Forum Akaa: Lentokoneessakin maski laitetaan ensin omille kasvoille – Nyt on korkea aika ostaa Akaasta ja tukea paikallisia yrityksiä

Tanja Salminen.

Moni hahmottaa eletyn korona-ajan viikoissa, niin minäkin.

Ensimmäisen viikon tunnelma oli jokseenkin kaoottinen. Uutisia ei meinannut uskoa todeksi, ja arjen uudelleenjärjestely oli hämmentävää. Koulut menivät kiinni, ja päiväkodeista toivottiin, että vain kriittisillä aloilla työskentelevien perheiden lapset tuodaan hoitoon. Ihmiset siirtyivät mahdollisuuksien mukaan etätöihin ja kadut hiljenivät. Suomi sulkeutui siilipuolustukseen ja vessapaperihyllyt ammottivat tyhjinä.

Toisella viikolla uusi arki sujui monessa taloudessa jo kohtuullisesti ja kaupasta sai taas vessapaperia. Koululaiset alkoivat ymmärtää, etteivät ole lomalla, mutta kolikon kääntöpuolena monessa perheessä aikuiset alkoivat olla loman tarpeessa. Tilanteen vakavuus tavoitti viimeisetkin vähättelijät siinä vaiheessa, kun hiihtokeskukset ja ravintolat määrättiin kiinni ja Uudellamaalla alettiin valmistautua maakunnan rajojen sulkemiseen.

Kuten lentokoneen turvaohjeessakin sanotaan, poikkeustilanteessa hengitysmaski laitetaan ensin omille kasvoille ja vasta sen jälkeen autetaan vierustoveria. Lomautukset, perheiden kohonneet ruokakulut ja yt-uutiset eivät varsinaisesti kutsu kulutusjuhlaan. Viimeiset viikot ovat tuoneet epävarmuutta meille kaikille, mutta nyt on korkea aika ostaa muutakin kuin vessapaperia.

Pienet ja keskisuuret yritykset taistelevat tälläkin viikolla olemassaolostaan. Kun ihmiset eivät liiku, raha ei liiku. Valtio, vuokranantajat ja rahalaitokset keventävät iskua ja onneksi valinnoillamme voimme jokainen vaikuttaa. Moni akaalainen yritys on jo luonut turvalliset ja toimivat puitteet liiketoiminnan jatkumiselle tai ottanut tarvittavan digiloikan. Tuetaan sitä!

Paikalliset yrittäjät ovat paljon muutakin kuin elinkeinonharjoittajia. Siellä on ystäviä, sukulaisia, naapureita, vanhempia ja lapsia. Kaikilla meillä on sama kokemus kuluneista viikoista ja epävarmuus tulevasta. Minä haluan omalla toiminnallani osoittaa, että palvelujen säilyminen omalla kylällä on minulle tärkeää myös tulevaisuudessa. Sen eteen pitää toimia tänään.

Kysy itseltäsi, voisitko olla avuksi myös muilla tavoin. Käytä osaamistasi ja kontaktejasi yhteisen hyvän lisäämiseksi ja turvaamiseksi. Ensi viikolla meillä kaikilla voi olla luottavaisempi olo.

 

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?