Tilanne voi tehdä lobbaajan: ”Yhtäkkiä edustajiston jäsen ajaakin kotikunnassaan osuuskaupan etua” – POK saa uuden 60 hengen edustajiston, Akaasta 12 ehdokasta

Keskiviikkona 25. maaliskuuta alkavat osuuskauppavaalit. Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon valitaan 60 jäsentä. Pirkanmaa on jaettu kolmeen jäsenalueeseen: Pohjois-Pirkanmaahan, Etelä-Pirkanmaahan ja Tampereeseen. Tällä kertaa ehdokkaita on merkittävästi enemmän kuin neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa. (Kuva: Pirkanmaan Osuuskauppa)

Pirkanmaa on jaettu kolmeen jäsenalueeseen Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaaleissa. (Kuva: Pirkanmaan Osuuskauppa)

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalit pidetään 25.3.–6.4. Äänioikeutettuja on 201 175.

Äänioikeutettu on jokainen ennen vaalivuotta Pirkanmaan Osuuskauppaan hyväksytty jäsen. Henkilöjäsenen on oltava 15-vuotias ennen vaalivuoden alkua. Edustajisto valitaan suhteellisella vaalitavalla.

POK:n talousjohtaja Jani Virtanen iloitsee, että 60-paikkaiseen edustajistoon on ennätysmäärä halukkaita. Ehdokkaita on 431. Edustajiston nykyisistä jäsenistä 42 tavoittelee jatkokautta, ja 18 jäsentä jättää paikkansa vapaaehtoisesti.

– Neljä vuotta sitten pidetyissä osuuskauppavaaleissa oli myös hyvin ehdokkaita. Silloin edustajistopaikoista kisaili 395 kandidaattia, Virtanen vertailee.

Virtasen mielestä suuri ehdokasmäärä kertoo siitä, että jäsenet haluavat selkeästi vaikuttaa osuuskaupan palveluihin.

– Varmasti kiinnostus viestii myös siitä, että jäsenet näkevät osuuskaupalla olevan tärkeä rooli koko Pirkanmaan maakunnan kehityksessä.

Edustajiston jäsenen tehtävänä on toimia äänitorvena kentältä osuuskunnan suuntaan. Hänen vastuullaan on huolehtia, että osuuskaupan palveluita kehitetään omistajien toiveiden mukaisesti.

– Lisäksi edustajistolla on sääntömääräisiä tehtäviä, kuten esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistaminen, hallintoneuvoston jäsenten ja tilintarkastajien valinta, Virtanen listaa.

Sähköinen äänestys toisen kerran käytössä

Vuoden 2016 osuuskauppavaalien äänestysprosentti oli Pirkanmaalla 14,4. Talousjohtaja Jani Virtanen ounastelee, että tämän kevään vaaleissa äänestyshalukkuus on merkittävästi suurempaa.

Äänioikeutetut antavat äänensä joko postitse tai sähköisesti verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen. Sähköinen äänestys oli käytössä ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten.

Osuuskauppavaalissa Pirkanmaa on jaettu kolmeen jäsenalueeseen. Ne ovat Pohjois-Pirkanmaa, Etelä-Pirkanmaa ja Tampere.

Pohjois-Pirkanmaalta valitaan edustajistoon kymmenen jäsentä. Näistä paikoista mittelee tällä kertaa 78 henkilöä. Jäsenalue 1:een kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Karvia, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Ruovesi, Virrat ja Ylöjärvi.

Etelä-Pirkanmaalta edustajistoon pääsee 21 jäsentä. Tarjolla on 124 ehdokasta. Jäsenalue 2:n muodostavat Akaa, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Sastamala, Urjala, Valkeakoski ja Vesilahti.

Tampereelta edustajistoon tulee 29 päätä. Nämä löytyvät 229 ehdokkaasta. Jäsenalue 3 on siis Tampereen kaupunki.

Poliitikot hakevat julkisuutta

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalin ehdokkaissa on paljon paikallis-, maakunta- ja valtakunnan tason poliitikkoja. Edustajistoon mielivät muun muassa kansanedustajat Jouni Ovaska (kesk), Veijo Niemi (ps) sekä Sari Tanus (kd).

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo, että poliitikot hakevat osuuskauppavaaleilla näkyvyyttä.

– Aktiivinen poliitikko hyödyntää kaikki mahdollisuudet. Näkyvyys ja tunnettuuden vahvistaminen on menestymisen edellytys.

Osuuskaupat ovat osuuskuntia, ja Ruostetsaaren mukaan ne haluavat tuoda asiakasomistajiensa äänen kuuluville edustajistojen avulla.

– Kokonaan toinen asia on, miten ja missä määrin edustajiston jäsenet vaikuttavat konkreettisesti kunkin osuuskaupan toimintaan, professori pohtii.

Hän huomauttaa, että osuuskaupan edustajiston kaltaisissa elimissä jäsenten roolit voivat sekoittua tai heittää kuperkeikkaa. Tällaisia tilanteita saattavat olla esimerkiksi kauppapaikkojen kaavoittamiset.

– Yhtäkkiä edustajiston jäsen ajaakin kotikunnassaan tai maakunnassa osuuskaupan etua, kun sille tarvitaan jotakin tonttia. Näin osuuskaupan luottamushenkilöstä tuleekin sen lobbaaja, hän tarkentaa.

Hyvässä muistissa ovat ajat, jolloin kansanedustajista leivottiin valtion omistamien yhtiöiden hallintoneuvoston jäseniä.

– Poliitikkojen tehtävänä oli hoitaa valtion etua ja hyvää. Pian kävikin ilmi, että luottamushenkilöt alkoivat toimia toisin päin, eli he edistivät eduskunnassa yrityksien tavoitteita, Ruostetsaari taustoittaa.

Ruostetsaaren mielestä on paikallaan kysyä, miten poliitikolla riittää aikaa monen vaativan tehtävän hoitamiseen. Myös osuuskauppavaaleja olisi hänen mielestään syytä tutkia nykyistä enemmän.

Professori Ilkka Ruostetsaaren mielestä osuuskauppavaaleja olisi syytä tutkia enemmän. Pirkanmaan Osuuskauppa osti Akaan kaupungilta Viialasta noin 1400 neliön tontin Viialan S-marketin laajennusta varten. Kuva: Mikko Peltoniemi.

”Edustajistoa kuunnellaan”

POK:n nykyisessä edustajistossa istuva kansanedustaja Jouni Ovaska sanoo, että osuuskauppaorganisaatiossa edustajistoa kuunnellaan herkällä korvalla.

– Osuuskaupan strateginen päätöksenteko on hallituksella ja hallintoneuvostolla. Olemme osaltamme luoneet suuntaviivoja. Konkreettinen vaikuttaminen tapahtuu aluejohtokunnissa, joihin edustajiston jäsenet kokoontuvat ennen varsinaista edustajiston kokousta.

Aluejohtokunnissa käydään tarkemmin läpi oman alueen päivittäistavarakaupan tilanne.

– Lisäksi tuodaan esille kuulumisia kaupoista ja niiden asiakkailta. Monesti kyse saattaa olla yksittäisistä tuotteista, asettelusta tai konsepteista. Olen ollut tyytyväinen, että kaupan johto on ottanut kehittämisideamme erittäin hyvin vastaan, Ovaska kertoo.

Akaasta tarjolla 12 ehdokasta

Akaasta Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistoon ovat ehdolla turvallisuusalan työntekijä Kirsi Kallio, Sales Engineer Tero Mäki, mehiläistarhaaja Jussi Riekkinen, suunnittelija Elina Talonen, eläkeläinen Rauno Ojanen, yrittäjä Sari Lajusuo, asiakasneuvoja Piritta Palonen, yrittäjä-tuottaja Vesa Peltola, järjestelmäasiantuntija Anttijussi Vikman, lähihoitaja Saija Roininen, yrittäjä Timo Saarinen ja asentaja Juhani Jara.