Politiikka, kuntapolitiikkakin, on osaksi julkisuuspeliä. Sen ovat ymmärtäneet oivallisesti Akaassa toimivat vasemmistopuolueet, jotka näyttävät ottavan istuvasta Sanna Marinin (sd) hallituksesta kaiken julkisuushyödyn irti.
Nuorella pääministerillä on Akaassa ystäviä, ja niinpä häneltä löytyi aikaa vihkiä Kylmäkosken uusi koulu. Pääministerillekin oma vaalipiiri on tärkein alue, koska oman uran jatkon ratkaisevat ennen muuta vaalipiirin äänestäjät.
Myös ministerit Sirpa Paatero (sd) ja Li Andersson (vas) ovat ehtineet Akaaseen. Andersson on tulossa tänne jo toistamiseen. Keskustalaisia ja vihreitä ministereitä ei ole Akaassa vielä näkynyt, mutta heidänkin aikansa tulee. Valtiovarainministeriön kuntatalousosasto ratkaisee kriisikunnaksi itsensä tahtovan Akaan tulevaisuuden, joten eiköhän valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk) ainakin joku paikallinen keskustalainen soita.
Kuntavaalit ovat huhtikuussa 2021. Puolueista vihreät ovat avanneet sivuston, jolla voi ilmoittautua ehdolle. Viime kuntavaaleissa Vihreät keräsi Akaassa 889 ääntä ja sai neljä paikkaa. Paikkaluku tosin hupeni kolmeen, koska Heli Piirainen vaihtoi farssin jälkeen leiriä.
Muilla puolueilla ei ole vielä julkista ehdokashankintaa käynnissä, mutta se jo tiedetään, että vasemmalla ollaan liikkeellä. Sosialidemokraateilta on jäämässä pois ainakin pitkän ja arvokkaan poliittisen uran tehnyt Saila Kallioinen, joten toista sataa ääntä on uudelleen jaossa, jos äänet nyt henkilökohtaisia ovat. Pois jäämistä miettii osa muitakin demareita. Puolue keräsi viime vaaleissa 2477 ääntä, ja sillä on Akaan valtuustossa suurin ryhmä, 12 valtuutettua.
Vasemmistoliitto sai viime vaaleissa 620 ääntä ja kolme valtuutettua. Muutoksia on luvassa. Suomen Keskustan äänisaalis oli 888, jolla irtosi neljä valtuustopaikkaa. Puolueessa häärii mielenkiintoisesti Jukka Ahonen, jolla on myös oma valtuustoryhmänsä, Ryhmä 2020.
Valtuutettuja on Akaassa myös Perussuomalaisilla, Sinisillä ja Kristillisdemokraateilla. Tulevissa kuntavaaleissa Perussuomalaiset voivat yllättää ja kristillisdemokraattien Mika Setälä uusii niin halutessaan varmasti paikkansa.
Mutta missä on kokoomus? Viime vaaleissa puolue sai 1732 ääntä ja kahdeksan valtuustopaikkaa. Kokoomus sai vaaleissa turpiinsa, mikä johtui osaksi epäonnistuneesta ehdokasasettelusta. Vaikka puolueella on valtuuston puheenjohtajan paikka, se on tällä hetkellä kovin hiljaa. Tilaisuuksia ei ole, ja kansanedustajia ei paikkakunnalla vieraile. Kuntavaalit ovat mitä suurimmassa määrin henkilövaalit, joten ainakin ehdokashankinnan luulisi olevan käynnissä.
Kokoomuksen hiljaiseloa ei voi kuin ihmetellä. Kunnallisneuvos Matti Holkeri teki joukkoineen takavuosina merkittävän työn tuoden puolueen aktiiviseksi parrasvaloihin. Leo Virtanen ja Timo Rajala jatkoivat näkyvää toimintaa, mutta nyt ollaan hiljaa. Porvarillisia ääniä Akaassa kyllä on, mutta onko tomeria vaalityön tekijöitä?
Akaan nykyisessä valtuustossa istuu useita ehdokkaita, joilla on plakkarissa yli 100 ääntä. Tämä kertoo ehdokkaan valovoimaisuudesta ja uskottavuudesta mutta myös siitä, että uusia mielenkiintoisia ja haastavia ehdokkaita ei ollut tarjolla. Äänestämällä tuttua varmistettiin ainakin, että mikään ei muutu.
Tuleviin vaaleihin mennään kriisikuntana. Se tuo keskusteluihin oman säpinänsä ja toivottavasti esiin myös vaihtoehtoja.
Kommentointi on suljettu.