Covid-19 vaikuttaa ihmisten elämään merkittävästi, mutta kaikkea liikuntaa ei tarvitse sen takia lopettaa, jos ei ole karanteenissa. Lenkkipoluilla on näkynyt enemmän ulkoilijoita kuin normaalisti, ja myös Tarpian Suunnan omatoimirasteilla on riittänyt kävijöitä.
– TarpSun iltarastikauden piti alkaa huhtikuussa, mutta koronan takia kävi hyvin nopeasti selväksi, ettei kausi voisi alkaa ainakaan ennen kesäkuuta. Tilalle ideoimme sitten viikkokiintorastit, kertoo Tarpian Suunnan uusi puheenjohtaja Arto Laamanen.
Seuralla ei ollut edes valmista konseptia karttojen myyntiin, koska Suunnistusliitto oli linjannut, ettei karttojen jako saa olla yhdessä paikassa edes rajatulla aikavälillä.
– Onneksi saimme nopeasti luotua oman karttaverkkokaupan, josta viikkokiintorastien karttoja voi ladata itselleen viiden euron hinnalla. Jäsenet voivat hankkia verkkokaupasta kartat ilmaiseksi näin poikkeustilanteessa. Kun maksun on suorittanut, saa välittömästi kartan latauslinkin ja kartan voi tulostaa, Laamanen kertoo.
Verkkokaupan lisäksi myynnissä on paperikarttoja Lempäälässä Sportia Matilla ja Toijalassa Jamati-Osassa.
Rastit ovat metsässä kaksi viikkoa
Viikkokiintorastit ovat kuin perinteiset kiintorastit, mutta ne ovat metsässä kerrallaan lyhyemmän ajan. Viikkokiintorastit alkoivat Hakkarista ja nyt käytössä on myös Kuusikankaan rastit. Seuraavaksi tulossa ovat Isonkivenmaan ja Nahkialan viikkokiintorastit. Nimestään huolimatta viikkokiintorastit ovat ainakin näin alkuun metsässä kaksi viikkoa. Rastipisteillä ei ole virallisia rastilippuja vaan ainoastaan laminoidut rastikoodit.
Viikkokiintorastien oheen on otettu käyttöön myös uudentyyppisiä UsynligO-ratoja. Kyseessä on norjalaisten kehittämä uusi ilmainen sovellus, joka asennetaan puhelimeen. Sovelluksen kautta ladataan normaali suunnistuskartta, joka kannattaa tulostaa itselleen. Sen jälkeen suunnistetaan kartan ja kompassin avulla rastipisteille, joissa ei välttämättä tarvita edes rastilippua. Paikkatietoon perustuen puhelin ilmoittaa, kun suunnistaja saapuu rastipisteelle. Sovellus myös tarvittaessa kertoo vinkkejä, että missä suunnassa tai kuinka kaukana seuraava rasti on.
– Bongasin tällaisen uuden sovelluksen maaliskuussa. Heitin välittömästi idean meidän ratamestariryhmälle, ja muutamat innostuivat heti. Parin päivän päästä olivatkin ensimmäiset UsynligO-radat jo testikäytössä. Tämä juuri on hienoa pienessä seurassa, kun uusia asioita voidaan ottaa testiin ennakkoluulottomasti ja nopeasti, kertoo Arto Laamanen uuden sovelluksen käyttöönotosta.
UsynligO-sovelluksen käyttäjäkuntaa ovat kuntosuunnistajat, mutta myös koulujen suunnistusharjoitteluun sovellus voi tuoda uusia ulottuvuuksia.