Historian havinaa 2019 – Nuoret tarvitsevat tukea ja lähiopetusta, nyt ne on jätetty yksin – Pia Viitanen haluaa toisen asteen opinnot maksuttomiksi ja ohjelman nuorten tukemiseksi

Kansanedustaja Pia Viitasen mielestä työttömien aktiivimallin leikkuri kuuluu roskakoriin.

Vappu 2019 Akaassa.

Akaan työväenjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen vappujuhlassa puhunut kansanedustaja Pia Viitanen (sd) haluaa, että viime vuosien leikkauspolitiikan sijaan Suomessa tehdään nyt uudistuspolitiikkaa.

– Kaikille lapsille on tarjottava oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä maksuttomiin toisen asteen opintoihin. Tämä on paitsi inhimillisesti oikein, myös talouspoliittisesti viisasta. Sillä, että panostamme osaamiseen, torjumme lapsiköyhyyttä tai ehkäisemme nuorten syrjäytymistä, säästämme tulevaisuudessa ison summan rahaa.

Puheessaan Viitanen vaati myös tositoimia nuorten ja perheiden tukemiseksi. Pia Viitanen muistutti kuulijoita myös Islannin ihmeestä.

– Siellä yhdessä vuosikymmenessä saatiin Euroopan huonoimmin voivat lapset ja nuoret hyvinvoivimmiksi. Ihme tehtiin, kun kodit koulut, päättäjät, seurat, yhdistykset ja kulttuurilaitokset sitoutuivat yhdessä tekemään asialle jotakin. Perheitä tuettiin ja kaikille nuorille taattiin mahdollisuus harrastaa.

Kaikille nuorille on Suomessakin taattava mahdollisuus harrastaa.

– Lisätään harrastusmahdollisuuksia koulupäivien yhteydessä, tarjotaan tiloja iltaisin ja viikonloppuisin maksutta järjestöjen ja seurojen käyttöön, ja annetaan seuroille tukea lasten kuljettamiseksi harrastuspaikoille. Lisäksi vähävaraisia perheitä on autettava kustantamaan nykyisin aivan liian kalliita harrastusmaksuja, sanoi Viitanen.

Toijalan tryöväenyhdistyksen lippua vappumarssilla kantoi puheenjohtaja Salla Bister. Ailueina olivat Arja Raiski ja Juhani Salin.

Suomi tarvitsee satsauksia myös ammattikoulutuksen kuntoon saattamiseksi.

– Nuoret tarvitsevat tukea ja lähiopetusta, nyt nuoret on jätetty yksin. Tarvitaan koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen kunnianpalautusta ja siksi esimerkiksi meillä Pirkanmaalla uuden yliopiston ja ammattikorkeakoulun erityisrahoitustarpeet tulee ottaa huomioon samalla, kun koko maan osalta edellisen hallituksen koulutusleikkauksia perutaan.

Hallitus leipoi kiven pulla sisään

Kansanedustaja Viitanen muistutti puheessaan myös Sipilän hallituksen tekemästä aktiivimallista, joka hänen mukaansa on noussut viime kauden kestämättömien arvovalintojen yhdeksi symboliksi.

– Kun kysyin mihin tällaista ihmisten oikeustajua loukkaavaa mallia tarvitaan, vastasi ministeri Jari Lindström (sin), että tämä on kivi pullassa, joka on vain nieltävä. Kivi pullassa? Ihmettelin, miksi kukaan haluaa väen vängällä leipoa pullaan kiven, eikö resepti toimisi paremmin ilman kiveä.

Pia Viitanen iloitsee, että kansa vaaleissa 14.4. päätti ottaa kiven pois pullasta.

– Aktiivimallin leikkuri kuuluu roskakoriin, ja tulevan hallituksen yksi tehtävä on se sinne saattaa.

Kansaa ei saa jakaa

Valta Suomessa on vaihtumassa. Kansanedustaja Pia Viitanen pitää eriarvoisuuden torjumista kaikilla tasoilla tulevan vaalikauden punaisena lankana. Eduskuntavaaliturneella tämä toive tuli kansanedustajaa vastaan joka paikassa.

Vappujuhlan aluksi Toijalan mieskuoro lauloi keväisiä lauluja johtajanaan Kaisa Tienvieri.

– Koin vahvasti, että ihmisten sydän sykki sanomalle eriarvoisuuden torjumisesta. Politiikalle, jossa edellisen hallituksen almanakasta ei löytynyt tilaa pienelle ihmiselle, koska varakkaat varasivat ajan ensin, ei haluttu enää nähdä jatkoa.

Viitasen mukaan nyt, kun uutta hallitusta muodostetaan sosialidemokraattien johdolla, on kansankunnan yhteistä bussia lähdettävä kuljettamaan suuntaan, jossa jokainen pidetään mukana, laitetaan stoppi epäoikeudenmukaisille leikkauksille, ja jossa työelämän säännöt tehdään sopimalla, ei sanelemalla.

–Viime aikoina olemme nähneet ikävät seuraukset politiikasta ja arvovalinnoista, joissa voitontavoittelu on mennyt ihmisarvon edelle. Viittaan tällä mm. räikeisiin esimerkkeihin vanhusten hoivan tilasta.

Vanhusten hoivapalvelut on laitettava kuntoon. Palveluihin on satsattava.

­– On oikein, että vaalien alla SDP sanoi, ettei se lähde hallitukseen, joka tätä ei tee. On oikein, että olemme vaatineet 0.7 hoitajamitoitusta lakiin, valvonnan parantamista ja vanhusten kotihoidon resurssien turvaamista.

SDP:n tavoitteena on edelleen myös nostaa pienituloisten alle 1400 euroa kuukaudessa eläkettä saavien tuloja asteittain sadalla eurolla kuukaudessa, vaatii ripeää etenemistä ja pidän tärkeänä, että se toteutetaan tulevan vaalikauden aikana.

– Monen pienituloisen osalta tilanne on nyt hyvin hankala: edellisen hallituksen leikkausten ohella eläminen on kallistunut; asumisen hinta, sähkönsiirtomaksut, lääkkeiden hinta ja monet palvelumaksut ovat nousseet, sanoi kolmannen kautensa eduskunnassa juuri aloittanut kansanedustaja Pia Viitanen.

Vappujuhlassa esiintyi myös Viialan Pyryn soittokunta.

 

”Meillä on lupa odottaa erinomaista nelivuotiskautta”

Tervehdyspuheen vappujuhlassa pitänyt valtuutettu Heli Piirainen (vas) muistutti kuulijoita, että Inhimilliset työajat ja työolot, työn tekemisen sopimukset ja velvoitteet tai etuudet ja vastuut eivät ole tulleet työlaisille taisteluista.

– On tarvittu melkoiset määrät neuvotteluja, mielenosoituksia ja pitkäjänteistä lainsäädäntötyötä, jotta on päästy tähän missä tänään ollaan. Vaikka viimeisten neljän vuoden aikana raippa ja sakset viuhuivat maan hallituksen taholta kohti duunaria ankarastikin, säilyi edes vappu – onneksi – rikkureiden ulottumattomissa.

Suomalaiset sanoivat valtuutettu Piiraisen mielestä huhtikuun vaaleissa selkeästi ei kikyilylle, aktiivimallille ja ei kyykyttämiselle.

Heli Piiraisen mielestä nyt on aika palauttaa koulutuksen arvostus, koska se parhaiten estää eriarvoistumista.

– Meillä on näin lupa odottaa erinomaista nelivuotiskautta, jossa kunnianhimoinen ilmastopolitiikka sovitetaan yhteen uusien työpaikkojen luomisen kanssa. Koulutuksen arvostus palautetaan ja sen merkitys eriarvoistumisen pysäyttäjänä tulee olemaan keskeinen.

Heli Piirainen muisteli puheessaan myös vappuperinteitään. Hänelle on kerrottu, että vappumarssia tuli seurattua Hämeenkadulla niin innokkaasti, että rattailta putoaminen oli lähellä.

– Omista muistoistani elävimmät liittyivät siihen, kuinka torvisoitto pauhasi korvia huumaavasti Tampereen työväenyhdistyksen soittokunnan marssiessa. Vaarini marssi torvea soitelleen mukana vuosikymmenien ajan. Myöhemmin myös minä samaisessa soittokunnassa vietin vappujani takapotkuja soitellen ja kulkueessa marssien.

Riihiniemen vainajien nimet muistotauluun – Hyvinvointiyhteiskunta takaa yhteiskuntarauhan

Riihiniemen toverihaudalla seppeleen laskivat Marjatta Kivi ja Juhani Salin.

Suomesta on Juhani Salinin mielestä sadassa vuodessa tehty hyvinvointivaltio, joka kestää vertailun maailman kansojen keskuudessa.

– Meille on luotu olosuhteet, joissa pääosa suomalaisista ymmärtää, että yhteiskunnan on kannettava vastuunsa heikompiosaisista. Hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen onkin parasta lääkettä yhteiskuntarauhan säilymiselle. Vaikka joskus näyttää siltä, että hyvinvointiyhteiskunnan alasajo on käynnissä, niin kuunnellessani eduskuntavaalien vaalitenttejä, niin niiden perusteella pelko on aiheeton. Kuten viime kuukausien tapahtumat ovat osoittaneet, säilyttämisen keinoissa lienee yhteensovittamista.

Riihiniemessä vakaumuksensa puolesta kaatuneiden hauta-alueen muistomerkillä puhunut Juhani Salin muistutti, että suomalaisen hyvinvoinnin perusta on rakennettu yhteisin ponnistuksin kanssaihmisten tarpeet ja murheet huomioiden.

Riihiniemen toverihaudalla puhuneen Juhani Salinin mielestä eduskuntavaalikeskustelut antoivat toivoa, että hyvinvointiyhteiskunta ei ole uhattuna,

– Tässä on tarvittu suuri määrä yhteishenkeä, jolla olisi käyttöä nyky-yhteiskunnassakin. Yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen luo me-henkeä ja sen avulla selvitään sitten huonompinakin aikoina.

Vainajien nimet muistomerkkiin

Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden hauta-alue Riihinimessä sai muistomerkin syksyllä 1945. Muistomerkin on suunnitellut taitelija Matti Salon. Hauta-alue kunnostettiin 1992 ja sitä hoitaa Akaan seurakunta. Akaan kirkkoherra Sauli Turja siunasi hauta-alueen 1999. Viime vuonna paljastettiin Riihiniemen alueen historiasta kertova taulu. Myös muistomerkkiä on ehostettu.

Tänä keväänä Akaan vasemmistoliiton, Toijalan työväenyhdistyksen ja Akaan Seudun Reserviupseerikerhon jäsenet siistivät Riihiniemen hauta-alueen ympäristöä yhdessä kaupungin ja seurakunnan puutarhurien kanssa.

– Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus saada vainajien nimilaatta tällekin alueelle. Nimien saaminen muistomerkille on viesti koko yhteiskunnalle ihmisarvoa kunnioittavasta muistamisesta ja se on samalla kunnianosoituksemme tässä haudassa lepääville vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneille, sanoi Juhani Salin.

Suomen lippu ja työväen järjestöliput kunnioittivat vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistoa vapunpäivänä Riihiniemessä.

Kansalaissodan muistot ovat Jorma Kivelle omakohtaisia

Viialan Kitulassa vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalla puhunut Jorma Kivi muisteli isoisänsä vaiheita kansalaissodassa. Punakaartin joukkueenjohtajana Helsingissä toimineen isoisän henki säilyi. Hän sai kahdeksan vuoden tuomion ja menetti kansalaisluottamuksen kymmeneksi vuodeksi.

Kitulan toverihautaan on haudattu ainakin yksi akaalainen, lasinpuhaltaja Vihtori Ojanen. Hänet ammuttiin Viialassa 24.4.1918.

– Isoisäni armahdettiin ja hän pystyi luomaan itselleen hyvän elämän. Silti mennyttä oli varmasti vaikea käsitellä. Taustalla oli myös hänen isänsä kuolema vankileirillä yleiseen heikkouteen eli nälkään ja tauteihin.

Jorma Kivi kertoi isoisän kertoneen vuoden 1918 tapahtumista paljon, mutta vankina olin ajasta hän vaikeni täysin. Arkistoista löytyneistä papereista Kivelle selvisi, että vankilan olot olivat hyvin rankat. Voittajan käytös oli myös ylimielistä ja raakaa.

– Tutustuessani oman isoisäni menneisyyteen, tunsin ensin surua siitä, mitä hän oli kokenut. Sitten tunsin kunnioitusta siitä, miten hän kaikesta huolimatta selviytyi olematta katkera tai siirtämättä kokemuksiaan meille läheisilleen.

Kapinahenkeä ilmassa

Jorma Kiven mielestä Suomessa viime vuosina toteutettu rahan valtaa ajava epätasa-arvoinen politiikka näkyy monissa asioissa ja on nostanut kapinahenkeä kansalaisissa.

– Nuoren syrjäytyminen, köyhyyden ja rasismin lisääntyminen ovat seurausta huonosta ja epätasa-arvoistavasta päätöksenteosta ja toimii yhteiskuntaa jakavana asiana. Vanhusten hoidossa vastuuttomat palveluja tuottavat yritykset ovat näyttäneet ihmisen arvon silloin, kun hän ei itse pysty puoliaan pitämään. Sijoittajille maksettavat voitot ovat tärkeämmät, kuin ihminen, joka on rakentanut yhteiskuntaamme ja uskonut se tulevaisuuteen, sanoi Kivi.

Jorma Kivi näkee myös äärioikeistolaisen politiikan nousussa Euroopassa vaaransa.

– Maahanmuuttoa käytetään vastakkainasetteluna omiin kansalaisiin nähden ja yhdistetään se köyhyyteen, hyvinvoinnin alas ajamiseen ja turvattomuuteen. Asetetaan köyhä köyhää vastaan ja leimataan kaikki ulkomaalaistaustaiset elintasopakolaisiksi tai rikollisiksi.

 

Sinikka Torkkola haluaa punavihreää politiikkaa

Kansalaiset näyttivät Vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaan Sinikka  Torkkolan mielestä vaaleissa hyvin selvästi, mihin suuntaa Suomea pitää viedä.

– Vaalitulos tarkoittaa, että seuraavan hallituksen tulee toteuttaa punavihreää politiikkaa, joka ryhtyy ripeästi toimiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi sekä köyhyyden ja eriarvoistumisen vähentämiseksi. Punavihreiden vaalivoittajien tulos on käytävä ilmi niin hallituksen kokoonpanon kuin ohjelmasisältöjen osalta, sanoi Torkkola Viialassa Vasemmistoliiton vappujuhlassa.

Sinikka Torkkola sanoo Vasemmistoliitto olevan valmis osallistumaan sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen.

Vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Sinikka Torkkola osallistui Akaan vasemmistoliiton vappujuhlaan myös 2018 Viialan Sampolassa. Hän ojensi muun muassa Kansantalojen liiton standaarin Tuovi Pukariselle.

– Vasemmistoliiton vastauksissa Rinteen kysymyksiin, esitetään uuden hallituksen tehtäväksi perua perusturvaa heikentäneet indeksileikkaukset ja indeksijäädytykset. Myös työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, sairauspäivärahoja, vammaistukea ja opintorahaa tulisi korottaa. Työttömien turhanpäiväinen hyppyyttäminen eli niin sanottu aktiivimalli on syytä perua.

Rasismi nosti päätään

Eduskuntavaalien tuloksessa ja sitä edeltäneissä vaalikampanjoinneissa Sinikka Torkkola näki huolestuttavia piirteitä.

– On ilmeistä, että kaikki suomalaiset puolueet eivät kunnioita kaikkien yksilöiden yhdenvertaisia ihmisoikeuksia vaan lietsovat vihaa ihmisryhmiä kohtaan. Rasismi ja syrjintä nosti päätään näissäkin vaaleissa.

Sinikka Torkkolan mielestä vaalimenestystä haettiin ruokkimalla Ihmisten tietämättömyydestä ja ennakkoluuloista nousevaa pelkoa ja vihaa.

– Rasismilla ja kaikkien ihmisten jakamattoman ihmisarvon kieltämisellä ratsastaminen on vastenmielistä ja ala-arvoista poliittista toimintaan, jota ei pitäisi olla demokraattisessa yhteiskunnassa.

Toisistaan poikkeavat mielipiteet ja niistä käytävä keskustelu on olennainen osa demokratiaa.

– Vihan lietsonta, joka kieltää jokaisen yksilön jakamattoman ihmisarvon ja ihmisoikeudet eivät kuulu demokratiaan. Aito, toimiva demokratia on mahdollinen vain, jos sen perustana on yhdenvertaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Aatesuunnat, jotka eivät sitä tee, ovat demokratian vastaisia, sanoi eurovaaliehdokas Torkkola.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.