yli 32 astetta lämmintä ja ilmankosteus on tarpeeksi korkealla, niin tuulettimen tuottama ilmavirtaus vie kosteutta iholta. Sen mukana katoaa ihon pinnalta oma lämpöeriste, jolloin suljetun huoneen korkea kiertävä lämpötila laittaa kehon lämmönsäätelyn koville. Huoneen ilmankierrosta tulee kuin kiertoilmauuni. Tosin paljon hellempi kuin oikea uuni. Tällaisissa olosuhteissa tuuletin pystyy teoriassa aiheuttamaan vahinkoa. Kiertävä kuumuus aiheuttaa pahoinvointia ennen kuolemaa. Suomen kesässä yöt eivät onneksi pysy niin kuumana, että ilmiöstä kannattaisi huolestua.

Ilmastointilaitteet ovat uudempia kuin tuulettimet. Niiden kohdalla yllättävän moni ei vielä tiedosta laitteen toimintaperiaatteita. Viilennys klikataan päälle, mutta samalla asunnon ikkunat ja ovet pidetään auki. Silloin ilmastointilaite yrittää pelkän huoneen sijasta viilentää koko planeetan ilmastoa viileämmäksi. Täydellä teholla puuskuttava laite kyllä pitää siinä samalla asunnon viileänä, mutta helteiden jälkeinen sähkölasku voi nostattaa verenpaineen terveydelle vaaralliselle tasolle. Siksi kannattaa käyttää tovi ilmastoinnin suunnitteluun.

Juha Leinivaara

Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?