Akaan Seudun Nuorisokisat veti osallistujia 32 seurasta – Poikkeuksellisen kova tulostaso

Eero Rantalan suorituksesta ei yritystä puuttunut, mutta lehtikeihäs ei tällä kertaa lentänyt palkintopallille asti.

Koronakevään vaikutukset näkyivät sunnuntaina 7. kesäkuuta järjestetyissä Akaan Seudun nuorisokisoissa. Akaan Seudun ja Toijalan Vauhdin järjestämiin kisoihin osallistui 150 lasta ja nuorta 32 eri urheiluseurasta. Osallistujia saapui Pohjanmaata ja Uuttamaata myöten, mikä ei varsinaisesti yllättänyt.

– Kun kisakausi on vasta pääsemässä alkuun, osallistujat lähtevät vähän kauemmaskin. Tulokset ovat myös hienoja, aika on selvästi käytetty treenaamiseen, Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila arveli sunnuntaina.

Akaalaisista urheilijoista parhaaseen tulokseen ylsi Toijalan Vauhdin Julia Suolaniemi, joka voitti kaikki lajinsa T11-sarjassa eli 60 metrin ja 400 metrin juoksun sekä pituushypyn. Vauhdin Eppu Repo voitti P7-sarjassa 40 metrin juoksun ja pituushypyn. Vauhdin Arttu Viljanen voitti P13-sarjan korkeushypyn.

Elea Leppänen Keski-Uudenmaan Yleisurheilijoista juoksi T9-sarjan kolmannelle sijalle 40 metrin juoksussa.

Vuoden harjoittelulla kolmannelle sijalle

T9-sarjan 40 metrin juoksussa kolmossijan nappasi Elea Leppänen. Keski-Uudenmaan Yleisurheilijoita edustava Elea osallistui lisäksi pituushyppyyn ja 400 metrin juoksuun. Tuusulasta lähdettiin Akaaseen nimenomaan siksi, että kisat ovat nyt harvassa.

– On kivaa päästä osallistumaan kisoihin. Alkuvuodesta ehdin jo osallistua vauhdittoman kolmiloikan ja pituushypyn piirimestaruuskisoihin, Elea kertoi.

Pronssimitaliin 40 metrin juoksussa Elea oli tyytyväinen.

– Tulos oli aika hyvä, kun olen harrastanut sitä vasta vähän yli vuoden ja nyt tuli jo kolmas sija, Elea jutteli.

Markus Mahlamäki Tampereen Pyrinnöstä juoksi oman ennätyksensä P13-sarjan 60 metrin juoksussa.

Koronakevät toi oman ennätyksen

12-vuotias Markus Mahlamäki Tampereen Pyrinnöstä juoksi hopealle P13-sarjan 60 metrin juoksussa. Sijoitus oli hyvä, koska kyse ei ollut Markuksen omasta lajista ollenkaan.

– Meni tosi hyvin, samalla tuli tehtyä oma ennätys. Oma laji on pidemmät matkat, täällä osallistun 800 metrin juoksuun.

Markukselle kisat olivat vuoden ensimmäiset. Alkuvuosi ei kuitenkaan ole mennyt Markuksellakaan hukkaan.

­– Olen treenannut nyt paljon, kun koronan takia on ollut aikaa siihen.

Sinappia, ketsuppia vai molempia? Vanhempien tekemä vapaaehtoistyö mahdollistaa Toijalan Vauhdin toiminnan.

”Vanhempien vapaaehtoisuus mahdollistaa kisat”

Miikka Mattila pyöritti kisojen ehkä tärkeintä oheispalvelua, makkaranpaistopistettä. Viime vuonna kertyneellä kokemuksella kypsyi 150 makkaraa. Mattilan tytär harrastaa Toijalan Vauhdissa, joten mies oli tarjoutunut vapaaehtoiseksi grillaajaksi.

– Olisin täällä kuitenkin, joten voin samalla tehdäkin jotakin. Homma on ihan mukavaa, ja täytyyhän vanhempien jotenkin mahdollistaa harrastustoiminta lapsille.

Toijalan Vauhdin koko toiminta lepää vapaaehtoisten vanhempien varassa. Kun Mattila myi 150 makkaraa kahden euron kappalehintaan, päätyi Vauhdin kassa taas vakaammalle pohjalle.

– Samalla tämä on tietysti merkittävä palvelu katsojille, kisoissa viihdytään kun lämmintä ruokaa on saatavilla.

Lehtikeihäskisan voittajat. Vasemmalta Sauli Saunamäki, Teija Sonninen, Julia Talvitie, Mika Numminen, Pirjo Välläri ja Pentti Kulla.

Lehtikeihäs lensi myötätuuleen

Akaan Seudun Nuorisokisojen näytöslaji, lehtikeihään heitto, suoritettiin tavalliseen tapaan 40-sivuisella lehdellä. Lehdestä ja yhdestä teipinpätkästä rakennettava, 60 sentin mittainen heittoväline on kisojen historiassa lentänyt yllättävänkin pitkälle, kun jopa yli 20 metrin kaaria on mitattu usein. Tänä vuonna tuuliolosuhde oli niin haastava, että rohkeimmat jopa pohtivat lajin jättämistä väliin, toki vain sivulauseessa. Sen sijaan päädyttiin siihen, että lehtikeihäät lensivät tänä vuonna myötätuuleen. Tämä päätös suosi keihäänsä takapäästä avoimiksi jättäneitä designereitä. Naisten sarjan voiton vei Julia Talvitie 18,41 metrin kiskaisulla, joka oli samalla koko kisan paras tulos. Sarjan toinen sija irtosi 12,87 metrin heitolla, jonka takana oli Teija Sonninen. Kolmannelle sijalle nousi Pirjo Välläri tuloksella 10,18.

Miesten sarjan voitto irtosi pienet siivekkeet pyrstöönsä saaneella keihäällä, jonka muotoili Mika Numminen. Keihäs kantoi 17,54 metriä. Toinen sija meni keihäänsä muotoiluun runsaasti asiantuntemusta panostaneelle Sauli Saunamäelle tuloksella 16,86. Kolmannelle sijalle kipusi Pentti Kulla tuloksella 16,47.

Siiri Leiviskä muotoilee lehtikeihästä ja keskittyy edessä olevaan suoritukseen.

Valkeakosken Hakaa edustava Eetu Paukkunen hyppäsi P7-sarjan toiselle sijalle.

Himoituin. Lehtikeihäskisan kultapokaali sädehti sunnuntaina kilpaa auringon kanssa.

Tästä se lähtee. Sauli Saunamäki näytti mallia oikeasta heittoasennosta ennen lehtikeihäskisaa.