Valtio muutti hämmentävää koronalinjausta – Kaikki eskarit ja 1–3-luokkalaiset saavatkin mennä kouluun, etäkoulua suositellaan edelleen

Valtioneuvosto tiedotti perjantaina iltapäivällä, että pienimpien koululaisten lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa tarkentuu. Maanantaista 23.3. alkaen kaikki esiopetuksessa olevat ja peruskoulun 1.–3. luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa eli palata kouluun.

Koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Koko Suomea koskevaa linjausta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja perusopetuksen järjestäjissä.

– Muutoksella lisätään oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta. Perusopetuksen oppilaille neljännestä vuosiluokasta kymmenenteen opetus järjestetään etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin lähiopetuksen sijaan. Rajoitusten ensisijaisena pyrkimyksenä on ehkäistä koronavirusepidemian leviäminen, valtioneuvosto kertoo.

Kouluun ei ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1.–3.-luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Varhaisopetuksen ja perusopetuksen järjestämistä koskevat linjaukset 20.3. tehdyn tarkennuksen jälkeen ovat seuraavat:

Varhaiskasvatuksen palveluja voivat käyttää kaikki niitä tarvitsevat lapset. Varhaiskasvatuksen järjestämisvastuusta luovutaan tilanteissa, joissa lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon muutoin. Säännöksellä halutaan varmistaa varhaiskasvatus kaikille niille lapsille, joille vanhemmat tai muut huoltajat eivät muulla tavoin pysty järjestämään hoitoa. Huoltajat tekevät harkinnan hoidon tarpeesta.

Perusopetuksen järjestäjällä ei ole velvollisuutta järjestää perusopetusta lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa. Säännös ei koske esiopetuksen oppilaita ja perusopetuksen 1.–3. vuosiluokkien oppilaita. Myös 1.–3. vuosiluokkien oppilaita suositellaan kuitenkin osallistumaan opetukseen etänä, mikäli mahdollista. Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?