Verta voi luovuttaa Akaassa tiistaina 31.3. – Luovuttajia tarvitaan myös epidemia-aikana

Veripalvelu ja SPR Akaan osasto järjestävät verenluovutustilaisuuden Toijalassa seurakuntatalon yläsalissa tiistaina 31.3. kello 14–18.30.

Verenluovutusta jatketaan myös poikkeusoloissa, koska verivalmisteita tarvitaan joka päivä esimerkiksi onnettomuusuhreja, syöpäpotilaita, synnyttäjiä ja keskoslapsia varten. Veripalvelu pyrkii tilaisuuksien järjestämisessä kuitenkin minimoimaan paikalla olevan henkilömäärän siten, että toistaiseksi luovutustapahtumaan otetaan vastaan ainoastaan terve verenluovuttaja ilman perheenjäseniä. Myös verenluovutuksen tarjoilu on järjestetty eri tavalla epidemia-aika huomioiden.

Koronavirusepidemian muuttunut tilanne ja siihen liittyvät varotoimet Suomessa aiheuttavat muutoksia lisäksi verenluovuttajien valintakriteereihin seuraavasti: 18.3. alkaen kaikkialle Eurooppaan suuntautunut matka aiheuttaa 14 vuorokauden verenluovutusesteen. Varoaika alkaa paluusta Suomeen. 28 vuorokauden mittainen yleinen luovutuseste EU-EFTA-maiden ja Britannian ulkopuolella matkustamisesta kattaa uuden koronaviruksen epidemia-alueet muissa maanosissa.

Lähikontakti potilaaseen (perheenjäsen, samassa taloudessa asuva), jolla on laboratoriossa todennettu koronavirustartunta aiheuttaa myös 14 vuorokauden verenluovutusesteen. Sairastettu ja laboratoriossa todennettu koronavirustauti aiheuttaa vähintään 14 vuorokauden luovutusesteen, samoin kuin muut kuumeiset hengitystieinfektiot. Vaikean sairaalahoitoa vaatineen infektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta.

Luovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.  Uusi luovuttaja voi olla korkeintaan 59-vuotias. Paikalla oleva Veripalvelun henkilökunta opastaa ja neuvoo uusia luovuttajia sekä vastaa kysymyksiin. Luovuttajalla tulee olla mukanaan kuvallinen Suomen viranomaisten myöntämä henkilötodistus.

Suomessa moni potilas sairaalassa saa vuosittain apua verivalmisteilla. Luovutettu veri jaetaan aina osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Potilaalle annetaan juuri sitä veren osaa, jota hän tarvitsee.

Maksuton luovuttajainfo palvelee numerossa. 0800 05801 arkisin kello 8–17 tai netissä osoitteessa www.veripalvelu.fi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?