Pandemian torjumiseksi tarvitaan enemmän kuin 30 päivää –­ Euroopan komissio kehottaa rajoittamaan matkustamista EU-alueelle 15. toukokuuta saakka

Euroopan komissio kehotti keskiviikkona 8.4. EU-maita jatkamaan EU:hun suuntautuvaa muuta kuin välttämätöntä matkustamista koskevaa matkustusrajoitusta 15. toukokuuta saakka. Komissio toteaa, että rajoitus on saavuttanut tavoitteen vähentää matkustamista tuntuvasti. Pandemian torjumiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän kuin 30 päivää.

Komissio muistuttaa koordinoinnin tärkeydestä, koska toimet EU:n ulkorajoilla tehoavat ainoastaan, jos niistä päättävät ja niitä toteuttavat kaikki EU:n jäsenmaat ja Schengen-maat kaikilla ulkorajoilla samalla tavalla samaan päivämäärään saakka.

Komission tilannearvion mukaan uusien tauti- ja kuolemantapausten määrä jatkaa kasvuaan eri puolilla EU:ta ja pandemia etenee EU:n ulkopuolella, myös maissa, joista tulee tavallisesti vuosittain miljoonia matkailijoita EU:hun.

– Tässä tilanteessa matkustusrajoituksen jatkaminen on välttämätöntä, jotta voidaan vähentää taudin leviämisriskiä, komissio toteaa.

Sen jälkeen, kun matkustusrajoitus pantiin täytäntöön maaliskuun jälkipuoliskolla, matkustajalentoliikenne on loppunut lähes kokonaan. Jäljellä on pääasiassa enää rahdin kuljetuksia ja kotiuttamislentoja.

Vastaava muutos matkustajaliikenteessä on tapahtunut muissakin matkustusmuodoissa kuten lautta-, linja-auto- ja junaliikenteessä.

Lääkäreiden ja hoitajien annettava matkustaa

Matkustusrajoitusta ei sovelleta EU:n kansalaisiin, EU:n ulkopuolisten Schengen-maiden kansalaisiin ja heidän perheenjäseniinsä eikä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin, jotka asuvat EU:n alueella, heidän palatessaan kotiinsa.

Jotta matkustusrajoitus haittaisi yhteiskuntien toimintaa mahdollisimman vähän, sitä ei komission mielestä pitäisi soveltaa tiettyihin matkustajaryhmiin, joilla on välttämätön tehtävä tai tarve.

– Koronatilanteen kannalta keskeisille työntekijöille, kuten lääkäreille, sairaanhoitajille, muille terveydenhuollon työntekijöille, tutkijoille ja asiantuntijoille, jotka auttavat selviytymään koronaviruksesta, sekä tavarankuljetuksia hoitaville henkilöille, rajatyöntekijöille ja maatalouden kausityöntekijöille, olisi edelleen sallittava pääsy EU:hun.

Sitä, onko matkustusrajoitusta syytä jatkaa edelleen vielä 15. toukokuuta jälkeenkin, tullaan arvioimaan  uudelleen epidemiologisen tilanteen kehityksen perusteella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?